--------------------------------------------------------------------------------

diumenge, 31 d’agost del 2014

Placidesa de final d’estiu.





Dies enrere vaig veure la previsió del windgurú que donaven tramuntaneta per aquest diumenge i me’n vaig alegrar molt, ara és el temps en que l’aigua està més calenta i ser esquitxat per ella quan t’hi enfrontes és molt agradable. Total que avui hem pujat a Portlligat i la noieta s’ha afeblit. Varem trucar als companys de Cadaqués i bona part estaven compromesos i mira que els hi vàrem prometre de pujar un remenat de trompetes de la mort per esmorzar! En Nardo i el Javi, si que no han fallat i en Josep Flor ha vingut a saludar-nos a la sortida, tot un detall d’hospitalitat.

La sortida ha estat molt agradable, hem palejat enèrgicament i si no que li preguntin a la Núria que era el seu segon dia de caiac i s’ha quedat clavada al veure’ns sortir a tota màquina direcció Codera, no tenim perdó. A l’únic lloc que hi havia una mica de moviment era al costat nord de s’Encalladora, tot i això es feia molt bé la travessa. Hem anat fins a Sa Rata i s’ha pogut comprovar que  l’estelada segueix flamejant tota altiva. El descans l’hem fet a cala Bona, un entorn idíl·lic que ja comença a notar l’excés de càrrega de visitants. Estan allí ens ha vingut a visitar una marcenca, feia molt de temps que no la veia a aquesta àguila sobrevolant la punta del cap de Creus, és una de les més grans de la nostra avifauna. 

divendres, 29 d’agost del 2014

Recollida de signatures a favor del Cap de Creus



SI al Bulli Foundation!!!
Si a Roses!!!
però NO a cala Montjoi, dins del Parc Natural

Si vols signar la petició de que es faci el projecte del Bulli Foundation en un altre lloc que no sigui la zona protegida del Parc Natural del Cap de Creus pots fer-ho AQUI

dijous, 28 d’agost del 2014

Estrenyent vincles







Diumenge tot i ser un matí rúfol vàrem fer una sortida caiaquera amb uns nebots i els seus fills. Vaig disfrutar com mai amb els nens veient com reaccionaven a la primera sortida dins d’un caiac i en un mar que no era precisament una bassa d’oli. Ho vàrem fer a Portlligat i el recorregut va ser fet en una distància suficient perquè no fos pesat per als peques.
Un cop triat el tram de costa més salvatge i aïllat de la civilització, vàrem agafar forces i ens vàrem hidratar amb un bon meló i unes galetes màgiques, i ja refets,  vam fer una cabussada per veure els tresors vius de la costa del Cap de Creus. Aquí en teniu una mostra fotogràfica del que vàrem veure i que ens va permetre tocar el cel amb ben poca cosa. 
Sort en tenim de tenir aquest entorn que hem de conservar per ells i per sobre de tots els interessos privats. Cap de Creus és nostre!







dimarts, 26 d’agost del 2014

Endevina qui és. Traca final!


Avui tornem a fer una pregunta múltiple i no us despisteu gens ni mica perquè hi ha un parany amagat.

Pregunta Nº1.:Es tracta d’una espècie endèmica, personalment n’estic molt enamorat, la trobo espectacular, fa pocs dies vaig trobar aquest exemplar fent la posta. No us sembla com una vedette de cabaret que ha evolucionat per tornar-se cap al mar ;-) Pots dir-me el seu nom en llatí?

Pregunta Nº2.: Diria que és la segona en abundància a les costes del Cap de Creus, al menys a poca fondària. Saps quants exemplars hi ha a la imatge ?

Pregunta Nº3.: Aquesta no donaré cap pista perquè no té pèrdua. És tan famosa que fins i tot té nom comú, quin és?

Pregunta N4.: La més gran però poc vistosa és impossible de confondré. Diguem el nom comú?

Pregunta Nº5.: Peculiar a l’hora de menjar, ja que s’alimenta d’esponges. Quina espècie és?

Pregunta Nº6.: De costums carnívores detecta les seves víctimes mitjançant uns quimioreceptors. Per menjar projecta la faringe i xucla a les seves víctimes. Al no tenir anus excreta les restes indigeribles per la boca. Saps de quina espècie és?

Total
Sara Vergonyós 14
Dani Gras 10
Eloi Burgaya 15
Carla i Jan 14
Suss 15
Joan Carles V. 2
Ona i Max 12
Dani U. 9
Isard 14
Joan Pujol 12
Àlex O. 14
Sergi C. 15
Marti Ll 10
Aroa 15
Júlia i Mariona P. 15
Lluc Au. 13
Mateu M. 8
Irina C 10
Oliu Llorente 8
Rafa Dominguez 6
Marc Vilà 11
Nico 1
Patrocinadors.:
Sk-Kayak  


Comiat.:
Espero que tots hàgiu disfrutat tant com jo ho he fet, a mi m’ha servit per motivar-me més si cal, a l’hora de sortir a mar i recollir les imatges per al concurs. He après moltes coses del nostre patrimoni natural del Cap de Creus, que a dia d’avui, encara està amenaçat pels interessos privats (recordeu el projecte del Bulli). Difondre aquests valors ens ha d’ajudar a estimar-lo i tenir la força, el coratge i la raó per defensar-lo. Gràcies a tots per compartir aquest joc i estic convençut que tots hi hem sortit guanyant.

diumenge, 24 d’agost del 2014

D’una tirada



Dissabte altre cop hem tingut la presència de la tramuntana, no ha fallat a la trobada, com cada cap de setmana ens ha volgut acompanyar. Aquesta vegada la seva força no ha estat d’aquella que et tira enrere. Hem sortit de Portlligat per anar a fer la volta a l’illa de s’Encalladora, no sé que passava avui però, tots teníem molta xerrera, suposo que és el temps, som gent de dies rúfols i de mar buida de barques, això és el que ens agrada i ens motiva per palejar amb ganes. 
Avui s’ha vist saltar algun peixot de mida mitjana, peix blau segurament. Sembla que això s’anima i que la vida marina vol recuperar la normalitat. Us imagineu el que significa per ells, els organismes marins, l’ocupació que fem els estiuejants del medi marí. Són setmanes de no trobar el descans en lloc, de no poder menjar o tenir veritables dificultats per poder-ho fer. Alguns se’n van mar endins, d’altres s’amaguen en els racons més tranquils, reduint l'activitat per cercar el menjar a uns mínims inimaginables. Tot un impacte, un trauma que difícilment deuen entendre, sort que després de la tempesta ve la calma i tot tornarà a ser normal.... Ells ho noten i nosaltres també i, és per això que estem contents i excitats. Recuperem de la normalitat!  

dijous, 21 d’agost del 2014

Vols conèixer el projecte del Bulli?


DEPANA i IAEDEN-Salvem l’Empordà ens conviden a la visita guiada que organitzaran el proper diumenge, 24 d’agost, a la Cala Montjoi, os ens explicaran els valors natural de la vall de Montjoi, el projecte de la BulliFuundation que es pretén desenvolupar allà i els seus impactes sobre aquest espai protegit. Després de la visita oferiran un esmorzar a la plaja de Montjoi.
Convocatòria: Visita guiada i esmorzar a Cala Montjoi (el Bulli i el seu entorn)
Dia i hora: Diumenge 24 d’agost a les 10 del matí
Lloc de trobada: Platja de Montjoi
Es recomana: compartir cotxe per arribar fins a Montjoi, ja que l’espai per aparcar és limitat

dimecres, 20 d’agost del 2014

Palejada per fer la “V”


Aquest proper dia 24 d’Agost des de la ANC de l’Empordà organitzen “Caminem cap el 9N2014” . Serà una caminada i palejada amb caiacs per fer un Mosaic V.
Volem ser molts caiacs i molts caminant per fer un bon mosaic.
 Hi participaran Carme Forcadell, Jaume Marfany, Eduardo Reyes i Lluís Llach...i tu?
Volem ser molts caiacs i molts caminant per fer un bon mosaic.
Hi participaran Carme Forcadell, Jaume Marfany, Eduardo Reyes i Lluís Llach...i tu?
Si us plau anoteu la data al calendari i ens veiem a l’H20!!
INFO:
Hi haurà dues rutes previstes: Una des d'Empuriabrava i l'altre des de l'Escala i aquestes es poden seguir caminant, per mar o per aire. A les 12:00 hi ha la concentració de tothom a la Gola del Fluvià per totes dues bandes.
Els caiacs participants i els palistes que vinguin, dins el riu ajudaran a tancar la V que tindrà un braç a cada una de les lleres del riu. També es desplegarà el mural del la Dilma Rousseff.
A les 14:00 hi haurà uns parlaments Carme Forcadell, Jaume Marfany, Eduardo Reyes  i Lluís Llach
Dinar popular al parc del riu de Sant Pere Pescador ( 15 €).
Hi haurà servei d'autobús després de dinar per qui vulgui tornar a l'Escala o Empuriabrava a buscar el cotxe o el remolc de caiacs. (2€)
LLOC DE SORTIDA EN CAIAC:
Sortida des del Club Nàutic i baixar el riu fins a la Gola, fer la concentració i tornar a pujar
Sortida des del Club Nàutic i baixar el riu, sortir a mar i seguir per la costa fins que trobin la gent de la caminada i tornar.
Sortida des des punts de sortida de la caminada i acompanyar als caminants durant tot el trajecte fins la Gola.
INFO I RESERVES:

Tots els caiacs que vulguin participar a la V de la Gola del Fluvià poden escriure a Carles Verges: carlesverges@gmail.com o al 667625634.

dimarts, 19 d’agost del 2014

Endevina qui és. 8a setmana



M’ho he rumiat molt i no sabia que triar, penjar la foto del mascle o el de la femella d’aquesta espècie. La diferència entre els dos sexes és molt gran i , més a la primavera, quan el mascle té la lliurea nupcial (quan es posa guapo per atreure les femelles) i els colors del cap són molt contrastats. Com vosaltres sou molt i molt bons i jo molt i molt dolent, he decidit per unanimitat posar-vos la de la femella que és més difícil.
Aquesta espècie, tal i com podeu veure a la imatge, és molt petita, la podeu comparar amb la punta de la pota de l’estrella verda que hi ha al costat.  Es fa difícil de veure i cal anar molt poc a poc, escombrant amb la vista la superfície de la roca per descobrir-lo, sempre està al seu cau observant tot allò que li passa pel davant per si és comestible o un perill, aleshores surt o s’amaga.

1a. Quina espècie és? 1 punt
2a Nom del Far del Cap de Creus que surt a la imatge de sota. 1 punt

Respostes de la setmana passada .:
Primera. Corball de roca (Sciaena umbra)
Segona. El cuc verd (Bonellia viridis), La garota i la ofiura (Ophioderma longicauda), també m’heu fet veure alguns de vosaltres més organismes com un cargolet anomenat Baldufa (Monodonta articulata), l’esponja vermella, etc. Calia dir-ne tres per obtenir el punt.

Total
Sara Vergonyós 13
Dani Gras 10
Eloi Burgaya 13
Carla i Jan 12
Suss 13
Joan Carles V. 2
Ona i Max 10
Dani U. 9
Isard 13
Joan Pujol 10
Àlex O. 12
Sergi C. 13
Marti Ll 10
Aroa 13
Júlia-Mariona P. 13
Lluc Au. 11
Mateu M. 7
Irina C 9
Oliu Llorente 8
Rafa Dominguez 6
Marc Vilà 11
Nico 1

dissabte, 16 d’agost del 2014

Seductora, atractiva, corprenedora.










Molts són els qualificatius que li podríem donar, i és que la reina del Cap de Creus ens té el cor robat. Avui a l’acabar la sortida que hem fet amb l’Escola d’en Mar parlàvem amb el Miquel Hormigó d’aquest poder d’atracció que té el mar i en concret el vent de Tramuntana. En ple mes d’agost ha buidat de barques la costa del CdC i nosaltres vuit,  l’hem anat a trobar perquè ens abraces i ens estrenyés amb tota la seva força.
A l’arribar a Portlligat no semblava que hagués de ser gaire forta, hem sortit ordenadament i ens deixava avançar sense cap problema, tots en teníem ganes. No ha estat fins passar Es Travioli i entrar al canal de Sa Claveguera que la cosa s’ha posat seriosa, la travessa dels sis-cents metres de llarg del canal ha estat dificultosa i ens ha carregat les piles a tots, dos de nosaltres no n’han tingut prou i han donat la volta a s’Encalladora per fora, el Josep i el Miquel, en Salvador ho ha intentat però, en ple vall de bastons ha tingut el seny i l’habilitat per girar i tornar a entrar. Nosaltres els hem anat a esperar al costat sud de l’illa, han trigat més de lo normal en arribar i, ha estat just en aquest tram final que un d’ells ha naufragat. Sortosament s’ha pogut fer el rescat amb unes miques de dificultats. Posteriorment un cop érem a cala Fredosa i carregats d’endorfines ho hem estat comentant per treure’n algun aprenentatge. La tornada l’hem fet anant directament a buscar Boquelles, d’aquesta manera hem sortit de la protecció de la costa i hem pogut anar fent alguna divertida surfejada, als pocs minuts estàvem a Portlligat endreçant el material i plenament satisfets. Quin bon dia!!! Encara em fan mal els braços de tant palejar ;-)

dijous, 14 d’agost del 2014

La llei és per tots


Com molts de vosaltres ja sabeu, el Govern de la Generalitat vol portar al Parlament de Catalunya una llei que ha de permetre transformar l’antic restaurant del Bulli en un projecte de la “Bulli Foundation” que té algunes llacunes importants com el no preveure els accessos, possiblement perquè aniran a càrrec de la butxaca te tots.
Aquest projecte incompleix una bona colla de lleis com la mateixa del Parc Natural del Cap de Creus, reglaments urbanístics, etc. etc., però tot i que se li diu que està molt bé però, que ho faci en un altre lloc de Roses, els que tenen el poder se senten forts i volen passar per sobre de totes aquestes reglamentacions que la resta de mortals hem de respectar per fer possible la convivància en la nostra societat i tenir un respecte vers l'entorn natural. Aquest precedent que crearien és inadmissible en una societat com la nostra que acatem calladament la llei que ens fa ser "civilitzats". Segurament que la podridura és tant gran que aquest fet per alguns és “pecata minuta”.
A traves de Change.org ja s’han recollit més de 70.000 signatures en contra i 30 organitzacions també ho han fet. Fara això obrir el ulls als governants?
Si vols signar-ho clica AQUI.

dimarts, 12 d’agost del 2014

Endevina qui és. 7a setmana


Què? Us va agradar la pregunta de la setmana passada? Us pensàveu que podíeu respondre fàcilment, eh? Ara ha començat la segona meitat del concurs i el nivell és una mica més dificultós.., :-P Segur que ens ho passarem igual de bé o fins i tot millor! Ànims a tots
Aquesta foto la vaig fer dimecres al vespre a Garbet, mai he vist aquesta espècie de peix  de dia, és nocturn i durant el dia s’amaga als forats. Aquest exemplar encara no s’havia despertat per fer la ronda nocturna i estava dins de l’amagatall i molt ben acompanyat.... 
Heu de contestar aquestes dues preguntes per obtenir 2 punts que hi ha en joc, un per cada pregunta.:
Primera. Pots dir-me el nom de l’espècie d’aquest peix? 1 punt
Segona. Pots dir-me el nom de tres espècies d’animalons que viuen al mateix cau que el peix? 1 punt
Com heu vist a partir d’ara s’ha pujat un grau la dificultat de les preguntes, per exemple la de la setmana passada no estava a la Guia del Cap de Creus, simplement perquè no l’han trobat els estudiosos de les universitats..., però nosaltres si, els ho haurem d’explicar, no?

Resposta de la 6a setmana Holothuria sanctori

Classificació.:
Sara Vergonyós 11
Dani Gras 9
Eloi Burgaya 11
Carla i Jan 10
Suss 11
Joan Carles V. 2
Ona i Max 9
Dani U. 9
Isard 11
Joan Pujol 9
Àlex O. 10
Sergi C. 11
Marti Ll 10
Aroa 11
Júlia P. 11
Lluc Au. 9
Mateu M. 6
Irina C 8
Oliu Llorente 8
Rafa Dominguez 5
Marc Vilà 10
Nico 1

Patrocinadors.:

dijous, 7 d’agost del 2014

Matar x matar


Conec a més caçadors que pescadors, alguns d’aquests caçadors són/eren escopeters, tiren a tot allò que es mou pel sol fet de matar per matar i així demostrar la seva superioritat. Realment són uns acomplexats i mitges m...., ells ho saben que està mal fet però, aquesta és la seva manera d’actuar.  
Diumenge al mati vaig sortir d’hora a recol·lectar imatges per l’arxiu de fotografia submarina i, només entrar a l'aigua vaig trobar un parell de personatges que acabaven la nit de pesca, just al seu davant hi havia aquesta imatge en que surten 2 congres i dues morenes mortes, un tercer congre quedava fora de l’enquadrament. Suposo que han de ser uns pescadors d’elit que tants sols s’emporten a casa el peix de més qualitat però, per mi són uns ignorants, acomplexats i primaris que els hi falten moltes hores d’escola. Tot això no els hi vaig dir a la cara, en aquell moment tant sols vaig treure el cap de l’aigua per increpar-los pel que havien fet..., la resposta no la vaig sentir..., la sang se'm va enverinar una mica L. Sort que posteriorment el mar em va regalar una excel·lent cabussada amb un espectacle de nudibranquis fent les còpules i postes.

dimarts, 5 d’agost del 2014

Endevina qui és. 6a setmana


Diuen que a la Costa Brava no hi és, però nosaltres l’hem trobat al Cap Norfeu. També diuen que està lligada a les aigües més calentes, podria tractar-se d’una altra senyal del canvi climàtic.
Té un òrgan anomenat “Tubs de Cuvier”, els quals, expulsen una substància que solidifica en contacte amb l’aigua i té la funció de defensa al immobilitzar al depredador. Fins i tot contenen toxines! 
El dia que vaig fer la foto em vaig embolcallar la mà amb aquests filaments i posteriorment era impossible obrir els dits sense l’ajuda de l’altra ma ;-). De saber-ho el creador d'Spiderman li hagués canviat el nom i es diria....

QUINA ESPÈCIE ÉS? El nom en llatí!

Respostes de la setmana passada.:
1- Roger de roca. Mullus surmuletus
2- Gòbit de sorra. Gobius cruentatus
3- Juliola. Coris julis
4- Tord ocel·lat Symphodus ocellatus
5- Capsigrany, és el "piropo" que m'han dit alguns dels participants al acomiadar-se ;-) Blennius gattorugine

La competició esportiva i cultural són les dues úniques que haurien d'existir. Moltes de les altres ens fan ser pitjors.

Total
Sara Vergonyós 10
Dani Gras 9
Eloi Burgaya 10
Carla i Jan 10
Suss 10
Joan Carles V. 2
Ona i Max 8
Dani U. 9
Isard 10
Joan Pujol 9
Àlex O. 10
Sergi C. 10
Marti Ll 10
Aroa 10
Júlia P. 10
Lluc Au. 8
Mateu M. 6
Irina C 8
Oliu Llorente 7
Rafa Dominguez 5
Marc Vilà 9
Nico 1

dissabte, 2 d’agost del 2014

Mati estelat









Aquest dissabte hem guarnit els illots més importants de la mar d’avall al Cap de Creus amb estelades. Ha estat un treball d’equip fet amb unes condicions meteorològiques que semblaven més de primavera que de principis d’agost. L’objectiu era molt clar, cal engalanar el territori del nostre país per recordar a tots els navegants el moment històric que estem vivint. La nostra aportació ha estat humil i esperem que duri just les setmanes que ens queden abans de l’onze de setembre.

L’ambient ha estat festiu entre els integrants de l’Escola d’en Mar de Cadaqués. Un primer desembarcament a Messina de bona part del grup per penjar la primera estelada. Posteriorment una navegació exigent fins la Massa d’Oros (Sa Rata), amb mar de proa format per una lleugera tramuntana, al navegar lluny de la costa ens ha posat el punt de “divertimento” que bona part dels caiaquistes volíem. El desembarcament a Sa Rata ha estat més delicat i tant sols uns pocs ho han fet (el forat per entrar era limitat). La restat de companys han esperat pacientment el treball de hissada d’estelada a l’orella de Sa Rata. La tercera i darrera s’ha posat coronant l’entrada del rec de sa Claveguera. Treball d’equip que s’ha celebrat amb un brindis a ses Ielles amb un excel·lent brut nature del celler Rigalt-Vintró de Tivissa (Km0). Ara a esperar que aguantin durant els dies d’elevat trànsit marítim que ens esperen.