--------------------------------------------------------------------------------

dijous, 31 de juliol del 2014

Sortida “dominguera”






Aquest és un tipus de navegació curta, de diumenge al mati i amb la família, en aquest cas amb la meva filla que no sempre la puc fer J.
Vam sortir des de Portlligat amb un fil de tramuntana, a quarts de deu el mar encara era buit de barques i lliscar amb la cara al vent i la temperatura suau era molt relaxant. A l’arribar a cala Bona hi havia un veler amb bandera francesa. Ja sabeu que pel Cap de Creus els més assidus són els francesos , els hi queda molt a prop i aquí troben el que no tenen allà... L’únic que els hi demanaria seria un bon comportament vers l’entorn i aquests no el van tenir, quan estava a la seva alçada, la senyora del veler va aixecar la ma per saludar-nos i en aquell mateix instant varem travessar uns excrements humans recents que estaven flotant, això no es fa, ni aquí ni en lloc. No vaig aguantar-me de cridar i mirar a aquella persona que avergonyida va abaixar el cap. Quin fàstic!
Tot i l’incident ens varem enfundar el neoprè i van anar descobrint la fauna piscícola que allí s’hi amaga. Vaig dedicar una bona estona a empaitar uns fadrins, mira que en són de refotuts per fotografiar. Són molt neguitosos, no paren quiets i capturar-los fotogràficament és molt difícil. Al marxar totes les cales estaven ocupades per les barques i els que s’aixequen tard ens passaven a tota bufa pel costat..., sempre corren i sempre arriben tard ;-)

Aquest cap de setmana anem a penjar estelades pels illots del CdC, si us hi voleu apuntar a les 10 a Portlligat. 

dimarts, 29 de juliol del 2014

Endevina qui és. 5a setmana

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5
Avui per celebrar que arribem a l’equador del concurs haurem de resoldre la identificació de cinc espècies de peixos que podem veure amb relativa facilitat. El que no farem és donar-vos pistes :-(. Cada identicicació val 1 punt, tenim 5 punts en joc!!!!

El resultat de la setmana anterior era.: 1 cel·lula, es tractava de l’Acetabularia acetabulum.
Total
Sara Vergonyós 5
Dani Gras 5
Eloi Burgaya 5
Carla i Jan 5
Suss 5
Joan Carles V. 2
Ona i Max 5
Dani U. 5
Isard 5
Joan Pujol 5
Àlex O. 5
Sergi C. 5
Marti Ll 5
Aroa 5
Júlia P. 5
Lluc Au. 4
Mateu M. 3
Irina C 4
Oliu Llorente 3
Rafa Dominguez 2
Marc Vilà 4
Nico 1
Patrocinadors.:

dimarts, 22 de juliol del 2014

Endevina qui és. 4a setmana





Avui us plantejarem una pregunta diferent i per poder saber la resposta haureu de conèixer el nom d’aquesta alga que us presentem. No la trobeu simpàtica? No us recorda els para-sols de les senyores japoneses.
Quantes cèl·lules té aquesta alga?
Resultat de la setmana passada: CIGALA PETITA o BUGIA i al Baix Maestrat Castanyola (Info aportada per en Rafa D., moltes gràcies per enrriquir-nos culturalment)
La propera setmana ens hi jugarem 5 punts!!!

Total
Sara Vergonyós 4
Dani Gras 4
Eloi Burgaya 4
Carla i Jan 4
Suss 4
Joan Carles V. 2
Ona i Max 4
Dani U. 4
Isard 4
Joan Pujol 4
Àlex O. 4
Sergi C. 4
Marti Ll 4
Aroa 4
Júlia P. 4
Lluc Au. 3
Mateu M. 3
Irina C 3
Oliu Llorente 2
Rafa Dominguez 1
Marc Vilà 3
Patrocinadors.:
Sk-Kayak  

diumenge, 20 de juliol del 2014

Alternança










Sembla que els darrers caps de setmana les condicions de vent alternen entre el vent de nord i sud, aquesta causa té un efecte sobre el destí de les sortides que ens permet anar de la mar d’Amunt a la mar d’Avall i aquest cap de setmana ha tocat la d’Amunt.
El grup ha estat de cinc palistes, tres d’ells novells. Al bufar fort el sud fins ben entrada la nit, ens hem atrevit a fer nit a la Prona. Sortosament no hi havia gent, però si que hem de denunciar que hi ha molta escombraria. Hi hagut grups que hi han deixat les restes en bosses de plàstic, com si hi hagués un servei de recollida d’escombraries. Sense més comentaris. Després de sopar volíem fer una cabussada però l’hora en que vàrem acabar i l’estat deplorable en que ens trobàvem, no ho va permetre. L’endemà al mati, els Aedes mariae ens van obligar a sortir d’hora per anar a fer la cabussada al tram de costa entre S’Arenassa i Serena. Un fons molt bonic amb una diversitat de peix força interessant.  

La tornada va estar moguda per l’onatge i va posar a proba la capacitat de resistència dels companys que feien el bateig de mar. Esperem que l’experiència hagi estat el suficientment satisfactòria perquè els hi quedin ganes de tornar ;-) 

dimarts, 15 de juliol del 2014

Endevina qui és. 3a setmana


Diuen que són molt apreciades des del punt de vista culinari i que es troben a les peixateries però si voleu que us sigui sincer, jo no les he vist mai. És utilitzada pels aquariòfils.  Per poder-les observar cal mirar en els forats i escletxes que és on passen el dia. És a la nit que es fa més fàcil de trobar, els hi veurem brillar els ulls a la foscor, tal com si fossin dos llums. Acceptarem el nom en llatí o el nom popular en qualsevol idioma. Una pista per despistar, el seu nom científic s’assembla molt al de l’ós bru. 
Resultat de la setmana passada.: Cratena peregrina.

Total
Sara Vergonyós 3
Dani Gras 3
Eloi Burgaya 3
Carla i Jan 3
Suss 3
Joan Carles V. 2
Ona i Max 3
Dani U. 3
Isard 3
Joan Pujol 3
Àlex O. 3
Sergi C. 3
Marti 3
Aroa 3
Júlia P. 3
Lluc Au. 2
Mateu M. 2
Irina C 2
Oliu Llorente 1
Bases del concurs
Patrocinadors.:
Sk-Kayak  

dissabte, 12 de juliol del 2014

Lluna plena




Els dies de lluna plena als amics de Cadqués els hi agrada fer una sortida nocturna amb caiac i aquest divendres va coincidir la lluna i la possibilitat d’estar junts. Que bé que hem estat! Fins i tot una tramuntana moderada ens ha acompanyat durant totes les hores d’aquesta sortida, ella és l’element clau que ens fa gaudir encara més d’aquest mar estimat.
S’ha sortit a darrera hora de Portlligat i per fer coincidir els horaris de la majoria, el sol s’amagava per ponent i la lluna emergia per darrera de Messina. El sopar el portàvem fet , tan sols calia parar la “taula”, entre molt de riures i elevat grau d’eufòria, tots teníem ganes de trobar-nos, ens hem cruspit els queviures i llaminadures, s’ha cantat l’aniversari del Carles i hem brindat pel futur. Finalment els que ens quedavem a dormir, els no cadaquesencs, hem acompanyat als del poble fins Portlligat, d’aquesta manera hem navegat a la llum de la lluna i empesos pel vent.
La nit s’ha fet molt curta amb tanta celebració i navegació, de manera que, pel mati amb molta son venia molt de gust submergir-nos en les aigües del cap`de Creus i veure els tresors vivents amagats sota aigua.

Les persones som com som i ens hem de respectar si volem navegar un tram de la vida junts, no val intentar canviar la manera de ser i fer dels altres, i menys quan s’és gran i fet. No som nens. És com la natura, cal observar-la, estudiar-la, ella ens aportarà molt de coneixement i felicitat. No la podem manipular al nostre gust..., es destrueix. 

dimarts, 8 de juliol del 2014

Endivina qui és. 2a setmana


Els que em coneixeu sabreu que tinc una debilitat per admirar tot el que és bell, avui us presento i no és per primer cop a una de les bestioles més boniques que podem observar comunament en les nostres cabussades. Per poder observar aquest petit animaló haurem de buscar-lo per les parets ombrívoles, fixeu-vos-hi bé que el trobareu. Aquesta col·lo ració tan llampant és per advertir al seus depredadors de que és tòxic, les substàncies tòxiques les acumula a la punta de les protuberàncies anomenades “cerates” i que són d’aquest color blau.
Saps de quin espècie estem parlant?
Fàcil avui, no? Estem escalfant motors! ;-)
Resultat de la setmana passada.: Oblada i far de Saranella de Port de la Selva.
Patrocinadors.:
Sk-Kayak  

dissabte, 5 de juliol del 2014

Visions efímeres


Al setembre hi ha el llevant anomenat de les “botes”, el nom li ve perquè s’emprava per rentar les botes de fer el vi. Com li direm al llevant d’aquest principi de juliol? El del “Canvi climàtic”? Amb quaranta-cinc anys de registre no es té coneixement de cap altre amb un onatge de tanta entitat com el que acaba de passar, caldrà veure si es torna a repetir en un futur.
Malauradament la sortida de divendres va haver de ser ajornada i ha acabat sent un passeig de dissabte al matí, l’encert ha estat que ens hem trobat un magnífic grup que anaven amb el Dani Gras. Ens fa molt il·lusió conèixer nova gent d’aquest món del caiac, compartir experiències, xerrameca i visió del món, sempre és molt enriquidor.
La sortida ha començat molt forta, al sortir de la badia de Port de la Selva hem trobat un bot o peix lluna que navegava a pocs metres sota nostre, als pocs minuts i mentre estava distret, un peix volador ha passat molt a prop meu fent una llarga volada i minuts més tard, en Dani de l’Escala ha cantat uns dofins, nedaven paral·lels a nosaltres, als minuts els hem tornat a veure molt més mar endins..., a l’entrada del Golfet no ens ha fallat la visió de l’àliga cuabarrada. L’emoció ens ha posat la pell de gallina per aquest instants viscuts, encara que fossin visions efímeres. Sortir al mar sempre té una recompensa.  
A cala Prona havien penjat el cartell de complert. Cada cop són més els grups de joves de la comarca que utilitzen aquest lloc per contactar amb la natura. Esperem que a cap il·luminat o il·luminada se li passi pel cap de tancar el refugi.

La tornada ha estat en la línia de sempre, una processó de barques tradicionals amb gent molt educada que et saluden i entre mig alguna motora que passa a una velocitat que sembla que arribi tard a no sé on. 

dimarts, 1 de juliol del 2014

Endevina qui/on és. 1a setmana



Comencem el concurs que té com a finalitat la difusió dels valors naturals del Cap de Creus i que ens ha de servir per conèixer els racons i les espècies que el poblen.
Sense més preàmbuls anem a les preguntes de la primera setmana, dos punts en joc, un per cada pregunta encertada.
 Primera. Quina espècie de “peixicu” surt a la imatge? És molt comú, tot i que el de la foto va solet normalment el veus  en grup. Té un comportament molt agressiu i per això és fàcil de pescar al curri.  El nom comú i el del seu gènere són idèntics i el de l’espècie fa referència a al color de la cua però escrit en llatí.  Més fàcil no t’ho puc posar
Segona.  Com es diu el far de la foto? Va ser construït fa poc més de cent anys (1910).  Projectat per fer-lo en un altre lloc del poble de ....., finalment i per qüestió de millor cobertura es va aixecar a ....... Fins als anys 90 va ser habitat i ara diuen que hi volen fer una mena de turisme rural però, això són converses de taberna i ja se sap que el vi revifa la llengua sense mesura.
Teniu fins el diumenge dia 6 per respondre!  Recordeu que les respostes s'han d'enviar per mail a eduarmarques@hotmail.com. Molta sort!