--------------------------------------------------------------------------------

divendres, 30 de setembre del 2011

Pas de balenes pel Cap de Creus

Aquesta setmana s'estàn albiran rorquals per la zona del CdC. Dimecres en Marcel va veuren un entre el Golfet i Port de la Selva, molt a prop de la costa, el mateix dia per la tarda els companys de l'escola d'en mar varen veure aparèixer davant seu una onada del no res,típic de l'ascens a superfície d'aquests gegants marins.
Esteu atents durant el cap de setmana a la superfície de l'aigua, quan està com una bassa d'oli, són les condicions millors per l'observació de cetacis.
Nosaltres ho intentarem.
SORT!

dijous, 29 de setembre del 2011

Emperadors del golfet

Dijous passat a la bolitxa de la Prona va caure aquest formós emperador de 80 quilograms. Sempre m'havia pensat que aquest peculiar peix era d'alta mar, però aquests dies amb tant de moviment de depredadors per la mar d'amunt ells també venen arran de costa. Estic segur que tot i el somriure d'en Marcel en el seu interior li va saber greu haver pescat aquest gegant solitari.

dimecres, 28 de setembre del 2011

Dia del club Pagaia

El club Pagaia compleix 9 anys i aquest mes d'octubre celebra el dia del club. Amb la finalitat d'apropar la pràctica del caiac a la gent, el dissabte organitza una palejada popular. El programa d'actes per aquest dia és el següent.:
•PROGRAMA ACTES DIA DEL CLUB 2011 DISSABTE DIA 8 -
10:00 Concentració i exposició de caiacs -
11:00 Palejada popular Llançà – La Farella Obert a familiars, amics i coneguts que vulguin conèixer el Club o fer una descoberta del caiac de mar. Amb la col•laboració d’SK Kayak. -
13:00 Jocs a l’aigua en caiac Farem un jocs amb els caiacs a l’aigua per equips i on els participants posaran a prova els seus coneixements i on el més important serà la col•laboració dels palistes i les ganes de passar-ho bé.

dimarts, 27 de setembre del 2011

4a i darrera crònica de Groenlàndia de la Marta Duch

Darrer escrit de la Marta sobre Groenlàndia fet amb tot el sentiment i el domini de la lletra que ens expresa el que ha estat una experiència en una terra extrema. Gràcies per haver compartit la teva experiència amb tots nosaltres!

Companys,
Ja torno a ser davant del Mediterrani!
Encara no fa una setmana que he arribat. Dies que m’estan servint per descansar i sentir, per fer-me a la idea que l’experiència groenlandesa està quedant enrere. Ara resten les imatges, els records i el sentiment d’haver viscut intensament molts dies durant aquest estiu.
Han passat setmanes des que vaig escriure la darrera vegada i malgrat haver fet l’intent de continuar compartint l’experiència groenlandesa amb vosaltres i escriure al blog, m’ha estat impossible. En plena activitat viatgera durant juliol i agost i al setembre centrada en recollir tots els trastets que havíem dispersat pel sud-est del país, que no eren pocs, han anat succeint els dies, sense espai per escriure però si per recordar-vos davant una aurora boreal, un glaciar o un fiord espectacular. Escenes que val la pena veure, viure i sentir.
Us podria explicar més aventuretes i anècdotes, teoritzar sobre el desglaç, descriure-us les llums del nord o els paisatges i cels brutals que hem contemplat, però intentaré posar en paraules el que m’ha quedat dins el cor de Groenlàndia, més enllà d’aquestes imatges i tòpics. No és res concret, sinó global: la seva gent, la cultura, el mode de vida groenlandès que no seria com és sinó fos per l’entorn en el que viuen. Societat que prenc com a exemple d’adaptació i respecte per la natura en tots els sentits, la qual es sent orgullosa del territori on viu i així ho simbolitza la seva bandera: el blanc és el gel, la banquisa, els icebergs; el vermell representa els fiords, l’oceà.
M’ha agradat veure com s’alimentaven del que caçaven (tot i ser vegetariana!), el respecte i acceptació dels canvis de plans davant una “meteo” adversa, com senten la bellesa del que els envolta malgrat veure-la cada dia, en definitiva, la naturalitat, la llibertat i sensibilitat del seu caràcter... En més d’una ocasió m’he i he preguntat com segueix la vida durant l’hivern groenlandès; un caçador em va dir que només els més forts continuen navegant i caçant… m’ho crec: poques hores de llum, condicions més extremes… Així, les distraccions de l’home blanc com la tv, el facebook i l’alcohol que en molts casos, massa, és l’escapada fàcil, ajuden a passar els dies. Les estacions van succeint, aprofitant el que la natura aporta en cada moment i pendents puntualment de la previsió del temps a la radio, en funció de la qual organitzaran el seu futur immediat. Molt per aprendre!
Groenlàndia (o Kalaallit Nunaat en groenlandès que vol dir “la terra de les persones”) pot ser per a nosaltres un món, una cultura complexa per entendre i conèixer el seu funcionament (com qualsevol altra que s’allunyi de la nostra occidental!); no és fàcil adaptar-se, ni treballar-hi. Evidentment, durant aquests mesos hi ha hagut moments per tot, per sentir-me feliç i viva, i també per enfadar-me i plantejar-me, per exemple, què estava fent navegant sola en mig d’un fiord sense veure absolutament res per la boira… i ja ens ho deia el poeta: “Todo pasa y todo queda, pero lo nuestro es pasar, pasar haciendo caminos, caminos sobre la mar”. Així, amb tot el passat, més agradable o menys, el record groenlandès que queda és mooooolt positiu.
Un últim apunt, només com a proposta….quan sigueu davant la natura, mar o muntanya, quan navegueu en kayak o passegeu per la muntanya, MIREU, OBSERVEU, RESPIREU i SENTIU, d’altra manera el que passa no queda…
Gracies per llegir i fins aviat!

diumenge, 25 de setembre del 2011

M'he quedat sol en un món de fantasia

Aquest divendres m’he quedat sol per sortir, els amics habituals no podien venir i els esporàdics no han piulat. Malgrat tot, la sortida no s’ha suspès, és més, el fet de fer-la en solitari ha estat un punt de motivació complementari a l’hora de marxar. La navegació en solitari et fa estar més atent i tots els sentits es mantenen desperts, això és una experiència que aconsello a qualsevol persona que li agradi la natura. El que he fet es canviar de ruta per poder seguir experimentant amb la fotografia nocturna en altres indrets, així com provar el curri per zones de màxima activitat pesquera. Durant la nit m'he submergit en el món fantàstic del Cap de Creus.
A quarts de set estava a Portlligat, hi havia poca gent, l’ambient era de tardor, com ha de ser!. Els nois del xiringuito de la platja ja havien tancat i estaven pescant relaxadament a la platja. El company del lloguer de caiacs estava esperant el retorn dels darrers clients i va començar a recollir. Tot feia pensar que el mar estaria buit i així ha estat.
Un cop estibat el material m’he disposat a preparar la canya per fer el curri. Fora de la badia hi havia una mica de marejol, però no era gran cosa. Tot i això, com les onades venen de costat, calia estar atent.
Navego fins la punta del CdC sense gaires entrebancs, l’enclusa d’un núvol de tempesta ha tapat el sol i fosqueja més d’hora de l’habitual. Giro el CdC i entro a Sa Freu, el carret no el sento i fa massa temps que això no passa..., Cago en coi!
Davant de la bocana de Cúlip una mola d’anxoves salten folles i tot darrera apareixen elles, les tonyines. És impressionant, primer sentir la fressa de centenars de peixets sortint de l’aigua per tornar a entrar-hi en una fugida de la mort. Quan ho sents, sembla com si ruixessin la superfície de l’aigua amb una mànega, pocs instants després apareixen els cossos de les esveltes tonyines fent el mateix salt, però amb una magnitud molt diferent, tant per l’alçada com per la fressa que fan. Faig un parell de passades amb el curri, ja que tot ha passat a poc menys de cinquanta metres a la meva esquerra per veure si toco alguna cosa, tot i això, per dins desitjo no pescar cap tonyina, per diverses raons, algunes de seguretat personal i d’altres, de principis.
Poc després he arribat al punt de dormir, quasi de nit i aprofito la darrera llum crepuscular per fer alguna foto fins que la negra nit em deixa en la foscor més absoluta. Avui no hi ha lluna. Són quarts de deu i em disposo a sopar, avui serà un àpat espartà, les condicions de la sortida també ho seran, entrepà de truita a la francesa i aigua.
Un cop he sopat cal donar notícies als de casa de que tot està bé. No és gens recomanable sortir en solitari pels temes de seguretat, però tampoc se’n ha de fer una prohibició, senzillament cal extremar les precaucions.
Tot seguit em disposo a fer una sessió fotogràfica nocturna amb l’ús de la il•luminació artificial, és una tècnica que no domino i que he de practicar. Per il•luminar porto dos lots i un flash. La sessió ha durat fins les dues, han estat quatre hores que han passat volant. Entremig m’he creuat repetidament amb un gorja blanc o fagina (Martes foina). Feia anys que no en veia cap. L’espant de la nit me l’ha donat un francès que passejava en plena nit i en ple CdC, perquè no estava dins de lo previsible, finalment ha resultat ser un friqui com jo que feia una travessa amb caiac i que dormia a la cala del costat.
He dormit a la vora de l’aigua, amb la companyia del caiac i sota un cel estrellat en una nit una mica massa humida. El son tan sols me l’ha trencat un congre que ha vingut a pescar just als meus peus..., l’he deixat fer. A les sis ja no hi havia estels, els núvols el cobrien en la seva totalitat, m’he plantejat sortir fins sa Rata per veure l’eixida del sol, finalment he desistit i la he vist i fotografiat des d’allà mateix.

dissabte, 24 de setembre del 2011

Vols ser voluntari de la radikal marbrava?

El 2 de octubre s'organitza la Radikal Marbrava de Calella de Palafrugell a Llafranc. Es necessiten voluntàris per acompanyar als nedadors tot fent de linea de seguretat. Esperem que aquest any no bufi el vent i es pugui nedar la cursa.
El travessia de natació consta de dos recorreguts.:
• El recorregut Elit amb una distància de 7 km que té com a hora de sortida les 9 del mati. La sortida és a Calella de Palafrugell, ens dirigirem a les Illes Formigues i girarem cap a Llafranc on es finalitza el recorregut. Al finalitzar la Radikal Marbrava Elit s’iniciarà:
• El recorregut Iniciació amb una distància de 1,5 km que té com a hora de sortida les 12:30. La sortida és a Calella de Palafrugell fins a la platja de Llafranc, on es finalitza el recorregut.
Tal i com ja teníem previst l’any passat, els kayakistes que participin en la Radikal Marbrava tindran una bossa amb els regals dels espònsors entre el que hi haurà una ampolla de cava, una samarreta i una suadera, així com un picnic per dinar.
Si vols anar-hi contacta amb l'Escola d'en Mar de Cadaqués o al contacte del nostre blog. Cal saber les dades de cada un pel tema de l'assegurança. No badis i esperis al darrer moment!.

divendres, 23 de setembre del 2011

Per delectar-se...

Al menys a mi em delecta poder gaudir d'uns paisatges com els de la nostra costa, que quan la meteorologia s'anima amb el pas de les borrasques ens regala unes llums absolutament captivadores. Aquestes imatges es van prendre el diumenge passat (migdia i tarda) amb el pas de la depressió i l'entrada de la Tramuntana a la zona del far de s'Aranella-Cap de Bol.

dimecres, 21 de setembre del 2011

El tresor del Cap de Creus

S’acaba de publicar la novel•la “EL TRESOR DEL CAP DE CREUS”, com el seu títol indica està ambientada en el Cap de Creus el seu autor és en Sergi Palol. Pots tenir més informació i comprar-la en aquest ENLLAÇ.
“Marta, estudiant de Filosofia, està passant un mal moment. De sobte, rep una beca per escriure una tesi. Decideix anar cap al Port de la Selva, a la Costa Brava, on viu el seu avi, i on pensa trobar la pau necessària per a treballar. Res més lluny del que li espera.
Uns versos d’en J.V. Foix la posen sobre la pista d’un tresor medieval ocult al monestir de Sant Pere de Rodes, un tresor misteriosament relacionat amb les aventures d’infància sobre lladres i espies que explica el seu avi Pere. Catalina, la seva mare, al seu torn, comença a descobrir una trama que enfonsa les seves arrels a la Guerra Civil. Mare i filla, sense saber-ho, desvetllaran un obscur enigma del passat que amenaçarà amb destruir la seva família i la Marta descobrirà que el que s’hi juga és la seva pròpia vida”.

dilluns, 19 de setembre del 2011

2a votació popular

Després de la gran resposta que hi va haver amb la primera votació i que ha donat com a resultat la selecció de dues imatges, ara abusant de la confiança us demanem un segon esforç d’emetre un altre vot.
Possiblement que aquest serà una mica més difícil, de fet les imatges són molt més arriscades per ser “experimentals”. Us prego que en voteu una de les dues que us presentem i si no les votes, dóna’ns la teva opinió que serà de gran ajuda per orientar-nos en aquest afer. MOLTES GRÀCIES!

diumenge, 18 de setembre del 2011

La Fundació de la Prona

Aquest blog és va crear amb l’objectiu de difondre els valors naturals del Cap de Creus entre el col•lectiu d’usuaris del caiac. Al principi ja vàrem advertir que nosaltres som més naturalistes que palistes i que el caiac és un mitjà de transport que ens permet accedir d’una forma sostenible a molts dels racons més inaccessibles d’aquesta feréstega costa. En aquest aprenentatge que estem fent tots plegats, si algun aspecte tenim una mica (força) oblidat és el tècnic, tanmateix, al que hi dediquem més la nostra atenció, és al descobriment de la infinitat de valors que s’amaguen en aquest territori.
Darrerament el que marca les sortides no són els aspectes esportius, si no que és l’aspecte culinari i amb la desaparició del Bulli, sembla que no hi hagi sostre en la qualitat de les nostres menges. La taula de la Prona s’està convertint en un altar on s’oficien les cerimònies per exaltar les riqueses d’aquesta mar d’Amunt. La cerimònia que es va oficiar aquest divendres a la nit romandrà gravada en la memòria gustativa de tots els presents, durant molts anys. El menú va constar d’una selecció exquisida de fruits del mar. Els entrants van ser a base de pop de Portaló fet a la Gallega i d’un arrebossat de fruits dels penya-segats de la badia de Port de la Selva, de segon, un exquisit bonítol de la Prona ens va deixar penjats d’un núvol. No entraré en detalls per no fer-vos enveja i perquè hi ha coses que no s’han de contar, i que formaran part de la memòria íntima del grup.
Divendres vàrem sortir de Port de la Selva, la Ruth palista d’aigües blanques a Aínsa, la Rosa remera del llaüt d’Empuriabrava, la Clara que s’estrenava com a palista de caiac doble, en Pi, l’Albert, en Marcel, en Manel i jo. Ara quan escric aquestes ratlles un temporal de tramuntana escombra la costa però en el moment de sortir el mar estava planer com feia dies que no vèiem, l’aigua no es movia ni pel transit de les barques dels estiuejants ja desapareguts. El camí fins la Prona més plàcid del que es pot imaginar, tan sols les moles de peix trencaven el mirall en que s’havia convertit la seva superfície. El cel, tapat per una espessa capa de núvols baixos, tenia més moviment que l’aigua. Els motors d’un helicòpter van trencar la placidesa de la navegació a l’alçada de Cap Gros i més tard vàrem veure com grups d’ardèids cercaven l’ajocador després de la travessa del golf de Lleó. Aquest cop va ser un petit grup (13 exemplars) de martinets blancs i un de bernats pescaires més nombrós (42 exemplars).
Del sopar no explicarem els detalls per no fer mal, passarem directament a dir-vos que l’esmorzar el vàrem fer a Portaló, ja que els Aedes mariae de la Prona ens estaven fent la guitza de valent. Un dia us explicarem qui són aquests A. mariae.
El matí vam fer un passeig tranquil per la costa de la mar d’Amunt, amb parades per prendre el bany, complementades per relaxades converses fetes a cop de pala mentre relliscaven suament i ens anàvem dormisquejant al sol impenitent d’aquest setembre calorós.

divendres, 16 de setembre del 2011

Primers imatges seleccionades

Gràcies a TOTS per haver participat en la preselecció de les imatges del concurs FOTOKAYAK. S'ha pulveritzat el rècord d'entrades al blog!
Els resultats han estat els següents.:
Foto 1 cinc vots
Foto 2 tres vots
Foto 3 un vot
Foto 4 quatre vots
Foto 5 vuit vots
Foto 6 catorze vots
Foto 7 quatre vots
Per tant declarem seleccionades les Fotos 5 i 6.
Molt properament (poques hores) us presentarem una nova votació popular per triar una foto que podríem denominar de la modalitat “CREATIVA”. Esperem la vostra col•laboració amb els vots i si a sobre i afegiu els comentaris personals, millor que millor!

dijous, 15 de setembre del 2011

Cursa d'orientació al pantà de Sau

El pantà de Sau és un magnífic lloc per anar a practicar el caiac a la tardor, el bosc mixte que l'envolta l’enriqueix dels tons vermells tan atractius i càlids d'aquesta estació que estem a punt d'entrar.
En David i l'Anna ens conviden a visitar aquest esplèndid indret, i la seva proposta passa per participar en una cursa d'orientació. Això vol dir que no podreu badar i caldrà anar disposats a fer de trabucaires i navegar per aquestes aigües a la cerca de les pistes amagades i així completar un itinerari de prop d'una vintena de quilòmetres.
Trobareu tota la informació en el seu blog

dimecres, 14 de setembre del 2011

Curs de caiac de mar a Llançà


El proper mes d'octubre s'organitza un curs de caiac de mar.
dissabte, 15 / octubre a les 10:00 - 16 octubre a les 18:00
Curs on aprendrem a navegar en caiac de mar, en dues sessions d’un dia, i obtindrem el certificat de Nivell II de la AEKMar. En la primera sessió farem un curs en caiac individual i doble i en la segona sessió sortirem a fer una excursió en caiac pel Parc Natural del Cap de Creus o pel Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.
Dia 1: Curs de nivell I i II de la AEKMar
La primera jornada la destinarem a fer el curs de Nivell ...I i II de la AEKMar. Amb aquest curs aprendrem a palejar efectivament, conduir el caiac, fer un rescat a un company i a autorescatar-nos entre d’altres tècniques per garantir la nostra seguretat i la de la gent amb la que naveguem. Descobrirem totes les possibilitats que ens pot oferir la navegació segura en caiac i aprendrem treure’n el màxim rendiment per futures excursions amb amics. La AEKMar és l’ Associació d’Empreses de Kayak de Mar que ha creat 3 nivells de cursos.
Dia 2: Excursió en caiac de mar
En aquesta sortida d’un dia en caiac de mar posarem en pràctica tot el que hem après en els cursos i aprofitarem per descobrir un dels dos parcs naturals de l’Alt Empordà.
DATES I HORARIS: 15 i 16 d'octubre de 2011, de les 10 a les 18 h
PREU: 80 euros
NOTA: Es recomanable portar prismàtics, calçat tancat que es pugui mullar, samarreta tèrmica o folre polar prim, picnic de dinar i roba seca per després de l’activitat.
NOMBRE D’ASSISTENTS: Les places són limitades, amb un mínim de 6 i un màxim de 20 persones.
INSCRIPCIÓ: Cal que envieu un correu amb les vostres dades a info@elraspinell.com.
CRÈDITS DE LLIURE ELECCIÓ: Les Facultats d'Educació i Psicologia, de Lletres, de Ciències, de Turisme i l'Escola Politècnica Superior, reconeixen un crèdit de lliure elecció per als estudiants que hi assisteixin i obtinguin el certificat d’apte d’un examen escrit.

dimarts, 13 de setembre del 2011

Passejada popular amb caiac pel CdC

Amb la finalitat de promocionar l'ús del caiac de mar (mitjà de transport marítim sostenible) l'Escola d'en Mar de Cadaqués i Kayaking Costa Brava organitzen una passejada popular per aquest cap de setmana. Felicitem aquestes iniciatives en que les activitats del club o associació són destinades a popularitzar el nostre esport dins de la localitat d'una forma absolutament accessible a TOTHOM.
Us deixem la nota que s'ha penjat al facebook de kayaking.
dissabte, 17 / setembre • 10:00 - 14:30
Us convidem a participar a la III Passejada en caiac - Cadaqués 2011. Aquesta sortida popular està adreçada a tot el públic que vulgui participar-hi amb o sense caiac propi. Oferim dos recorreguts per adaptar-nos als diferents nivells dels participants. L'activitat es durà a terme durant el matí.
Si no disposeu de caiac propi, posem els nostres caiacs a la vostra disposició de forma gratuïta!!
PROGRAMA
10:00 h. Inscripcions a la platja de Portlligat
10:30 h. Sortida per a iniciats ( Portlligat - Cala Bona- Platja Gran - Portlligat)
10:30 h. Sortida per a principiants ( Portlligat - Platja Gran - Portlligat)
14:00 h. Refrigeri per a tots els participants
Preu inscripcions: 5 Euros
Places limitades
Important: En ambdós casos cal confirmar l'assistència telefònicament trucant al 972 77 38 06
L'organització es reserva el dret de modificar el recorregut a causa de les condicions meteorològiques.

diumenge, 11 de setembre del 2011

Votació popular.








Us proposo fer una votació popular i no és per demanar la independència (aquesta ens l'haurem d'agafar aviat)si no de quines són les dues imatges que més us agraden de les que publiquem en aquest post. Han estat fetes aquesta setmana amb la inestimable col•laboració de la Júlia Ortega. Fent-ho ens ajudareu a fer una primera preselecció de les fotos per presentar al concurs que es farà en el saló nàutic de Barcelona i que s’han de presentar abans del 30 de setembre.
Per fer-ho cal entrar a “comentaris” i triar “anònim” i escriu quines són les que més us agraden per exemple “primera i quarta” etc. Si voleu poseu el vostre nom, si veieu que no surt el comentari, premeu el botó de publicar, tantes vegades com sigui necessari. Ok!
Doneu-me un cop de ma. Sis-pli! si no això és molt avorrit.

divendres, 9 de setembre del 2011

Primer la seguretat

Molts dels nostres amics que ens estimen, diuen que som massa atrevits i que sortim a la mar sense els sistemes de seguretat adients.
Això no és cert i sempre que ens embarquem mirem fins el darrer moment tots els partes meteorològics (windgurú, meteocat, winfinder, meteofrace, etc, etc) i totes les senyals del cel que com a hereus dels indiketes sabem llegir perfectament.
Si que hem de reconèixer però, que ens fa una mica de recança començar a comprar tota la parafernàlia de gatgets electrònics que l’assortit mercat dels complements del caiac de mar ens ofereix, malgrat això, aquest estiu i en un moment d’il•luminació i inspiració l’amic Manel va adaptar les andròmines que recollim en les nostres sortides –per mantenir el mar net i les cases farcides de trastos- , per fer-se amb un equip d’alta seguretat, aquest constava d’un “gall” per georeferènciar-se en cas de pèrdua i així, poder ser localitzat pels sistemes de rescat aeri. En aquesta mateixa sortida també va poder recollir un magnífic salvavides que ben posat pot fer-te flotar i guarir-te dels cops laterals quan es passa pels freus d’arestes punxants dels penya-segats. En definitiva que hi ha dies que sortim més que assegurats, això sí, sempre a contracorrent ;-)

dijous, 8 de setembre del 2011

Travessa de la badia de Roses nedant


Aquest dissabte alguns intrèpids nedadors volen fer la travessa del golf de Roses. La convocatòria s'ha fet pel facebook, segur que necessitaran tot tipus de suport, si tens disponibilitat i pots donar-los-hi un cop de mà pots fer-ho apuntant-teAQUI

dimecres, 7 de setembre del 2011

Concurs de fotografia de caiac FOTOKAYAK

Dins del saló nàutic d’aquest any és fa un concurs de fotografia relacionada amb el caiac. Qui vulgui participar-hi ha d’enviar les seves fotos, pot enviar-ne fins a tres- a la següent adreça: fotografia@fotokayak.com.
Les imatges han de ser en format jpeg, de 300 dpi i d’un mínim de 20-30 cm. Tenim de temps fins el 30 de setembre. Si cliques AQUI tens les bases del concurs.
El premi en la categoria de caiac de mar és un wilderness systems zephyr 155 valorat en 1.399€.

dimarts, 6 de setembre del 2011

Fi d'estiu

Divendres a la tarda i com si d’un ritual es tractés, ens trobem a la platja gran de Port de la Selva. Som en Tomàs, en Marcel, en Lluís, en Manel i jo, també ens ve a visitar la Rosa per excusar la seva presència i li acceptem de mal grat. La noieta està fent una lliga de rem boníssima amb el llaüt d’Empuriabrava. Van primeres en el campionat de Catalunya!
La tarda és gris, tenim una previsió meteorològica inquietant, dissabte s’ha de “liar” una “tangana” sobre el cap de Creus que ens ha de caure el cel. Nosaltres tenim planificat fer nit a la Prona i posteriorment pel matí travessar la punta per anar a fer l’acompanyament de la Marnató de Cadaqués.
Sortim sense més dilacions i un cop passada la platja de les Clisques i la punta de la Creu, ens adonem que pràcticament no hi ha embarcacions. Quina sort! Podem començar a fer el curricà sense perill de que se’ns l’emportin.
Al girar punta Blanca per enfilar cap a Puig Gros vèiem als penya-segats una parella de martinets blancs parats descansant. Aquesta zona, en època de migració postnupcial és utilitzada pels ardèids com a punt de descans després de travessar part del golf de Lleó. És una observació que l’estem constatant cada any pel setembre. Més tard trobarem un altre grup de martinets, aquest de 64 exemplars, a les parets de l’entrada de cala Tavallera. Què interessant és veure bategar la vida en aquest paradís!
El curri ha estat un desastre, no hem tocat res, però avui tenim el sopar assegurat, tot i que l’Albert no ha vingut per motius familiars i ell era qui ens havia d’oferir uns fideus de mar arrebossats. Jo havia de portar el pop d’en Marc agafat a l’illa de Portaló però me l'havia deixat a casa. Malgrat tots aquests contratemps, sí que teníem l’aportació d’en Marcel que ens assegurava un sopar de primera! Ell portava la “part” de la barca on treballa, la “San José” i, que avui consta de rates, escorpora, vaca serrana i dues llagostes! Amb tots aquests ingredients hem fet un bon suquet.
El suquet ha estat cuinat amb les verdures de l’hort d’en Manel i de primer, en Tomàs, ens ha ofert uns entrants preparats amb productes dels seu hort “biodinàmic”. Ja sé que us fem molta enveja, però sembla estrany que aquest divendres no hi hagués ningú en tota la mar d’Amunt, el paradís era tot per nosaltres, tan sols cal proposar-s’ho per sentir-lo nostre. Possiblement que som molt pocs els que valorem aquest espai en aquest nivell de magnitud, potser perquè cada dia que passa el coneixem millor i prioritzem poder-lo disfrutar per sobre de festivals musicals i d’altres actes socials inherents a la vida de tots els mortals.
Amb la primera llum del dia hem navegat absolutament sols tota la mar d’Amunt fins cala Jugadora. Durant una hora i escaig que ha durat el trajecte hem estat gronxats per una mar de fons d’onada molt llarga dins d’un mar gris platejat que era un espectacle pels sentits, amb silenci, sense parar de palejar per no fer tard a l’esdeveniment esportiu. Crec que ha estat un dels moments més emocionants del dia.
Posteriorment a cala Jugadora ha començat l’espectacle de la Marnató.

diumenge, 4 de setembre del 2011

IV Marnaton Cap de Creus 2011

Possiblement que la Marnató (Marnatón per l'organització) sigui l’esdeveniment de natació a mar obert més important de Catalunya. Aquest any ha aplegat a 569 participants i l'han finalitzat 555.
Realment veure la sortida de cala Jugadora, de tota aquesta munió de nedadors enfundats en els neoprens és espectacular i paga la pena de viure’l.
Com comenta en Mútur al blog de l’escola d’en Mar, possiblement sobren massa barques a motor, algunes d’elles no se sap quina funció tenen i, de fet desapareixen a l’hora que poder serien més necessàries, com pot ser a l’hora de fer el seguiment dels nedadors de la cua que són els que poden necessitar auxili.
El recorregut va ser fet pels “màquines” en 1h12’ i el darrer nedador va entrar en 3h 50’ emportant-se una sentida ovació per part del col•lectiu dels caiaquistes.
Són els darrers classificats els que realment s’emporten els nostres aplaudiments més sincers i emotius. Crec que ells representen l’esperit de lluita real i la filosofia de les proves esportives de fons. L’honor se’l emportaran els primers, però els qui realment demostren una major fortalesa són els que són capaços de fer tot aquest recorregut amb un esforç titànic, amb una resistència física impressionant i amb una fortalesa psíquica digna de ser admirada i posada com a exemple per a tots. Malauradament la nostra societat competitiva, tan sols premia als guanyadors, però això és una gran equivocació que caldria corregir, ja que els valors que representen els darrers són els que realment els fan triomfadors al llarg termini.

divendres, 2 de setembre del 2011

Cens d'aus i mamífers marins al Cap de Creus

Si no vols venir a la sortida de cada divendres per la mar d'Amunt (la d'aquest divendres és el comiat de l'estiu i hi haurà un sopar especial), si no vols anar a la Marnató de Cadaqués perquè et fa mandra però, tens la necessitat d'estar en contacte amb aquest espai d'una manera més relaxada "físicament", pots apuntar-te al cens que es farà aquest dissabte a partir de les 7:15 a la punta del Cap de Creus. Allí hi trobaràs uns entusiastes ornitòlegs que t'ajudaran a identificar les aus marines i amb una mica de sort podràs veure algun dofí, rorqual o caxalot.