--------------------------------------------------------------------------------

dimecres, 29 de febrer del 2012

Aerosol salí.












Durant el darrer temporal de tramuntana, llarg, fred i intens, bilions de micro-gotes d’aigua de mar han estat arrancades de la massa marina i s’han transformat en cristalls de sal que han tapissat tot el paisatge de la mar d’amunt. Els seus efectes es comencen a veure i, modelaran aquest paisatge tan peculiar del Cap de Creus. Per exemple, milers de pins han quedat afectats i, ara debiltats estan més exposats a les malalties i atacs de paràsits, ja veuerm com acava tot això!

diumenge, 26 de febrer del 2012

Mardamunt!








Per primer cop aquest any s’ha pogut accedir a la Mardamunt en dissabte i, és que feia més de dos mesos que les condicions del mar no ens havien deixat anar-hi en cap de setmana.
És per això que hem aprofitat aquesta finestra de bon temps per recórrer aquesta costa que dóna nom al blog. Avui hem traït als nostres companys de l’Escola d’en Mar i els hem deixat sols i, avui ells han tingut premi de 1ª categoria, s’han creuat amb el primer grup de balenes de l’any. A primera hora del matí els hi hem dit que no ens esperessin, que avui faríem un reconeixement per la Mardamunt, al migdia hem tornat a comunicar-nos i no sé perquè he pensat que avui havien vist balenes, quan en Mútur ha agafat el telèfon estava ben excitat, ens deia que estaven al darrera d’una balena situada davant de “Sa coua de s’Infern”...., em volia morir (de sana enveja, si és que l’enveja és sana?). Això és el premi a la constància i la perseverança d’aquest grup fidel a la punta del Cap de Creus que, cada dia té a punt un regal, ja sigui en forma de cetaci, ja sigui d’ocell de color llimona, i així, mantenir l’esperit i la motivació ben alta.
Nosaltres ens hem passat el matí intentant pescar alguna cosa, primer al curri, desprès fent jigging i, amb calamar, etc. etc....els resultats nefastos. Finalment he optat per fer allò que més m’agrada: badar. Sortosament també he tingut un premi, no era cap balena, ni tonyina, sinó que he descobert una criatura fantàstica, per la seva estranya forma. Si l’altre dia us comentava l’aparició d’una veritable sopa de vida, farcida d’organismes gelatinosos a la zona de Cap Norfeu, avui us he de dir que per la mar d’Amunt pràcticament no n’hi ha, però els pocs que es poden veure són realment sorprenents. A la imatge que us presento se’n pot endevinar la forma però, vist dins de l’aigua i nedant activament era una meravella, una fantasia, un àngel dansaire. Té el cos tubular i a l’extrem apical està dotat d’una mena de trompa, també té una ranura dorsal i unes aletes ovalades ventrals, a l’altre extrem del cos té una cua amb dos lòbuls petits i, molt a prop se li pot distingir l’aparell digestiu. Neda de forma activa i se m’ha fet molt difícil de fotografiar-lo dins l’aigua des del caiac, però us ensenyo un parell d’imatges en que es distingeix una mica el seu cos estilitzat i bell (a resultat ser un cargol, bé millor dit una mena de babosa marina).
Ah! mentre esmorzàvem a la Prona hem pogut observar alguns nadons d’estrella de mar i una reunió de cargols ermitans. Allò que és petit també és bonic!
Aqui teniu un video que ens ha facilitat en Dani.:

dijous, 23 de febrer del 2012

Els quebecs ja incuben.

Aquest és el cas dels corbs marins emplomallats (Phalocrocorax aristotelis) del litoral del Cap de Creus (a Cadaquès se’ls coneix com a “quebecs”), ells són una de les espècies més matineres a l’hora de posar-se a criar. Aquesta setmana vàrem poder comprovar com algunes de les poques parelles que tenim al CdC ja han iniciat la incubació, esperem que les baixes temperatures d’aquests dies enrere no hagin afectat negativament aquesta període del seu desenvolupament.
Els nius els situen en forats i plataformes dels penya-segats, el construeixen amb branques i un jaç d’algues.
El niu de la imatge, tot i que tan sols s’endevina el bec de l’adult, és un dels més vells o clàssics de la costa del Cap de Creus.

dimecres, 22 de febrer del 2012

Llevantada de Sant Esteve

El temporal del 26/12/08 quedarà en la memòria de tots com el més gran temporal de llevant que s'ha vist fins ara....El Club d'Immersió de biologia comenta un dels treballs de recerca que s'han fet per veure quins han estat els seus efectes (Pdf del treball).:

El temporal de llevant del dia de Sant Esteve del 2008, del que ja ens vam fer ressó en aquesta web, va afectar de forma greu a totes les comunitats vegetals i animals properes a la superfície. En fondàries de fins a 10 o 15 metres l'efecte va ser catastròfic, com si algú hagués passat paper de vidre per sobre de les roques i s'hagués emportat pràcticament totes les comunitats. És un episodi meteorològic, amb onades de fins a 14 metres, que es produeix cada 125 anys. Però quin efecte va tenir el temporal a grans fondàries? Aquesta és la pregunta que es van fer els científics del Grup de Recerca Consolidat (GRC) de Geociències Marines de la UB i han arribat a una conclusió interessant que han batejat amb l'original nom d'efecte "Robin Hood". Els resultats que s'han trobat és que gràcies al temporal els grans fons marins més enllà dels 1000 metres de fondària van rebre una quantitat extraordinària d'aliment en forma de carboni orgànic. Normalment el menjar arriba a les grans fondàries de forma molt limitada i pausada. És el que s'anomena la "neu marina", un polsim ric en carboni que es disposita lentament a grans fondàries i que és una de les principals fonts d'alimentació a les planures oceàniques. Amb el temporal de Sant Esteve la catàstrofe a superfície va suposar una bendició per a les grans fondàries en forma de suplement alimentari.
Un altre aspecte interessant d'aquesta investigació té a veure amb la capacitat que tenen els mars del món d'emmagatzemar i segrestar el CO2 de l'atmosfera. Segons l'article del GRC de Geociències Marines aquest potencial es podria veure reforçat gràcies als fenòmens climàtics extrems, que tindrien la "virtut" d'injectar grans quantitats de carboni al fons dels oceans. L'article, publicat a la revista Plos One, també destaca que el canvi climàtic transformarà, no només la superfície del planeta, sinó que igualment tindrà un gran impacte a les grans fondalades marines on fins ara es tenia la sensació que mai res no canviava. (extret del web del Club d'Immesió de Biologia).

dimarts, 21 de febrer del 2012

Piula per la fauna marina

Si vas amb caiac segur que t’estimes el mar i pot ajudar a fer saber tot el que li passa a la fauna marina. Ara tenim l’oportunitat de crear una xarxa que ens tindrà informats amb una immediatesa mai vista de tot el que succeeix a nivell de la fauna costanera de casa nostra. Mitjançant l’aplicació del twiter podràs estar al dia i compartir les teves observacions amb tota la comunitat d’usuaris donan-tet d’alta a https://twitter.com/faunamarinadaam.

diumenge, 19 de febrer del 2012

Llepó, brou de vida

Aquest dissabte a primera hora del mati vàrem travessar Roses, on pels carrers encara deambulaven personatges disfressats, alguns encara amb ganes de gresca i d’altres amb un caminar sense rumb clar. Ens dirigíem cap a l’Almadrava amb la intenció de fer una navegació per l’entorn de Cap Norfeu.
L’activitat de barques al mar era pràcticament nul·la, tota la mar pels matiners. Llanço el curri amb la intenció de provar sort amb el llobarro, però immediatament me n’ adono que avui no serà un bon dia, el mar està ple de salpes o llapó. Aquests organismes gelatinosos s’enganxen a les arpetes del curri i fan impossible la pesca al curricà.
Sabeu perquè aquests any han aparegut aquests “bitxos”? recordeu que al mes de novembre va ploure molt i vàrem explicar que tot l’entorn de la costa va quedar molt adobat amb nutrients procedents de les aigües que van baixar pels rius (+ informació), això va permetre el desenvolupament del fitoplanctón (algues microscòpiques) i aquest és l’aliment dels filtradors, produint-se aleshores un veritable “bloom” o grans eclosions de zooplanctón microscòpic (dins de les salpes vàrem poder observar alguns crustàcis copèpodes ) i de retruc han aparegut les salpes ( + info sobre les salpes) que donen aquest aspecte gelatinós a l’aigua del nostre litoral i, que d’aquí uns dies tapissaran les platges de les cales del Cap de Creus. Realment el mar s’ha convertit en un brou de vida. Ah! per cert, en el triangle format entre Punta Falconera el Gat i Montjoi hi havia unes quantes moles de tonyines més aviat petites...., pel seu comportament a l’hora de fer els empaits, els quals eren molt suaus, semblaria que mengessin salpes, sembla força inversemblant, no?

divendres, 17 de febrer del 2012

Vigila quan vagis al super



Està circulant una informació per la xarxa que pot afectar a la nostra salut.:

El panga, es un nuevo pescado que encontramos sobre todo en forma de filetes, a precios muy barato. El panga es un pescado de cultura intensiva/industrial en Vietnam, más exactamente en el delta del río Mekong y está invadiendo el mercado debido a su precio .
Esto es lo que hay que saber sobre el panga: el río Mekong es uno de los ríos con mayor contaminación del planeta. Los pangas están infectados con elevados niveles de venenos y bacterias (arsénico de los residuos industriales, tóxicos y peligrosos subproductos, del creciente sector industrial), metales contaminantes, fenoles policlorados (PCB) o DDT y sus (DDTs), clorato, compuestos relacionados (CHLs), hexaclorociloxano, isomeros (HCHs) y hexaclorobenceno (HCB) .
No hay nada natural en los pangas.
Son alimentados con peces muertos, restos de huesos y con una harina de América del sur, la mandioca y residuos de soja y grano.
Obviamente, este tipo de alimentación no saludable no tiene nada que ver con la alimentación en un ambiente natural.
Es lo más parecido a la alimentación de las vacas locas (vacas, que fueron alimentadas con vacas, ¿se acuerdan?). la alimentación de los pangas está completamente fuera de toda reglamentación judicial. El panga crece 4 veces más rápido que en la naturaleza natural. Además los pangas son inyectados con (PEE), algunos cientificos descubrieron que si se inyectase a las hembras panga con las hormonas femeninas derivados del deshidratado de orina de mujeres embarazadas, la hembra panga produciría sus huevas muy rápidamente y en gran cantidad, lo que no ocurriría en ambiente natural (una panga pasa así a producir 500.000 huevas de una vez).
Básicamente son peces con hormonas inyectables, (producidas por una empresa farmacéutica china) para acelerar el proceso de crecimiento y reproducción. Al comprar pangas, estamos colaborando con empresas gigantes sin escrúpulos y especuladoras, que no se preocupan de la salud y el bienestar de los seres humanos . Este comercio está siendo aceptado por grandes superficies que venden al público en general, sabiendo que están vendiendo productos contaminados.
Nota: Debido a la prodigiosa cantidad de pangas disponibles, éstos acabarán en otros alimentos: surimi (aquellas barritas con pasta de pescado), pescado en lata y probablemente en algunos alimentos para animales (perros y gatos).

dijous, 16 de febrer del 2012

Petites novetats.

Darrerament hem afegit dos links nous al blog, un pertany als companys de NINAM que s’han animat a tenir un blog propi i que l’han encetat ara fa pocs dies i l’altre, és de l’empresa de caiac “Kayaking Costa Brava”, que l’han encetat amb una master-class del Toni Albert sobre com remolcar el caiac.
A tots ells els hi desitgem una molt alta productivitats de “posts” que ens il·lustrin en tots els aspectes relacionats amb el mar i la pràctica del caiac, també els advertim que no saben on s’han ficat! Què si volen fer-ho atractiu i tenir moltes entrades i seguidors caldrà que s’ho treballin molt. Tanmateix, és millor la poca producció però d’alta qualitat..., no com d’altres que coneixem! ;-)
També dir que els blogs linkats que no renovin continguts els anirem donant de baixa i, buscarem de nous que siguin interessants. S’accepten suggeriments sobre blogs interessants de la nostra temàtica.

dimecres, 15 de febrer del 2012

El flamenc és andalús...


Què el flamenc neix a Andalusia és una obvietat, però no ho és tant si ens referim al grup de flamencs que vàrem veure aquest diumenge al riu Fluvià. Com ho sabem això? doncs sent observadors..., no el vàrem sentir parlar, ni va arrencar per soleares el seu vol, però sí que hem vist que era francament presumit, ja que duia un polsera a la pota esquerra i, aquesta ha estat la clau per conèixer el seu origen!
Un cop hem visulitzat a casa les imatges, ens hem fixat que en una de les seves potes duia una anella de color taronja. En l’anellament d’aus se solen usar anelles de colors per establir codis i així, poder identificar les aus sense haver de ser capturades (acció que els hi representa tot un trauma).
Això ha estat gràcies al nostre bon amic l’ornitòleg Àlex Ollé, el qual, ens ha facilitat el document amb els codis de colors que s’aplica als flamencs anellats a Europa i, on hem vist que el color taronja correspon als flamencs nascuts (aquesta espècie s’anella normalment quan són pollets) i anellats a Doñana o a la llacuna de Fuentedepiedra. Ara nosaltres hem comunicat la troballa a l’Estació Biològica de Doñana per que ens ho confirmin i així documentin la dispersió hivernal d’aquesta espècie.

dimarts, 14 de febrer del 2012

Treballs de recerca al Cap de Creus.

Avui es celebra una jornada de divulgació dels treballs de recerca ambiental que s’han fet durant l’any 2011 dins de l’àmbit territorial del Parc Natural del Cap de Creus. Al llarg de tota la jornada s’aniran explicant aquests treballs que són ben variats. A les onze del matí s’encetarà la jornada que té el següent programa.:
11 a 11:30 “Prospecció de les varietats agrícoles antigues del Parc Natural del Cap de Creus” a càrrec de la Mireia Sisquella de L’Era, Espai de Resursos Agroecològics.
11:30 a 12 h. “Control d’espècies de flora exòtiques i restauració ambiental al paratge de Tudela”. Quim Gubau; Galanthus.
12 a 12:30 “Segiment de Seseli farrenyi”. Mª Carme martinell de NatbioC.
13:15 a 13:15 “Reintroducció del xoriguer petit Falco naumanni al Parc Natural del Cap de Creus”. Guillem Mas de Ecotons.
15:30 a 16 h. “Aplicació del protocol QuiroHàbitats o estacions automàtiques d’escolta al Parc Natural del Cap de Creus”. Carles Flaquer del Museu de Granollers.
16 a 16:30. “Seguiment de l’Avifauna al Parc Natural del Cap de Creus”. Ponç Feliu de Serpa.
Ja sabeu, tots els que esteu de vacances, sense feina o jubilats, teniu una excel·lent oportunitat per saber una mica més sobre aquest espai tan nostrat. ;-)

diumenge, 12 de febrer del 2012

Lo riu és vida

















Aquest és un dels eslògans del grup de defensa del riu Ebre. Nosaltres aquest diumenge hem anat al riu Fluvià, un dels rius més ben conservats de Catalunya.
Cada hivern ens agrada anar-hi a fer una passejada, fer-ho en aquesta època és bo, perquè la fauna és fàcil d’observar (hi ha moltes aus i la vegetació està despullada de fulles) i més en dies de fred viu però, cal anar-hi amb molt petit comitè i, òbviament amb silenci, palejant amb suavitat, si ho fas així, el premi està assegurat.
Hem pogut gaudir de l’espectacle de veure l’àliga pescadora, una de les rapinyaires més rares del principat, també ens han sobrevolat centenars de corbs marins que han enfosquit el cel per moments. Hem tingut el privilegi de tenir a deu metres un grup de cinc flamencs o, veure al blauet pescar al costat nostre. Avui, en alguns trams, el riu estava cobert d’estols d’ànecs, bàsicament collverds i xarxets i, dins de l’aigua hem trobat la mola més gran de llisses que mai havíem vist, milers de peixos descansen en aquest recer de vida i pura tranquil•litat. Quin regal per un dia que la mar estava tancada per vent.

divendres, 10 de febrer del 2012

Troballes i telèfons d’interès.

S'han trobat rtestes de dos vaixells de fusta desenterrats per la constant erosió (regresió) que pateix el delta, El company que l'ha vist diu : "després de fer-li unes fotos i enviar-les a uns especialistes, sembla que pot tractar-se d’un vaixell del s-XIV". El segòn vaixell (amb claus de fusta) serà inspeccionat durant el dia d'avuí pel personal especialitzat del Centre d'Arqueologia Subaquàtica. Sembla ser que els temporals estan fent part de la tasca dels arqueòlegs. Molt interessant...
La setmana passada també es va trobar la primera tortuga babaua morta d'aquest any i va ser al delta de l'Ebre. Si algun dia us trobeu amb un cas semblant, o per qualsevol denúncia que s’hagi de fer, heu de trucar als “rurals” . :
Control central .: 935740036 (24 h.) i a les nostres comarques és el 972405340
Com anècdota puc dir-vos que ara fa un any, al fer el periple pel delta amb caiac, vaig trobar-me “la roca més jove de Catalunya”. Just a l’extrem apical del delta (Illa de Buda) hi havia unes “roques” arrodonides d’una forma molt peculiar, una la tinc al menjador de casa, al costat d’una que deu ser de les més antigues de Catalunya (40-60 M.A.), la del delta de l’Ebre era senzillament un conglomerat de sorra cimentada amb llims, possiblement formava part de la llera d’un antic estany. Com que el delta és relativament jove, geològicament parlant, aquesta roca generada al seu extrem apical ha de ser molt i molt tendra.

dijous, 9 de febrer del 2012

Què coi és això?

Hem rebut una consulta d’en Martí Q., explica que després de la llevantada de Sant Esteve (2008) va trobar aquesta bestiola en una platja de Sant Feliu i vol saber qui és.
He fet una consulta a l’Enciclopèdia Catalana D’Història Natural i en el volum 11 pp 225-226 surt una bestiola, descrita i dibuixada, que coincideix força amb aquesta de les fotos d'en Martí. Es tracta d’un macrúrid també anomenat “titulot ver” (Trachyrhynchus scabrus). Peixot que quan és adult viu a fondàries considerables de 500 m. fins a 1500 m.. Segons expliquen a la costa empordanesa es ven ben peladet i la seva carn és apreciada.
Algú ens pot donar-nos més informació?

dimecres, 8 de febrer del 2012

Un altre terratrèmol al Cap de Creus

Aquesta matinada s'ha sentit un terratrèmol de baixa intensitat al Cap de Creus, de fet a Vilajuïga vàrem sentir una mena de tro, però no hi vàrem parar gaire atenció degut a que aquests dies la tramuntana provoca una fresa constant i una mica irritant. Poder ha estat ella la causant d'aquest moviment ;-). El setmanari l'Empordà  i el Dirai de Girona d'avui en la seva edició digital en publica algun detall més. També informa l'Institut Geològic de Catalunya.
Darrerament l'activitat sísmica sembla notable per una zona com la nostra que és més aviat tranquil·la, l'anteror va ser el 24 de gener i l'epicentre va ser també la mateixa zona (veure l'entrada del blog de l'endemà).

dimarts, 7 de febrer del 2012

Has sentit parlar de la fred?

S’ha exagerat un pel amb l’onada de fred i dir el contrari és no tenir memòria meteorològica. El que és cert, es que hem tingut una sensació de fred degut al vent i unes temperatures baixes, però aquestes no han estat “excepcionalment” baixes, podem trobar molts anys amb temperatures tan o més baixes de les d’aquest cap de setmana en els registres de les estacions de casa nostra...., o no?
Nosaltres no ens ho hem volgut perdre i, em sortit a fer algunes imatges del fred, i res millor que mirar els cristalls d’aigua glaçada en un dels nostres rierols, l’Anyet.

dilluns, 6 de febrer del 2012

En sec...

...és com ens hem quedat aquest cap de setmana de tramuntana. El temporal de vent ha estat fortet, dissabte a Portbou va superar els 150 km/h i..."quan l’aigua de mar veus volar millor deixar-ho estar".
Això si, l’equip del blog va sortir a gaudir de l’espectacle del vent i us hem fet unes fotos. Demà us ensenyarem les imatges del “fred” que ha fet...

dissabte, 4 de febrer del 2012

Tromnso

La tempesta solar del 24 de gener va provocar una aurora boreal molt espectacular i molts problemes en les comunicacions. Video fet en temps real a la ciutat que cada hivern hi peregrinen milers de fotògrafs èr veure i fer "afotos" de les aurores boreals.

divendres, 3 de febrer del 2012

Cap de Creus es tenyeix de groc


Tot i la fred que fot, hi ha hagut algunes plantes que ja han florit al Cap de Creus i ara les vessants s’estan tenyint d’un groc intens. Aquest és el cas de les argelagues (Ginesta scorpius) i gatoses (Ulex parviflorus). El tema de la neu...., sembla que seguirà sent exclusiu de muntanya i anecdòtic a la costa.

dijous, 2 de febrer del 2012

Maaaanbo!

Per ara el temporal al CdC està sent de vent i fred (res de nou). Aqui teniu una imatge de Port de La Selva amb les darreres llums del dia.

Olé els francesos

Abans de Nadal un vaixell va encallar a la costa de la Bretanya en un lloc que és declarat reserva natural i, amb un tres i no res mireu que van fer. Què passaria si això hagués succeït a casa nostra?

dimecres, 1 de febrer del 2012

Maten als corbs marins.

La “Consejeria de agroganaderia y Recursos Autóctonos” del principat d’Astúries ha donat permís per matar un total de 240 corbs marins (Phalocrocorax carbo) dels rius asturians, bàsicament del Nalón, Caudal i Narcea. La mesura, segons els grups ecologistes, pretén acontentar als pescadors. Resulta que és més fàcil donar la culpa a les aus del descens de la població de truites i salmons, que haver d’afrontar altres mesures com el control de la contaminació fluvial, la proliferació de preses i fins i tot la mateixa sobrepesca.
També m’han comentat que al pantà de Sau s’han pres mesures com aquesta i s’està tirant als corbs marins que allí hi viuen. De fet en la darrera visita que vàrem fer al pantà, els corbs marins fugien de la nostra presència a una distància molt gran, cosa força anormal i més si venim de la costa en que els corbs marins (Phalocrocorax aristotelis) ens aguanta una distància molt curta.
Quina llàstima! Lo fotut del cas es que aquestes mesures no van acompanyades de cap estudi per recollir la informació sobre l’eficàcia d’aquests “descastes”.