--------------------------------------------------------------------------------

dimarts, 30 de juliol del 2013

Endevina qui és. 5a setmana


Us presentem un bitxo realment molt estrany, fa uns dies que us ensenyava la imatge en una de les entrades del blog però no deia qui era i l’any passat vàrem dir qui era.
Avui començarem donant una pista molt important, es tracta d’un cuc marí, exactament un equiuroïdeu. Fácil eh!
El que es veu és una femella, els mascles són mooolt petits, el seu pes és 200.000 vegades menor, fa dos mil·límetres i viu com un paràsit dins de la femella. Una femella pot tenir desenes de mascles al seu interior. Aquesta mena de tentacle bifurcat que veieu, és l’aparell que utilitza per trobar el menjar, és extremadament elàstic i pot allargar-se més d’un metre. És molt interessant perquè té un tint verdós que taca molt, fixeu-vos bé que el meu braç ha quedat ben senyalat amb el tint. Doncs aquesta substància a part de tenyir també és un verí (un biocida) que pot matar a petites preses i pot ser un bon desinfectant. S’està investigant la seva utilitat com a substància antitumoral (per tractar alguns càncers). 
Surt per les nits, és noctàmbul i si t’ajudes d’una lot el podràs veure per algunes cales del Cap de Creus. Aquesta foto me la va fer el meu amic Ricard Llorente en una cala molt a prop del far del Cap de Creus ara fa una setmana.
 Resposta de la setmana passada.: Gorgònia blanca (Eunicella singularis)

Nom
Classificació General
Artur Antúnez
4
Daniel Gras
4
Adrià Tomas Perelló
1
Maria del Mar Marquès
3
Manel Teodoro
1
Júlia Pous
4
Aroa García
4
Rosa Bardès
4
Sara Vergonyós
4
Carla i Jan Portell
4
Marti Que
3
Joan Pujol
3
Ona Cabarroques
3
Lluc Auceller
3
Joel Capdevila
2
Arnau Toledo
1

Llistat de premis.:
Kayakink Costa Brava 1: Bidó estanc  3,5 litres + samarreta kayaking
Kayaking Costa Brava 2: Bossa estanca 20 litres + samarreta kayaking
Kayaking Costa Brava 3: Funda móbil + samarreta kayaking
Kayaking CostaBrava 4: Lloguer 1 h. kayak doble a PORTLLIGAT
Blog Mar d’Amunt: Guia del Cap de Creus d’en Toni Llobet dedicada.
Blog Mar d’Amunt un pot de flor de sal del Cap de Creus.

diumenge, 28 de juliol del 2013

Anem a pescar...






Entre setmana vaig rebre la trucada d’un bon amic que em deia que volia venir a pescar a la mar d’Amunt, és d’aquelles persones que et transmet un bon “feeling”, de fet vàrem sortir els de la colla de sempre. La intenció era d’anar a dormir el divendres per la zona però, davant les previsions de meteo amb una garbinada forta i per altres raons de caire laboral aquesta vegada vam suspendre la dormida.
L’únic que vaig dir va ser. “a les 6h. a l’aigua” i, com som gent seria, així va ser. L’arrencada va ser una mica accidentada amb la pèrdua d’una canya que va anar al fons de la badia de Port i que la vàrem recuperar a la tornada. Mentre anàvem pujant fèiem parades a les puntes per testar que és el que es movia. Si bé és va començar d’un forma monoespecífica, tot el que sortia eren serrans, de mica en mica vam anar enriquint la diversitat íctica i van aparèixer vaques serranes, barats, pagells....., i fins aquí puc contar.
Tres hores i mitja desprès de la sortida entràvem al refugi de cala Prona per esmorzar amb la bona companyia de tres joves de l’aspre que hi havia anat a fer nit. Mentre tinguem gent jove que sàpiga apreciar l’entorn del Cap de Creus encara hi haurà futur.

dimecres, 24 de juliol del 2013

Col·laboració universitat /pescadors


Amb la intenció de reduir la mortalitat d’aus marines com ara és el cas de les baldrigues, la Universitat de Barcelona i els pescadors de Vilanova i la Geltrú col·laboren en un projecte finançat per la Fundació Biodiversitat. Es tracta d’esbrinar quina és la millor manera d’utilitzar el palangre, minimitzant el seu impacte sobre espècies d’aus com les baldrigues. S’està mirant d’utilitzar mètodes com el calat nocturn, l’ús de línies espantaocells, introduir modificacions en l’estructura dels palangres o l’ús d’esquers artificials.

Esperem que aviat es puguin arribar a conclusions que signifiquin una reducció de la mortalitat de les aus marines. + info

dimarts, 23 de juliol del 2013

Endevina qui és. 4a setmana

Aquesta setmana canviem de registre i no preguntarem cap nom de peix.
Tot i que s’assembla a una planta no ho és. Es tracta d’una colònia d’animalons (pòlips) mil·limètric (5 mil·límetres de diàmetre) que viuen enganxats a una substància dura que segreguen ells mateixos i que en conjunt  té aquesta forma arborescent (forma d’arbre). Les branques creixent en un mateix pla, com un vano (ventall). Viuen bastant avall, a més de 10 metres de profunditat, però al Cap de Creus en pots trobat a prop de la superfície. Aquesta foto és feta dissabte a l’Illa de Messina o illa Plana, davant de Portlligat i a una fondària de dos metres. 
Són caçadors i amb els seus petits tentacles transparents i urticants cacen crustacis. Estan emparentats  amb els famosos corals i les meduses, també se’ls anomena corals tous. Viuen en llocs il·luminats, perquè dins seu hi ha algues (simbiòtiques) microscòpiques que necessiten la llum i,  d’aquestes algues en treuen un aliment complementari.  
Hi ha taurons que dipositen les postes enganxades a les seves branques.
L’any 1999 la temperatura del mar va pujar per sobre dels 22 graus i va haver-hi una mortalitat del 90%. El canvi climàtic serà el seu enemic , penseu que hi ha la previsió de que la temperatura de l’aigua pugi i això les pot fer desaparèixer.
Amb tot el que t’he explicat, ara tant sols falta que li posis el nom.
Pista 1. El nom popular ve de unes divinitats gregues. Eren tres germanes amb una mica de mal caràcter.  Les  “............”  tenien cos de dona, unes llargues dents punxegudes, mans metàl·liques amb urpes, una massa onejant de serps verinoses vives per cabells i ales d'or.. De fet el seu nom amb grec vol dir.: “la que fa por”.

EL RESULTAT DE LA SETMANA PASSADA ERA.: Fadrí, Thalassoma pavo.

Nom
Classificació General
Artur Antúnez
3
Daniel Gras
3
Adrià Tomas Perelló
1
Maria del Mar Marquès
3
Manel Teodoro
1
Júlia Pous
3
Aroa García
3
Rosa Bardès
3
Sara Vergonyós
3
Carla i Jan Portell
3
Marti Que
3
Joan Pujol
2
Ona Cabarroques
2
Lluc Auceller
2
Joel Capdevila
1
Arnau Toledo
1


Llistat de premis.:
* Kayakink Costa Brava 1: Bidó estanc  3,5 litres + samarreta kayaking
* Kayaking Costa Brava 2: Bossa estanca 20 litres + samarreta kayaking
* Kayaking Costa Brava 3: Funda móbil + samarreta kayaking
* Kayaking CostaBrava 4: Lloguer 1 h. kayak doble a PORTLLIGAT
* Blog Mar d’Amunt: 1 Guia del Cap de Creus d’en Toni Llobet dedicada.
* Blog Mar d'Amunt: 1 bossa de sal de cocó del Cap de Creus.

diumenge, 21 de juliol del 2013

I quina capacitat de càrrega....

...que té el Sea-yak de Prijon!  Aquest és el model de caiac que utilitzo i és impressionant el que hi arriba a cabre. Quan surto a dormir a mar, porto tot allò que és indispensable per les meves necessitats personals (res) però, m’enduc totes les joguines de platja d’un nen gran, equip de pescar amb tots els seus components, equip de dormir, equip de cuina, equip de il·luminació, equip de busseig, equip de fotografia nocturna i crepuscular. No us faré la “check-list” perquè no vull cansar-vos i no la tinc feta i això és un error, divendres vaig deixar-me l’esquer a casa! Aquest petit error va ser motiu de no haver de carregar l’equip de pesca i de cuinar...., això si, vaig haver d’anar a comprar embotit per poder menjar ;-)

Mentre un cumulonimbus feia estralls al Baix Empordà, en Ricard i un servidor ens ho miràvem des de la mar d’Avall mentre anàvem palejant i, amb una certa temença de que ens pogués caure a sobre. Vàrem ser cauts i, a l’alçada de cala Bona, vam parar per veure com evolucionava tot plegat i ho vam aprofitar per fer fotografies de capvespre.   


Desprès de sopar i aprofitant la desfeta dels núvols de tempesta, vam navegar amb la llum de la lluna en un mar mogut. La nit va ser dedicada a la fotografia nocturna d’alguns espais poc trepitjats per l’home i treballats per la tramuntana i el mar.


També vam cercar aquells organismes que tan sols de nit es poden observar i vam somiar amb un CdC guarnit d’estelades que cada cop són més patents.



Desprès de dormir una mica i amb les primeres llums de l’alba vam reposar forces i ens varem dirigir cap a “la llar d’infants marins”. Allí ens hem cabussat per disfrutar de tota aquesta munió d’amics que ara es troben en plena època reproductiva, amb les millors coloracions i comportaments marcadament territorials. Tot un espectacle. Desgraciadament un nombre massa alt de pescadors submarins ha espantat a una part dels exemplars més grans que habiten aquesta zona. Quan veus això desitges que s’acabi l’estiu. 

divendres, 19 de juliol del 2013

Taurons del Cap de Creus.

Tenim la sort de que taurons encara en queden per les aigües del CdC. Aquest de la imatge va ser pescat accidentalment  per un pescador a unes milles de la costa i uns dos-cents metres de fondària el passat cap de setmana. Hi ha vegades que de forma excepcional es poden veure a prop de la costa però això no és normal. Si que alguna espècie de peix de comportament més  agressiu poden arribar a ocasionar alguns atacs.

dimarts, 16 de juliol del 2013

Endevina qui és


El nom d’aquest peix és inconfusible, però no tothom l’ha vist No és abundant i quan et passa per davant, ho fa ràpidament. Si t’hi fixes bé, el veuràs fàcilment per la mar d’Avall, encara que per la d’Amunt també hi és, motiu: Li agraden les aigües calentes (termòfil) i és per això que amb el canvi climàtic sembla que afecta la seva distribució i guanya terreny cap al nord. Té una coloració simplement espectacular, per això no té res d’envejar als peixos tropicals. L’any passat ja en vàrem parlar al blog.
Saps de qui estem parlant?
Pista 1.: Té com a nom popular el mateix que la torre del campanar de Castelló de la Plana.
Pista 2.: Els joves que mai s’han casat se’ls anomenà amb la mateixa paraula.  

El resultat de la setmana passada era.: Oblada. Oblada melanura

Nom
Classificació General
Artur Antúnez
2
Daniel Gras
2
Adrià Tomas Perelló
1
Maria del Mar Marquès
2
Manel Teodoro
1
Júlia Pous
2
Aroa García
2
Rosa Bardès
2
Sara Vergonyós
2
Carla i Jan Portell
2
Marti Que
2
Joan Pujol
1
Ona Cabarroques
1
Lluc Oceller                                                                              1 
Llistat de premis que podran escollir els guanyadors per rigorós ordre de classificació.:
Kayakink Costa Brava 1: Bidó estanc  3,5 litres + samarreta kayaking
Kayaking Costa Brava 2: Bossa estanca 20 litres + samarreta kayaking
Kayaking Costa Brava 3: Funda móbil 20 litres + samarreta kayaking
Kayaking CostaBrava 4: Lloguer 1 H. kayak doble a PORTLLIGAT

Blog Mar d’Amunt: Guia del Cap de Creus d’en Toni Llobet dedicada.

dilluns, 15 de juliol del 2013

Socialitzant.





Aquest divendres hem sortit (tard) per anar a fer nit a la mar d’Amunt. Ens hem dirigit al nostre destí, cala Prona i, fent el curri amb un resultat desastrós, un zero! Una altra cosa ha estat el resultat de la pesquera amb canya, hi ha hagut molta varietat, des dels omnipresents serrans i vaques serranes, fins els primers pagells de la temporada, varades i déntols. El sopar, simplement pantagruèlic, feina a acabar-nos el peix. Sort que portem nevera!
El dissabte s’ha aixecat encalmat  i  un hora abans de clarejar els llobarros s’han mostrat molt actius. A les quatre  he fet uns  tirs amb un vinil blanc però sense resultat, he de practicar més. Agafo el caiac per anar a veure sortir el sol per la costa direcció Portaló. Aquella hora és màgica i de pas vaig fent el curri. M’he trobat amb uns “autòctons” llevant xarxes arran del penya-segat i dic “autòctons” amb el ple sentit de la paraula. Nascuts en aquesta costa des de fa generacions, tenen els gens purament de la mar d’Amunt i com diu un d’ells, amb alguna aportació dels pirates que anaven passant de tant en tant per aquestes costes.
Viure en aquesta terra és sobreviure. La climatologia adversa, amb un vent que no deixa créixer les plantes i fa embogir persones i animals, no t’ho facilita; amb uns sòls escassos i pobres pel cultiu de conreus ho complicat d’allò més. La pastura i la pesca són junt amb una pobra agricultura, les úniques  opcions que et queden per poder sobreviure-hi a aquest entorn extrem. Aquest arguments fa que consideri a les persones que “furtivejaven” i al nostre entendre, com els únics que poden fer-ho i haurien d’estar exempts de càstig. Ha estat un plaer conèixer-los i molt enriquidor conversar amb ells.
Més tard han arribat una colla d’amics que venien a passar el dia, dinar i esmorzar “a tope” per fer la trobada anual de la Prona. Hem conversat amb ells i el mati s’ha passat... socialitzant...
Tampoc teníem pressa, una tramuntaneta inesperada que ha aixecat blancalls ens ha fet ser cauts i tornar cap al migdia.

dijous, 11 de juliol del 2013

En Noé campió del món!


Fa un setmana era una jove promesa, ara és el campió del món junior de Surf d’estel.
Felicitats Noé Font-Castell !

Aquest és el company de Castelló d’Empúries que fa unes setmanes pejàvem els seus videos surfejant l’estel per Brasil, (encara que el seu lloc habitual és la platja de la Rubina de Castelló), i a més de ser uncrack amb el estel, també és un gran fotògraf.

dimarts, 9 de juliol del 2013

Endevina qui és


Aquesta setmana entrarem amb els peixos i ho ha farem amb una de les espècies més fàcils de veure al Cap de Creus, el podem trobar principalment nedant per les puntes. Aquesta espècie també és molt fàcil de pescar fent el curri, anant arran de costa passejant un peix artificial com esquer.
Saps de qui estem parlant?
Pista 1.: Una espècie molt apreciada per fer un bon brou, però rarament la veurem a la peixateria.
Pista 2.: En una cançó dels Beatles (1976) s’anomenava el nom comú en el títol d’una cançó que està compost de dues paraules i una és ella. Clar! que aquesta pista per la majoria dels participants no serveix, ja que no havíeu nascut L.  
  
El resultat de la setmana passada era.: FIDEUS DE MAR Anemonia viridis.

Encertants de la setmana.:
Nom
Punts
Artur Antúnez
1
Daniel Gras
1
Adrià Tomas Perelló
1
Maria del Mar Marquès
1
Manel Teodoro
1
Júlia Pous
1
Aroa García
1
Rosa Bardès
1
Sara Vergonyós
1
Carla i Jan Portell
1
  

(Pel que fa als premis estem a l’espera de la resposta pel patrocini del concurs, sembla que tindrem dues empreses que ho faran)

diumenge, 7 de juliol del 2013

Somnis i realitats











Divendres vàrem sortir de Portlligat tres companys i un quart es va afegir més tard (Pi, Lluis, Manel i jo) estàvem disposats a palejar, pescar, conversar, i submergir-nos al mar per mirar de sentir-nos ben integrats a l’entorn del Cap de Creus. La pesca va ser tot un èxit i ens va permetre fer un bon sopar que ajudat del beure va donar peu a que fluís la conversa, l’entorn va posar la resta per tenir les sensacions de trobar-te al paradís. Sota una coberta d’estels mai vista, vam somiar en que aviat viuríem a la Catalunya alliberada del jou, en aquest somni vàrem presenciar com alguns estels queien del cel i deixaven un paisatge florit d’estelades. Suposo que totes les circumstàncies viscudes hi van influenciar en aquell somni, el transitar pels carrers de Cadaqués plens d’estelades, el bon sopar regat per les estrelles Dam i, aquella magnífica nit estelada. L’endemà al matí decidim fer el curri fins la punta del CdC i en arribar vàrem veure com alguna cosa brillava sobre l’orella de la Massa d’Oros o Rata, a l’aproximar-nos vam observar que es tractava d’una estelada. Part del somni s’ha complert!!! Ara falta que ho faci l’altra part i aviat aconseguim la independència.
El matí va descórrer amb un altra activitat, la de descobrir aquest món meravellós que viu amagat sota l’aigua i que alleugereix el camí tortuós de la vida, cal que recollim mostres gràfiques pel NOU concurs del blog “Endevina qui és”.

dijous, 4 de juliol del 2013

Robatori.





Avui hem robat unes magnífiques imatges per fer l’entrada. Són fetes per l’Artur Antúnez, caiaquiste i mestre de fotografia. Com podeu apreciar la qualitat és superior a tot el que heu vist en aquest blog, és per això que us recomano que visiteu el BLOG de l’Artur si voleu seguir aprenent a fer fotografies d’aquest nivell, nosaltres ho farem i poder de tant en tant li anirem robant el treball ;-)
Gràcies Artur pel plaer que ens produeix veure el teu treball fotogràfic!

dimarts, 2 de juliol del 2013

NOU CONCURS: “Endevina qui és”

Us proposem un nou concurs per passar l’estiu, aquesta vegada l’objectiu no serà conèixer els racons de la Costa Brava si no que aprendrem els noms dels bitxos que viuen per sota del caiac.
Esperem que amb aquesta iniciativa us animeu a incloure amb el material de les sortides, les ulleres, tub i peus d’anar sota aigua. Apali!
Malauradament no coneixem tots els noms comuns d’aquest organismes marins i per evitar errors, s’haurà de donar com a mínim el nom científic. Si dius el nom local, pots dir-nos de quin poble i així aprenem tots.
Tots els dimarts donarem el resultat de la setmana anterior i farem la pregunta de la setmana següent.
La resposta s'ha d'enviar a l'adreça de correu electrònic abans dels dimarts.
La durada serà de tot l’estiu i haurà molts, molts premis. Aquesta vegada no hi haurà un sol guanyador.
Per exemple, un dels premis serà “PREMI BLOG MARDAMUNT” : “La Guia de la Flora i Fauna del Parc Natural del Cap de Creus” que estarà dedicada pel seu autor i artista, en Toni Llobet. Què us sembla?
Animeu als vostres filles i fills, parella, pares, germans, i amics a participar-hi.
Endevina qui és...., pista.: té nom d'un menjar.

(Recorda! imprescindible nom científic... fot-li canya a la guia del CdC d’en Toni Llobet, a l’Enciclopèdia Història Nartural dels PPCC o, al google! )

dilluns, 1 de juliol del 2013

Salven un banyiste a Llançà

Si ahir un monitor de Kayaking Costa Brava atrapava a un incendiari a Portlligat, avui els monitors en pràctiques de SK-Kayak salven una vida a Llançà. Això si que és SANA COMPETÈNCIA!
Avui Xavier Mc Pherson, Joan Mallart, Arnau Verdier, David Solis i David Batlle han sortit a navegar per fer pràctiques amb SK KAYAK i han rescatat a un banyista (34 anys i d’orígen francés) a punt de morir ofegat.
Els joves caiquistes membres de l’equip de SK KAYAK estaven a la zona del Cau del Llop de Llançà quan els banyistes de la platja els han alertat que hi havia dues persones demanat auxili a uns 50mtes de la costa. Ràpidament Xavier Mc Pherson & Joan Mallart s’han dirigit mar endins n han trobat a una noia que els ha indicat que mar endins havia un noi que s’estava ofegant.
Xavier Mc Pherson ha arribat al noi que ja havia començat a enfonsar-se i ha acostat la proa del seu caiac per fer que la persona es pogués agafar i reposar. L’han ajudat a retornar a la platja i mentres Arnau Verdier ha ajudat a tornar a la noia. Un cop a terra els joves caiquistes han practicat primers auxilis als rescatat ja que s’havia empassat aigua. Els rescatadors formen part de l’equip de SK KAYAK i son alumnes en pràctiques del Cicle Formatiu de IES Illa de Rodes de Roses amb coneixements de primers auxilis. Algun d'ell participa també en el seguiment de curses de natació a mar obert. Avui han salvat una vida.
NOTA: Des de la platja Arnau Verdier ha activitat el protocol de seguretat i ha trucat al centre de SK KAYAK. Quan des de SK KAYAK hem trucat a Creu Roja per donar l’avís ens han dir que no podien fer gaire res ja que no tenen mitjans. Creu Roja de Llançà no disposa d’embarcació de salvament i rescat per accedir a les platges i per tant cal trucar al 061. (OjO!!!)
Pau Calero i Figueras
SK KAYAK escola de piragüisme