--------------------------------------------------------------------------------

dilluns, 29 d’abril del 2013

Una mica de Col·laboració...

En Ismael Rodriquez ens demana col·laboració per un treball.:
Us escric per demanar-vos si podrieu col·laborar en un estudi que estic fent des de la Facultat de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport de la Universitat de Vic.
Aquest treball, pretén conèixer el perfil sociodemogràfic i esportiu del caiaquista de mar en l'àmbit de Catalunya. Esperem que amb les dades obtingudes en aquest estudi puguem contribuir per millorar la pràctica, l'entrenament i el rendiment dels caiaquistes de mar.
L'estudi es farà públic a partir la primera quinzena de juny!
LA SEVA INFORMACIÓ ÉS TOTALMENT ANÒNIMA!
Moltes gràcies per la col·laboració!
ENQUESTA

dilluns, 15 d’abril del 2013

No voldria ser sardina...








...i viure a la mar d’Amunt. Diumenge al matí a l'entrar al Golfet, tan sols se sentia una gran cridòria de gavians i gavines, allí hi havia tot un festival d’empaits de tonyines contra les pobres sardines, aquestes, fugien esporuguides a refugiar-se en les aigües poc fondes de les cales. Això és el que passa amics meus a tota la línea de costa del Cap de Creus aquests dies, bèsties de llom fosc i panxa platejada perforen les aigües a alta velocitat menjant-se tot el que troben pel davant seu. Aquesta és la llei d’aquestes aigües, alguns s’ho miren amb ulls d’enveja, d’altres s’emprenyen perquè veuen que aquell peix no entrarà al seu cove i d’altres contemplem embadalits l’espectacle que ens ofereix l’esclat de la primavera.
El matí s’ aixecat boirós i tranquil, sort en tenim de les previsions que han estat encertades i no han fallat, les humitats han estat escombrades molt aviat pel vent de sud que ha assolit una intensitat moderada. A la mar d’Amunt cal vigilar les cales obertes a aquesta direcció, en aquests punts el vent s’accelera i pot ser intens, aleshores toca remar amb força, amb molta força.
Avui he comprovat que la sopa gelatinosa que tant em meravella encara no ha aparegut, si que hi ha un “bloom” de fitoplàncton important, és qüestió d’esperar uns dies més i aviat apareixerà el “gres” o “salpes”, ho inundaran tot i faran que el fons de les aigües sigui una visió nocturna de l’univers.
Estarem atents.

dilluns, 8 d’abril del 2013

Calamar gegant.



El 6 de febrer, una barca d’arrossegament gallega de A Coruña, va capturar un calamar gegant de 54 kg. A Galicia, el Taningia danae, té fins i tot, nom popular: “pulpo pota” o “choupón”. A la bèstia la van capturar a 240 metres de fondària.
En comptes de ventoses, té dues fileres de ganxos i el més sorprenen, és que dos dels tentacles estan proveïts en el seu extrem de fotòfors luminescents, el més gran del regne animal.
La distribució geogràfica és ampla i el podem trobar en les aigües tropicals i temperades de tots els oceans, però les cites són escasses. Qui si el coneix bé, són els catxalots, els quals, basen la seva dieta en el consum d’aquests cefalòpode gegants.

dijous, 4 d’abril del 2013

A tope!





La producció primària durant el mes de març ha estat molt alta, al menys així ho fa pensar les altes concentracions de clorofil•la “a” detectades a la Mediterrània per les lectures dels satèl•lits.
Es traduirà amb un increment de la pesca?
Hi haurà un bloom dels espectaculars sifonòfors?
Tindrem invasions de meduses durant aquests estiu?
El que sí està clar, és que amb aquestes pluges el mar s’ha adobat força bé i ara caldrà esperar en què es tradueix tot això..., o tot serà un foc d’encenalls?
En les imatges es veuen les concentracions de clorofil•la "a" durant els dies 8,23 i 28 de març, són representatives de tot el que ha anat succeint durant les darreres setmanes i la pluja ha estat el gran motiu d'aquestes concentracions tan altes.

dimarts, 2 d’abril del 2013

Els nous veïns

Interessant curt sobre els altres "habitants" dels marr i els oceans.

dilluns, 1 d’abril del 2013

Natura encapsulada.


Dijous passat la revista National Geographic publicava aquesta imatge del dia, és feta a Florida i un grup de caiaquistes navega per sobre d'uns manatis. És una imatge preocupant que ens ha de fer reflexionar com cada cop més la natura se’ns presenta com un parc temàtic de cartró pedra. Tota una nova generació s’està desenvolupant lluny dels ambients autènticament naturals i possiblement que aquets fet tindrà unes serioses conseqüències per la pròpia natura... Home inclòs.