--------------------------------------------------------------------------------

divendres, 28 de febrer del 2014

Les cabres del mas d’en Puignau.





Temps enrere parlàvem d’un ramat de cabres vingut de terres llunyanes i que es va instal·lar a les ruïnes del mas Puignau de Port de la Selva. També vàrem comentar que el pastor al veure que no li sortien els comptes (segons ell mateix ens va explicar) va marxar i, que alguns exemplars escapats s’havien instal·lat pels penya-segats de Puig Gros, docs desprès d’un any dels fets podem confirmar que aquestes cabretes segueixen vives i pasturen per aquests penya-segats. Aquestes imatges són preses sota el pic del Xoriguer, lloc molt inaccessible i que han convertit en el seu refugi. Ara caldrà veure com evoluciona tot, si acaben formant un petit ramat amb totes les conseqüències que pot significar o, si són “regulades” pels gestors de l’espai protegit.

dimarts, 25 de febrer del 2014

dimecres, 19 de febrer del 2014

Vols iniciar-te?


En Dani G. pescador amb caiac vol canviar-se el seu caiac i ofereix el que ara té, és un magnífica Oasis un dels caiacs més estables i ràpids per iniciarse en aquest mòn tan apasionant. Per més informació clica AQUI

dijous, 6 de febrer del 2014

Bulli Foundation. Si, però en un altre lloc.


Carta oberta als diputats i diputades del Parlament de Catalunya
Empordà, febrer de 2014
Benvolgudes i benvolguts,
Ens adrecem a tots vostès amb algunes reflexions abans que votin la Llei que declari ElBulliFoundation com una actuació d’interès públic de primer ordre. Com ha anunciat el Govern de la Generalitat, aquesta llei permetrà la construcció del projecte de ElBulliFoundation al mateix emplaçament que el restaurant El Bulli.
Des del nostre punt de vista, el Govern de la Generalitat els demana votar a favor d'una llei que té com a objectiu donar permís a un projecte que no és compatible amb vàries figures legislatives de planejament urbanístic i ambiental.
Els hi recordem que el Pla Especial del medi natural i del paisatge del Parc Natural de Cap de Creus, com a principal instrument d'ordenació del territori de l'espai protegit i de l'aprofitament dels seus recursos, permet un creixement del 20% segons el ja consolidat. El nou projecte que es vol tramitar al parlament pretén un creixement del 350% (Dossier explicatiu projecte El Bulli1846, pàgina 5, ‘antecedents del procés’).
És evident que la Cala Montjoi de Roses, ubicació d'El Bulli, és una zona molt rica en patrimoni natural i per això les administracions de tots nivells han volgut protegir, conservar i restaurar els seus valors geològics, botànics, faunístics, ecològics i culturals. Actualment a l’estiu aquest entorn pateix una hiperfreqüentació que ja posa en entredit la conservació dels seus valors. Pretendre fer un zona museística en el Bulli implicaria un impacte encara més elevat, injustificable des d'una perspectiva ambiental.
El projecte de ElBulliFoundation és, sense dubte, interessant i podria aportar molts beneficis a nivell local i de país. Els nostres dubtes al respecte són bàsicament:
1) Si Cala Montjoi és realment l'únic indret on es pot desenvolupar un projecte d'aquestes
dimensions i amb la prevista afluència de gent.
2) Si s'ha avaluat prou el precedent d'excepcionalitat que constituiria la llei proposada.
3) Si s'ha tingut en compte que el Parlament decidiria sobre un projecte d’interès públic de
primer ordre, però sense considerar el primer principi de participació i democràcia, com és
l’exposició pública del projecte.
Li preguem, diputades i diputats de Catalunya, que tinguin en compte també totes aquestes consideracions abans de votar a favor de la Llei que declari ElBulliFoundation com una actuació d’interès públic de primer ordre.
La IAEDEN-Salvem l’Empordà considera que ElBulliFoundation és un projecte de gran interès pel país, però en una ubicació errònia. Considerem que el nucli de Roses podria molt ben acollir aquest projecte, beneficiant el municipi, la comarca i el país, sense posar en més risc el patrimoni natural del Parc Natural de Cap de Creus.
IAEDEN

dimecres, 5 de febrer del 2014

diumenge, 2 de febrer del 2014

Entrem al mes més dur





Avui dissabte ha estat un dia d’aquells que m’agrada anar llegint els núvols, que estan més actualitzats i són reals que qualsevol aplicació per mòbil. Teníem una previsió que partia la jornada  en dos meitats molt ben diferenciades, al mati amb vent de component sud i a la tarda amb nord. Hem sortit amb en Manel per fer passejar els “rapales” i esperar que algun peixot s’animés a mossegar-los però, l’únic que hem tret han estat diverses enrocades.
El matí era d’hivern, fred i gris i l’espectacle el teníem al cel, les properes setmanes seran de tramuntanades fortes i de difícil navegació. Aprofitant aquesta excepcional jornada, ens hem limitat a palejar, enraonar de tot i viure.
Des de la finestra de casa es veuen els cims de la serra de Verdera, avui els núvols l’acaronaven empesos pel vent de garbí, aleshores hem escollit el costat nord del CdC per sortir i evitar la mar picada de la mar d’Avall. Un cop a Port de la Selva, hem decidit provar de pescar alguna cosa pel tram de costa entre el Port  i Cap de Ras, d’haver anat cap a Taballera ens jugàvem que la tramuntana ens agafes i, no volíem passar-ho malament.  Mentre palejàvem hem anat comentant el moviment dels núvols i com ens anaven ensenyant el vent canviant. Què important és saber llegir el cel. Al recollir a la platja del Pas, una parella que passava pel costat nostres ha dit, “això és tramuntana”, tot just començava a bufar i, en Manel els ha contestat, “a nosaltres ens agafarà a casa”.  Al mar millor pecar per excés de seny que per defecte.