--------------------------------------------------------------------------------

dijous, 6 de febrer de 2014

Bulli Foundation. Si, però en un altre lloc.


Carta oberta als diputats i diputades del Parlament de Catalunya
Empordà, febrer de 2014
Benvolgudes i benvolguts,
Ens adrecem a tots vostès amb algunes reflexions abans que votin la Llei que declari ElBulliFoundation com una actuació d’interès públic de primer ordre. Com ha anunciat el Govern de la Generalitat, aquesta llei permetrà la construcció del projecte de ElBulliFoundation al mateix emplaçament que el restaurant El Bulli.
Des del nostre punt de vista, el Govern de la Generalitat els demana votar a favor d'una llei que té com a objectiu donar permís a un projecte que no és compatible amb vàries figures legislatives de planejament urbanístic i ambiental.
Els hi recordem que el Pla Especial del medi natural i del paisatge del Parc Natural de Cap de Creus, com a principal instrument d'ordenació del territori de l'espai protegit i de l'aprofitament dels seus recursos, permet un creixement del 20% segons el ja consolidat. El nou projecte que es vol tramitar al parlament pretén un creixement del 350% (Dossier explicatiu projecte El Bulli1846, pàgina 5, ‘antecedents del procés’).
És evident que la Cala Montjoi de Roses, ubicació d'El Bulli, és una zona molt rica en patrimoni natural i per això les administracions de tots nivells han volgut protegir, conservar i restaurar els seus valors geològics, botànics, faunístics, ecològics i culturals. Actualment a l’estiu aquest entorn pateix una hiperfreqüentació que ja posa en entredit la conservació dels seus valors. Pretendre fer un zona museística en el Bulli implicaria un impacte encara més elevat, injustificable des d'una perspectiva ambiental.
El projecte de ElBulliFoundation és, sense dubte, interessant i podria aportar molts beneficis a nivell local i de país. Els nostres dubtes al respecte són bàsicament:
1) Si Cala Montjoi és realment l'únic indret on es pot desenvolupar un projecte d'aquestes
dimensions i amb la prevista afluència de gent.
2) Si s'ha avaluat prou el precedent d'excepcionalitat que constituiria la llei proposada.
3) Si s'ha tingut en compte que el Parlament decidiria sobre un projecte d’interès públic de
primer ordre, però sense considerar el primer principi de participació i democràcia, com és
l’exposició pública del projecte.
Li preguem, diputades i diputats de Catalunya, que tinguin en compte també totes aquestes consideracions abans de votar a favor de la Llei que declari ElBulliFoundation com una actuació d’interès públic de primer ordre.
La IAEDEN-Salvem l’Empordà considera que ElBulliFoundation és un projecte de gran interès pel país, però en una ubicació errònia. Considerem que el nucli de Roses podria molt ben acollir aquest projecte, beneficiant el municipi, la comarca i el país, sense posar en més risc el patrimoni natural del Parc Natural de Cap de Creus.
IAEDEN

2 comentaris:

  1. I partint de la base de que la llei es igual per a tots, per més interès públic que suposi, i que el bulli foundation es una fundació privada, d'interés turístic i gastronòmic, que no te perque estar per sobre de l'interés ambiental i la natura.

    ResponSuprimeix
  2. Estic segur que no ho podem deixar perdre però fora bo buscar- li un lloc millor. Perquè si se li permet tot radera podem apareixer més interessos....

    ResponSuprimeix