--------------------------------------------------------------------------------

divendres, 29 d’abril del 2011

Presentació llibre i creació d'una xarxa

Dissabte 30 d’abril és presenta la "Guia de Cetacis del Parc Natural de Cap de Creus: Manual per la seva protecció a Catalunya" a Cadaqués, l’acte es farà a les 18:30 a la sala Meifren de la societat l’Amistat.

Hi esteu TOTS convidats, encara que no sigueu de Cadaqués.
Durant l’acte és vol aglutinar esforços per establir una xarxa d’observadors de dofins mulars i rorquals, i qui millor que els incombustibles de l’escola d’en Mar. Ells naveguen cada dimecres i cada dissabte, de cada setmana, de tots els mesos des de fa anys per la Punta del Cap de Creus. Qui millor per ser un bons observadors?!

dimecres, 27 d’abril del 2011

Flor de sal, la mar al sol.

Escrit enviat pel mestre Martí Q.
Quan aneu a pescar des de les roques, no us heu mirat mai aquells clots on es queda la sal del mar i heu pensat com quedaria una amanida amb allò per sobre? Si la quantitat de sal del clot és generosa, porteu a mà una bossa i no la deixéssiu allà. Senyores i senyors. Per a tots vostès, us presento en rigorosa exclusiva l'anomenada sal de cocó, tant i tant apreciada a les illes Balears (per exemple).
Un cocó és un clot a la roca, i la sal de cocó, els cristalls que hi resten després que lentament, el sol hagi dessecat l’aigua de mar que hi va quedar atrapada.
És una sal de baix contingut sòdic i molt rica en Magnesi, amb un gust més suau i agradable que les sals refinades i depurades a les que estem habituats. Una sal apta per a aquells a qui el metge els ha prohibit la sal, però sucumbeixen terranalment al celestial plaer del delicat cruixir d’un cristall de sal sobre el torrat d’una costella a la brasa...
Utilitzeu-la en cru per a les verdures, carns o marisc a la brasa o a la planxa, amanides i entrants. Tanqueu els ulls i sentiu el delicat cruixir de les fines escates de flor de sal, escampades sobre el que més us agradi. La llista de possibilitats és molt llarga i aquesta etiqueta, molt petita. Podeu buscar idees a Internet, entre les receptes de la famosa sal maldon.
Diu el saber popular que hom s’acostuma fàcilment a les coses bones i que una vegada descobertes, costa molt tornar enrere. Amb la millor de les intencions doncs, espero que les làmines de flor de sal de cocó us obrin de bat la porta a aquells petits plaers que ens fan la vida tan agradable.
Que tingueu molts bons àpats i millors sobretaules!
Martí

dissabte, 23 d’abril del 2011

Sèpia amb patates i pèsols.

El nostre amic Carles Ginès ens fa una proposta culinària per aquests dies de Setamna Santa.
Ara és l'hora dels pèsols i que millor per acompanyar-los que una sèpia de la badia!
La recepta AQUI

divendres, 22 d’abril del 2011

Els Bots, ja són aquí!

A la sortida del dissabte vàrem veure el primer Bot (Mola mola) o peix lluna de la temporada. Estava a unes dues milles a l’est de la punta del Cap de Creus.
Aquest és un simpàtic peix que a la primavera puja a la superfície de l’aigua a escalfar-se i es desparasita, ja que viu a centenars de metres de fondària.
Moltes vegades el veiem endormiscat nedant entre dues aigües. La seva peculiar aleta fa que el puguem confondre en un primer moment amb l’aleta d’un tauró, però el balanceig peculiar que té és molt peculiar i tranquil·litzador.
De vegades són els gavians que s’apropen per menjar-se els paràsits, d’altres ens deixen que li refreguem la quilla del caiac per sobre de la seva pell. Fins i tot podem tocar-los!

dijous, 21 d’abril del 2011

Rara avis.

El dissabte mentre empaitàvem els rorquals i dofins fantasmagòrics, ens vàrem creuar amb una barqueta llogada per 20 ornitòlegs apassionats. Ells feien una ruta pel mateix lloc que nosaltres per veure aus marines. Duien un bidó curull d’un macerat de peix i d’altres exquisideses per atreure els ocells marins. La ploma de la flaire que sortia del esmentat bidó es sentia de lluny i era irresistible.
Tot aquest esforç i resistència estomacal va ser premiat amb un albirament molt especial. Una baldriga capnegra( Puffinus gravis) va anar a menjar les delicadeses que anaven llençant per la borda.
Foto: Àlex Ollè
Aquesta espècie nia molt a prop de Sudàfrica, posteriorment es desplaça fins la costa de Nord Amèrica i, a la tardor es deixa veure pel Cantàbric. Aquest dissabte és una de les poques vegades que tan rara au és albirada per la nostra mar.
Veieu com qui s’esforça resulta premiat!

dimecres, 20 d’abril del 2011

Observant el pas de cetacis.

Dissabte vàrem fer una sortida per anar a veure rorquals a la punta del Cap de Creus. Ara és la millor època de l’any per poder fer aquests albiraments i cal ser pacients i insistents. El fet de no haver-los vist no ha de ser cap decepció, ans el contrari, serà una motivació. El que si es va veure són les bladrigues i un paràsit cuaample.
Molts de nosaltres ens hem proposat aquest objectiu i, el millor de tot serà el camí que haurem de recórrer per poder-lo abastar. Ens esperen moltes palejades rastrejant amb la vista l’horitzó il·luminat pel sol. Aquest dissabte Portlligat ens va regalar una albada única. Teníem una mar de fons que ens va gronxar i va pintar de blanc el perfil de costa. Els deu caiacs ens vàrem allunyar posant proa cap al sol i escombrant l’horitzó a la cerca d’un alè cetàcic que mai es va veure. Ara ens queda el bon record de l’albada, de la companyia, de les bromes i, d’aquell sentiment de ser uns privilegiats d’aquest entorn tan estimat.
Em declaro addicte a les galetes “Principe”!!!

divendres, 15 d’abril del 2011

Crida per a matiners

Demà dissabte, a les 7 h del mati, un escamot de caiacs sortirem de Portlligat per anar a veure balenes. Si vols acompanyar-nos a les 7 h. a l'aigua! L'activitat està muntada pels companys de l'Escola d'en Mar de Cadaqués.

dimecres, 13 d’abril del 2011

El nostre blog a la premsa

La premsa es fa ressó de la notícia que hem publicat en el blog aquesta passada setmana. Poc que ens imaginàvem que la notícia de la mort massiva de les algues de la franja litoral arribés a la premsa del nostre país ("El medi Ambient" de TV3 i Diari de Girona). Aquesta setmana dos mitjans s'han posat en contacte amb nosaltres per ampliar la informació que vàrem donar la setmana passada. Possiblement que es tracta d’un signe de maduresa ambiental i això és bo per tots.
La demarcació de Girona sempre s’ha diferenciat de la resta per tenir una sensibilitat especial pels temes ambientals. De fet va ser a casa nostra on van sorgir els primers moviments ecologistes del nostre país (Ter, Aiguamolls, etc.).
Cada cop una part més important de la nostra població viu desvinculada dels cicles naturals, amb el risc de insensibilitzar-nos vers aquestes problemàtiques i és molt important que això no passi.
Que un diari de la nostra demarcació i una televisió hagin mostrat interès pel fet que relatàvem la setmana passada, possiblement és un indicatiu que a casa nostra encara ens queda molta sensibilitat per tot el que afecta al nostre entorn.
És per això que ens hem d’alegrar i felicitar.

dimarts, 12 d’abril del 2011

A la pesca del turista.

La pesca artesanal al Cap de Creus és una de les activitats relacionades amb el mar que estan predestinades a desaparèixer. Al menys així ho conclouen els treballs de recerca fets per experts i presentats per la direcció del parc natural del CdC l’hivern 2009-10.
Sabem que els pescadors de la mar d’Amunt, durant l’hivern havien de guardar les xarxes al galliner i, anar a treballar la terra per poder sobreviure. Les tramuntanades hivernals limiten molt aquesta activitat, tot i que actualment n’hi ha alguns que es resisteixen a parar l’activitat.
Aquests pescadors artesanals enamorats de la mar d’Amunt volen viure del mar tot l’any. Per poder-ho fer estan oferint un producte turístic basat en conèixer la seva secular activitat professional. Segons ells diuen: “Des del col·lectiu de Pescadors d’arts menors del Port de la Selva ha sortit les ganes d’apropar el mar, les tradicions i les seves llegendes a tota la població. Volem promoure una oferta turística compromesa amb el nostre entorn i la nostra història”.
A partir d’ara podràs sortir a passar un dia de pesca amb ells i rematar la jornada menjant un suquet de peix a la Prona preparat pels mateixos pescadors!
Us desitgem que tingueu molta sort.
Trobareu més informació AQUÍ.

dilluns, 11 d’abril del 2011

Programa OBERT del Simposi

Com tots sabeu aquest proper cap de setmana es celebrarà el "IV Simposi Internacional de caiac de Mar" al qual esteu tots convidats a participar-hi.
Us adjuntem el PROGRAMA i el seu CARTELL de la part que és oberta al públic i no ha de menester inscripció.
En nom del comitè organitzador del club Pagaia us demanem que en feu la difusió pels vostres canals propis a les vostres amistats i coneguts.
GRÀCIES PER LA VOSTRA COL·LABORACIÓ.

diumenge, 10 d’abril del 2011

La temperatura està pujant

I no em refereixo a la temperatura ambiental que això és una obvietat, si no que l’ambient a mar s’està posant calent, calent.
Aquest dissabte els companys de l’escola d’en Mar de Cadaquès varen ser premiats amb l’albirament de tres rorquals i, és un premi a la constància i la perseverança d’estar sortint per la mar d’Avall, cada dimecres i cada dissabte, de cada setmana ,de cada mes, de cada any. Ells saben anar amb caiac i fer una cosa molt important, mirar per poder-hi veure. Veure rorquals no és fàcil, però al Cap de Creus, no és impossible, cada any, des de fa mil•lennis passen a ran de la punta del cap de Creus, en una migració per anar cap al mar de Ligúria. Tan sols cal estar esperant i anar a trobar-los i mirar per poder-los veure. FELICITATS COMPANYS!
Dissabte a la tarda hi va haver una reunió maratoniana de moltes hores del comitè organitzador del III Simposi de Caiac de Mar, aquests incombustibles membres de la junta del Club Pagaia estan arranjant els darrers detalls d’aquesta trobada que, ajuntarà el proper cap de setmana, part de lo bo i millor del món del caiac de mar a Llançà.
Diumenge vaig traslladar-me fent un “arriscat” viatge fins al Baix Empordà, exactament a La Fosca, allí hi havia una concentració anual dels “amics de la Fosca”. M’agradaria felicitar als organitzadors per la seva iniciativa, ja que van aconseguir ajuntar a unes quantes desenes de practicants del caiac de mar en aquesta trobada. Part d’aquests integrants érem el resultat del fenomen d’internet, que ens permet relacionar-nos i coneix-se’ns dins dela xarxa i com deia una de les companyes “quan ens trobem físicament sembla que ens coneixem de tota la vida”. L’origen dels que ens vàrem ajuntar era molt heterogeni i, personalment em va saber greu no poder-me quedar a dinar, per poder disfrutar de la companyia d’un grup tan animat de gent. Si bé la sortida se’m va fer curta, vaig trobar molt interessant poder anar coneixent a una petita part dels que composaven aquesta trobada. És ben bé, que quan et quedes tancat dins de la teva zona de paleig et perds la possibilitat d’ampliar les amistats. D’ara en endavant prometo fer un exercici d’obertura de fronteres geogràfiques i mentals. I es què els de l’Alt Empordà som molt nostres!
L’activitat caiaquera està amb una salut envejable, esperem que duri per molt temps.

Clica la imatge per veure-la més gran.

divendres, 8 d’abril del 2011

La lluna és la culpable.

Finalment la redacció del blog ha posat en funcionament tots els seus recursos i ha fet treure fum als telèfons. Ens faltava la dada de saber si més enllà de la mar d’Amunt també s’han observat aquestes mortalitats de la franja litoral. Ens hem posat en contacte amb un grup de recerca del fons marí que té la seva àrea d’estudi per la costa de Palamós i que forment part de l’Udg. Ells també han observat aquest fenòmen d’assecament de la franja litoral amb la conseqüent mort dels organismes que allí hi viuen adherits.
Finalment guanya l'hipòtesis de l'assecament. Durant aquest equinocci de primavera la lluna ha estat “anormalment” a prop de la terra, aquest fenòmen passa cada 4,5 anys i es denomina perigeu, si això s’ajunta amb una conjunció amb el sol, aquest fet magnifica encara més la potencia de les marees i, és això el que ha passat aquest any.
Les marees d’aquesta primavera han estat les més fortes que es poden donar en anys, aleshores aquestes oscil·lacions han deixat al descobert durant un llarg període de temps tota la franja litoral. Els organismes no han resistit l’assecament i s’han mort.
ENIGMA RESOLT!

Diumenge dia 10 CONCENTRACIÓ A LA FOSCA. Tothom que vulgui pot anar-hi, estem convidats pels companys que naveguen per aquest indret. La trobada es farà a les 10 h. del matí a la platja i sembla que l'empresa Kayaking Costa Brava hi posa caiacs per "tastar" a veure qui posa el vi ranci!.

dijous, 7 d’abril del 2011

Mortalitat a la costa. Hipòtesis 2

Un segon motiu de la mort de les algues de la zona d’oscil·lació del nivell de l’aigua podria ser la manca d’humectació. Amb l’assecament les algues moren i tan sols queda la part més dura dels seu “esquelet” que té una elevada mineralització. Aquest aspecte blanc ve donat pel calci.
Quines són les causes de les oscil·lacions del mar a la mediterrània? Les oscil·lacions del nivell del mar són les anomenades marees. Tots sabem que a la Mediterrània són pràcticament imperceptibles, la seva magnitud és centimètrica i la lluna és la responsable. També podem dir que els canvis de la pressió atmosfèrica és un factor que influencia en aquests canvis de nivell, així tenim que, en períodes d’anticicló, l’alta pressió fa baixar el nivell del mar i la baixada de la pressió, el fa pujar, aquestes oscil·lacions salen tenir una potencia de mig metre.
Avui us presentem una prova gràfica de quines han estat les oscil·lacions del nivell del mar en els darrers mesos (tot el 2010 i el primer trimestre del 2011). Són dades agafades en continu per una sonda automàtica, la qual pren les mesures del nivell mitjançant el sistema “doppler” (emissió d’un feix d’ultrasò que rebota sobre la superfícies de l’aigua i que té una precisió mil·limètrica). Aquesta sonda està situada al municipi de Roses i les mesures d’aquesta localitat poden ser vàlides per una bona part de la costa del Cap de Creus i la Costa Brava.

Veureu que durant aquest primer trimestre del 2011(requadre) el nivell del mar ha estat anormalment baix, això es veu molt clar si ho comparem amb els nivells registrats al llarg de l’any 2010.
Si fóssim capaços d’esbrinar si aquesta mortalitat ha estat generalitzada (tot el CdC i Costa Brava), podríem creure que estem davant d’un fenomen més general com el que recolza la segona hipòtesis 2 i, descartar la hipòtesis 1 que es basa sobre un accident de contaminació, el qual tindria uns efectes localitzats en l’espai.
Per poder rebutjar una de les hipòtesi es faria necessari de que algú de vosaltres ens digues si ha observat aquesta mortalitat al litoral de Roses i, molt millor si tenim observacions fetes al Montgrí i costa del Baix Empordà.

dimecres, 6 d’abril del 2011

Mortalitat a la costa. Hipòtesis 1

Seguint el fil dels altres post, avui us presentem les proves gràfiques dels efectes de la darrera llevantada. En el cas de la hipòtesis de que la mortalitat dels organismes del litoral, hagi estat motivat per un vessament, aquest podria tenir l’origen en un abocament fet des d’un vaixell o efectuat durant el temporal de llevant (hipòtesis 1). Durant aquests temporals i aprofitant l’alt cabal dels rius, ha estat freqüent trobar-se amb conductes desaprensives d’abocaments incontrolats sobre les lleres dels rius de residus de tot tipus.
Us adjuntem les imatges de la mesura (concentració en mgr/lit) de la producció primària (clorofil•la a) sobre la superfície del mar.
La primera imatge correspon al gener en plena època hivernal, moment en que la concentració d’algues i la seva activitat és francament baixa.

La segona imatge correspon a pocs dies després del temporal de llevant (25/03/2011), aquí es veu com la gran quantitat de nutrients aportats pels rius ha reactivat de manera inusitada l’activitat fotosintètica i els nivells de Chl a són molt alts (coloració vermella).

La tercera imatge es veu com aquests nutrients i les seves conseqüències en forma d’algues es dispersen mar endins. Imatge presa pel satèl·lit el dissabte passat 2 d'abril. 
Aquesta hipòtesis 1 (la de que fos una mortalitat deguda a un vessament “químic”) és rebutjable si ens trobéssim amb una afectació generalitzada de la franja litoral de tota la costa. Aleshores agafaria força l’hipòtesis 2 de l’assecament.
Si podeu aportar les vostres observacions de mortalitats vistes en altres punts de la costa ens ajudareu a esbrinar aquest enigma. Hores d'ara encara no hem pogut saber si això passa per altre zones del Cap de Creus o de la Costa Brava. 

diumenge, 3 d’abril del 2011

Esperant l'esclat de vida

Si a la terra ja estem vivint l'esclat de vida després de les pluges de les darreres setmanes, al mar tot té un cert retard..., el despertar és més pausat.
La sortida del dissabte ha estat per la mar d'amunt. La platja de Port de la Selva esta coberta per les restes aportats per les llevantades, els més visibles i molests són els plàstics.
Al mig de la badia hi brota una arbre que ha estat colonitzat pels corbs marins....

 Avui ens hem trobat al "San José", que amb el seu patró i mariners tornàvem de pescar. Aquests pescadors artesanals emprenedors, estan preparant un projecte per aquest estiu, la seva intenció és promocionar el seu treball durant els mesos que l'afluència turística no els permet treballar amb normalitat. D'aixó, un dia, en dedicarem un article complert.
 La visió d'aquesta figura generada per l'erosió del vents, l'aigua i la sal ens ha fet pensar amb la fragilitat d'aquest món costaner.

Posteriorment ens hem fixat que una part dels organismes que es desenvolupen a trenc d'onada han desaparegut. La roca ara resta descoberta i els esquelets calcàris evidencien el pas de la mort per aquesta estreta franja..., intentarem esbrinar que és el que ha passat.
 

divendres, 1 d’abril del 2011

Histories del mar. Part I


En Tino Soriano és un excel·lent fotògraf banyolí (d'adopció) que ha partipat en el documental de National Geographic que pots veure AQUI . Narra el treball dels vaixells de recerca oceanogràfica atlàntica.