--------------------------------------------------------------------------------

dijous, 29 d’agost del 2013

dimarts, 27 d’agost del 2013

Endevina qui és. 9a setmana.

Foto 1
Foto2
Estem arribant a la recta final i farem el mateix que la setmana passada, hi haurà pregunta doble i crec que fàcil, però l’altra setmana que serà la darrera anirem a desempatar ;-)
Fota1 (1 punt).: De qui són fills els peixets de la imatge?
Foto2 (mig punt).: Aquest té l’activitat nocturna però per la seva forma no el podeu confondre en cap altre. Qui és?

Ànims!!! que el més important és passar-ho bé i aprendre, aquest és el PRIMER premi.
Resposta de la setmana passada. ! punt per la CRATENA PEREGRINA i mig punt per BLENNIUS GALERITA o BLENNIUS INCOGNITUS. Hem donat per bo les dues espècies ja que podia portar a confusió.

Nom Classificació General
Artur Antúnez 8
Daniel Gras 8,5
Adrià Tomas Perelló 1
Maria del Mar Marquès 4
Manel Teodoro 1
Júlia Pous  8,5
Aroa García 8,5
Rosa Bardès 5
Sara Vergonyós 8,5
Carla i Jan Portell 8,5
Marti Que 5
Joan Pujol 7,5
Ona Cabarroques 6,5
Lluc Auceller 6,5
Joel Capdevila 5
Arnau Toledo 1
Narcís Macau 1,5
Llistat de premis.:
Kayakink Costa Brava 1: Bidó estanc  3,5 litres + samarreta kayaking
Kayaking Costa Brava 2: Bossa estanca 20 litres + samarreta kayaking
Kayaking Costa Brava 3: Funda móbil + samarreta kayaking
Kayaking CostaBrava 4: Lloguer 1 h. kayak doble a PORTLLIGAT
Blog Mar d’Amunt: Guia del Cap de Creus d’en Toni Llobet dedicada.
Blog Mar d’Amunt un pot de flor de sal del Cap de Creus.

dilluns, 26 d’agost del 2013

Rescat marítim al Cap de Creus



Divendres es va produir un rescat amb l’helicòpter de salvament marítim davant de la punta del Cap de Creus. Algú sap que va succeir?

Nosaltres vàrem veure passar l’helicòpter de salvament marítim i posteriorment, al sentir el soroll del vol estacionari de la màquina, ens vàrem enlairar sobre el turó del costat i vam presenciar, en plena nit, com l’helicòpter sobrevolava una embarcació (que podia ser la de rescat marítim) que feia llum amb pampallugues i enlairava alguna cosa (ens ho vam imaginar per la forma d’envolar-se al separar-se de l’embarcació. Finalment va sortir pintant direcció sud l’helicòpter i direcció nord l’embarcació. Us deixem unes imatges fetes a la nit amb una càmera compacta.

diumenge, 25 d’agost del 2013

Disfrutar en temps de crisi.

Practicar el caiac de mar és bo per la salut física i mental, no és agressiva vers el medi, permet educar als joves i un piló més de valors. Si no la practiques no sé que coi esperes per fer-ho ;-)
Aquest cap de setmana hem tornat a fer una sortida en família, les vacances s’estan acabant i cal aprofitar les darreres ocasions.   



Divendres sortim de la platja de Portlligat amb una previsió bona de temps, tan sols trobarem tramuntaneta (F4) a la tornada i això ja ens agrada. El grup està format per en Jan, la Berta, La Carla, la Clara, la Rosa, en Marti i en Pi, a mi em tocarà exercir la funció de tiet i això m’encanta!



Una vegada hem sopat tenim preparades tot un seguit d’activitats de nit, la primera és la descoberta de la fauna del litoral, la Carla ha guiat al grup en la captura i determinació de les diferents espècies que apareixien a la llongada (vora de la platja). Posteriorment s’ha introduït una activitat cultural, el tema “la paret seca” i incloïa la visita a una barraca d’unes dimensions força grans. Un cop hem retornat a la base, un castell de focs a estat el preludi d’una sessió de introducció al dibuix amb llum o light-painting. Total que anàvem a dormir passades les dues de la matinada.





Al mati i desprès d’un esmorzar de forquilla i gabinet, hi hagut bany i cabussada per seguir observant la fauna i flora marines.


Un cop s’ha recollit el campament i s’ha netejat l’entorn deixant-lo millor del que l’havíem trobat, hem estibat bé tot el material i en Pi, la Berta i la Clara han construït una vela amb material reciclat, d’aquesta manera han pogut ajudar-se de la força de la Tramunatna per arribar els primers a Portlligat i més descansats. L’enginy a la mà!



La resta hem palejat i ens hem deixat portar per la força del vent i les onades.

Un altra sortida per recordar!

dijous, 22 d’agost del 2013

Creant arxiu II







És possible que alguna d'aquestes imatges siguin utilitzades pel concurs....

dimarts, 20 d’agost del 2013

Endevina qui és. 8a setmana.


Uns dels animalons més bonics de la costa són els “opistobranquis”, són parents dels cargols (mol·luscs), els hi podem dir “llimacs marins” pel fetde no tenir closca com els terrestres. La seva bellesa és comparable, fins i tot la supera (opinió personal), a la de les papallones. Em tenen el cor robat!
Tot i ser hermafrodites s’aparellen i un dels exemplars clava el penis en forma d’agulla a l’altre.
El de la imatge s’alimenta sobre les colònies arborescents de Eudendrium (hidroide). Les toxines que recull les acumula en uns sacs situats a l’extrem de les protuberàncies que té al dors (cerates). Comparteix hàbitat i aliment amb una altra espècie que es diu Flabellina affinis i que no fa gaire vaig publicar unes imatges al blog.
Podem dir que és una de les espècies més comunes al Cap de Creus i que podeu veure si feu una cabussada a poca fondària, tan sols cal que busqueu una paret ombrívola i una mica arrecerada i la trobareu.
Us deixo una imatge que és la millor foto que he fet a un opistobranqui (nudibranqui) amb cara de sorpresa ;-). Saps quina espècie és? Si també saps dir-me l’espècie de peixet que té al costat tindràs mig punt més. Què et sembla la proposta?

Resposta de la setmana passada.: Forcadella (Anthias anthias)
Nom Classificació General
Artur Antúnez 7
Daniel Gras 7
Adrià Tomas Perelló 1
Maria del Mar Marquès 4
Manel Teodoro 1
Júlia Pous  7
Aroa García 7
Rosa Bardès 5
Sara Vergonyós 7
Carla i Jan Portell 7
Marti Que 5
Joan Pujol 6
Ona Cabarroques 5
Lluc Auceller 5
Joel Capdevila 5
Arnau Toledo 1

Llistat de premis.:
Kayakink Costa Brava 1: Bidó estanc  3,5 litres + samarreta kayaking
Kayaking Costa Brava 2: Bossa estanca 20 litres + samarreta kayaking
Kayaking Costa Brava 3: Funda móbil + samarreta kayaking
Kayaking CostaBrava 4: Lloguer 1 h. kayak doble a PORTLLIGAT
Blog Mar d’Amunt: Guia del Cap de Creus d’en Toni Llobet dedicada.
Blog Mar d’Amunt un pot de flor de sal del Cap de Creus.

diumenge, 18 d’agost del 2013

La Carla, una jove promesa.






Divendres havia de sortir sol però en l’últim moment, vaig rebre la trucada de la Rosa i en Martí que tot just arribaven de la Vall d’Aran i tenien ganes d’anar a mar. En Jan, el petit havia deixat la pell dels genolls a l’Alt Pirineu i el deixarien amb els avis i la seva filla Carla de vuit anys tenia moltes ganes de fer una sortida amb caiac de veritat. Com que en Neptú escolta els desitjos dels nens, ens va preparar una mar amb tots els ingredients per fer-lo inoblidable.
Sortiriem de Portlligat per anar a cala Bona. Mentre els pares de la Carla acabaven d’estibar tot el material en els caiacs, vaig aprofitar per anar fent via amb ella, volia pescar alguna cosa per sopar i es feia tard. De la platja fins la bocana de Portlligat vàrem aprofitar per repassar els conceptes bàsics del paleig, un cop a la bocana vam tenir tot el mar per nosaltres. Les barques a aquella hora ja són a casa, tenim la sort que la gent marxa del mar quan aquest s’il·lumina amb les millors llums, és aleshores quan un gaudeix, fins i tot a l’estiu, d’aquest espai tan majestuós.
Vàrem anar directes fins la Punta Cudera, allí hi havia un mar força mogut pel garbí, però no va ser impediment per començar a pescar, Al primer intent no triga ni deu segons a picar un déntol, va ser l’únic de la tarda, la resta va anar just per fer una fregida i matar el cuc, La Carla al meu costat, tot i el remenament d'aigua, disfrutava com si fos ella que pesquès.
Al vespre, havent sopat vam “investigar” quina és la fauna del litoral tot passejant per la vora i ajudats de les lots. Els tomàquets de mar estaven absolutament oberts lluint els tentacles d’un vermell encès. Desenes de cogombres de mar brostejaven mandrosament, les escòrpores coneixedores del seu mimetisme quedaven quietes mentre nosaltres podíem disfrutar de l’observació. Els petits gòbids feien el mateix. Amb el que més va al·lucinar va ser amb el cuc “Bonellia viridis” el qual, forma un tapís amb la seva llarga probòscide bifurcada quan va menjant per la nit i n’hi ha molts. Quin espectacle!
L’endemà al mati en Neptú ens havia preparat un celatge amenaçador, ple de núvols, d’aquells que tan ens agraden. Desprès de veure sortir el sol mentre pescàvem una mica, vam esmorzar dins de la cavorca i abans de que entres la tramuntana, ens vam preparar per iniciar el viatge de tornada. Aquest va ser amb unes condicions de tramuntana F3 i amb una Carla que palejava amb una força i una tècnica envejables. A migdia tornàvem a ser a Portlligat plenament satisfets per aquelles hores compartides. Bravo, Carla! i un deu pels seus pares que eduquen a la mainada despertant-los-hi una sòlida sensibilitat vers la natura. Tan sols dir que em va emocionar sentir parlar a la Carla, mentre anàvem descobrint les diferents espècies que poblen els roquissers del litoral, ho feia amb un entusiasme i una riquesa de vocabulari fora de lo normal.   
El blog quan  va néixer, ho va fer amb l’objectiu de descobrir i compartir els valors naturals del Cap de Creus, i fer-ho des de la facilitat que ens aporta la navegació amb caiac, aquest ens facilita l’accés d’una forma sostenible i molt ben adaptada al medi. Quan passes un cap de setmana com aquest o quan pots fer una xerrada als nois d’un camp de treball com vàrem fer l’altre dia, te’n adones que l’esforç paga la pena. Nosaltres intentem sortir tots els divendres, les nostres sortides són plenes de contingut cultural (i gastronòmic). Alimentem l’esperit sense oblidar el cos. Tot depèn de nosaltres mateixos. Si ens vols acompanyar i ets convidat.

dissabte, 17 d’agost del 2013

A menjar meduses!


Segons recomanacions de la FAO i vistos els resultats dels darrers estudis fets a tot el món i també a la Mediterrània, la gran proliferació de meduses ve motivada per l’eutrofització dels mars (increment de la matèria orgànica i/o nutrients), de l’escalfament global, de la proliferació d’espigons (lloc on les meduses passen la fase de pòlip) i la reducció de les poblacions dels peixos. Per exemple, la nostra enemiga (per lo urticants que poden ser) la Pelagia noctiluca resulta ser una gran consumidora d’ous de peixos, el 43% del contingut estomacal en són. Personalment no em desagrada la idea, de fet des de fa un parell d’anys he començat a consumir de forma esporàdica alguns dels organismes gelatinosos que apareixen en els blooms primaverals, com ara són les salpes o gres i la veritat que crus són ben bons.
De tota aquesta història n’hi ha un que en pot quedar beneficiat, aquest és el bot (Mola mola), ja que ell és consumidor de meduses.  
Pdf de l'estudi de la FAO

dimecres, 14 d’agost del 2013

Creant arxiu.







Diumenge vaig dedicar bona part del mati a cercar imatges per l’arxiu submarí, d’aquesta vida que es manté amagada en un mitjà que no és el nostre. Us deixo un recull per anar fent boca, poder alguna d’elles serà una pregunta del concurs ;-).

dimarts, 13 d’agost del 2013

Endevina qui és. 7a setmana

Aquest peix que us preguntem aquesta setmana és difícil de veure, a no ser que siguis capaç de baixar més enllà dels 20 m de fondària, però els que anem a pescar amb canya, malauradament de vegades el pesquem involuntàriament, aleshores l’alliberem de forma immediata. En el meu cas l’empipo una mica més per fer-li una foto i poder-ho compartir. Viuen en grups de femelles amb un únic mascle, però quan aquest mascle mor, aleshores  la femella de major rang es transforma amb mascle i el substitueix. Saps de quina espècies estem parlant?

Resposta de la setmana passada.: Escorpora fosca,  Scorpaena porcus.
Classificació.:
Nom
Classificació General
Artur Antúnez
6
Daniel Gras
6
Adrià Tomas Perelló
1
Maria del Mar Marquès
4
Manel Teodoro
1
Júlia Pous
6
Aroa García
6
Rosa Bardès
5
Sara Vergonyós
6
Carla i Jan Portell
6
Marti Que
4
Joan Pujol
5
Ona Cabarroques
4
Lluc Auceller
4
Joel Capdevila
4
Arnau Toledo
1

Llistat de premis.:
Kayakink Costa Brava 1: Bidó estanc  3,5 litres + samarreta kayaking
Kayaking Costa Brava 2: Bossa estanca 20 litres + samarreta kayaking
Kayaking Costa Brava 3: Funda móbil + samarreta kayaking
Kayaking CostaBrava 4: Lloguer 1 h. kayak doble a PORTLLIGAT
Blog Mar d’Amunt: Guia del Cap de Creus d’en Toni Llobet dedicada.

Blog Mar d’Amunt un pot de flor de sal del Cap de Creus.

dissabte, 10 d’agost del 2013

Thysanozoon brocchii


L’altre dia mentre m’estava posant els peus d’ànec per cabussar-me vaig observar aquesta formosa bestiola que passejava arran de la superfície de l’aigua, va ser un cop de sort, perquè es tracta d’un cuc (planària) força mimètic. Inicialment vaig pensar que era una planària però a l’arribar a casa i observar la foto em va fer pensar amb un opistobranqui, resulta que aquesta confusió és molt típica que et passi. El gran fotògraf submarí Miquel Pontes i en Josep Mª Dacosta em van ajudar a determinar-la amb certesa.

Curiositats.:
Destacar la gran capacitat de regeneració, és a dir, el fet de poder partir-se per la meitat i originar dos individus exactament iguals que l'original. Tot i això, si pateixen una escissió en algun extrem, ja sigui l'anterior o el posterior, seran capaços de regenerar la porció petita que s'hagi fragmentat però aquesta porció petita no tindrà el suficient poder de regeneració com per originar un nou individu.
· Per evitar ser menjades segreguen substàncies tòxiques o repel·lents de forma semblant a la que ho fan els nudibranquis. A més a més, tant les papil·les que presenten a la part dorsal del cos, com la pròpia coloració els serveixen de senyal de alerta pels possibles depredadors.
· Emboliquen les seves preses amb secrecions mucoses que les immobilitzen. Acte seguit els injecten per la faringe evaginable o probòscide enzims que predigereixin l'aliment de tal manera que al cap d'una estona només l'han de xuclar per alimentar-se.
· Per evitar ser menjades segreguen substàncies tòxiques o repel·lents de forma semblant a la que ho fan els nudibranquis. A més a més, la seva coloració vistosa serveix de senyal de alerta pels possibles depredadors.

· En algunes planaries Australianes s'ha observat un comportament molt peculiar en el moment de la fecundació creuada. Aquest consisteix en ser l'únic fecundador i intentar a l'hora evitar ser fecundat per no tenir que passar pel procés de gestació que suposa una gran despesa energètica i un augment de probabilitats de ser depredat. Amb les planàries de la Mediterrània aquest fet no s'ha estudiat, però si fent submarinisme observeu dues planaries lluitant, no us espanteu, podrien estar reproduint-se!

dijous, 8 d’agost del 2013

Xerrada a Culip.

Aquest dimarts el blog “la Mar d’Amunt” ha estat convidat per fer una xerrada als 24 joves que participen en el camp de treball del Cap de Creus. En aquesta xerrada s’ha intentat explicar alguns dels valors naturals i culturals del Cap de Creus. Esperant que aquesta aportació serveixi per motivar-los encara més del que ja ho estan. S’ha fet en un dels llocs més emblemàtics d’aquest espai, la cala Culip i per finalitzar es va fer una passejada pel Pla de Tudela.