--------------------------------------------------------------------------------

dimarts, 28 d’abril del 2015

Trobada de caiac de mar


A mitjans de maig es celebra la trobada de caiac de mar a Llançà amb tot un seguit d'activitats força interessants. AQUI teniu el programa

dilluns, 20 d’abril del 2015

De cargols marins rars i meduses que formen superorganismes



Aquesta bellesa que hi ha dins el palmell de la meva ma és un cargol marí sense closca, és molt rar i no surt a les guies de fauna marina però, a la mar d'Amunt cada any a la primavera el podem veure, es diu  Pterotrachea coronata, elefantet marí pels amics, ja en vàrem parlar el seu dia al blog.




També hi podrem trobar aquesta mena de serp salmonada (sifonòfor) que no és res més que una colònia de meduses, pot arribar als quatre metre de longitud, tenen les funcions repartides a diferents nivells i alçades del cos, en un extrem n'hi ha una encarregada de tenir el cos ple de gas per ajudar a la flotabilitat de tot el conjunt, d'altres tenen una funció defensiva  amb cèl·lules urticants, d'altres s'encarreguen de la reproducció, d'altres de la digestió, etc, etc són una mena de comuna cooperativa, amb una distribució del treball. S'anomena Forskalia edwarsi i també n' havíem parlat el blog varies vegades, ja em repeteixo massa :-( 

dissabte, 4 d’abril del 2015

Retornant







Si queda algun lector del blog, aquest haurà "notat" que fa algunes setmanes que no publico, i es que m'he agafat unes vacances. El perquè? era simplement que no tenia gaire per explicar i calia obrir aquest parèntesis de repòs. Esperem que de mica en mica es pugui tornar a agafar el ritme i així, poder contar tot allò que anem fent i anem observant al voltant del Cap de Creus.
Bé, avui hem palejat amb els amics de l'escola d'en Mar, era dia de tramuntana i aquest punt era l'únic navegable.
Un vent que tenia una direcció lleugerament diferent N-NE, ens ha fet la guitza durant la primera part del recorregut, des de la bocana fins Guillola, on la seva força era per sobre del que podíem pensar i frenava el nostre avanç amb una força inusitada, molt difícil de vèncer. A partir d'aquí tot ha estat dins dels paràmetres controlables, fins i tot podríem dir que ha estat còmode. La matinal ha estat transparent, d'un blau intens i amb un sol que suavitzava la temperatura d'un aire refredat per l'aigua del mar, aquesta ara està en el punt més fred de l'any i això, es nota i molt.  Ahir vàrem veure dofins, tant aquí a Portlligat com jo mateix a Colera, i avui dins del  buit produït pel vent, no hi havia ni barques ni  gavines, hem vist algun grup de tonyines a la llunyania. Ja tinc ganes de palejar mar endins per saludar els rorquals en el seu pas cap al mar de Liguria i de cabussar-me en les aigües transparents dels penya-segats.