--------------------------------------------------------------------------------

dilluns, 12 de maig del 2014

El Bulli a debat



Divendres passat, dia 9, va tenir lloc a la Sala "La Cate" de Figueres una xerrada-debat organitzada per l'IAEDEN, centrada en el controvertit projecte de la Bulli Foundation a la Cala Montjoi.
Els ponents, prestigiosos professionals en les seves matèries , van ser els advocats Benet Salellas i Eduard de Ribot, el biòleg Mikel Zabala, el consultor ambiental Josep Mª Mallarach i la arquitecta Itziar Gonzalez. Davant un públic que omplia la sala de gom a gom, van defensar, des de les seves òptiques respectives i  amb arguments contundents i magníficament exposats, la inconveniència de la ubicació del projecte .
En l'aspecte jurídic, és un escàndol que el projecte es vulgui aprovar modificant la Llei del Parc Natural del Cap de Creus . Al ser aprovat per mitjà d'una llei del Parlament, no hi haurà recurs possible. Simplement es vol evitar que la ciutadania pugui al·legar contra el projecte i recórrer a instàncies judicials, és un atemptat contra el dret de control per part de la ciutadania i de les instàncies judicials sobre les decisions del polítics, i comportaria una gran pèrdua de qualitat democràtica, a més del greuge comparatiu envers la resta de projectes que puguin sorgir i que no tindran aquest tracte de favor , i que hauran de passar per un calvari de tramitacions.
Pel que fa a la vessant mediambiental, el  deteriorament constant i sistemàtic del nostre patrimoni natural, fins i tot dins dels espais protegits, i  la eliminació de recursos destinats a la protecció de la natura ,fa els espais naturals més fràgils i vulnerables. L'esperit proteccionista que va permetre la creació de Parcs Naturals, es veu amb aquest projecte enterrat quan hi ha pel mig  grans inversions i interessos econòmics poderosos. I sense oblidar la gran amenaça que suposa obrir la porta a aquest tipus d'actuacions "puntuals", que,  un cop oberta , serà un precedent per a posteriors mossegades a un espai ja ara precari i sense dotació pressupostària. Aquí es adient fer un incís per comentar la escandalosa absència al debat de la directora del Parc, o potser no es un tema d'interès pel Parc del Cap de Creus ?
Entre el públic assistent hi havia en Jordi Sargatal, que darrerament s'ha posicionat a favor del projecte i que va apel·lar a la seva trajectòria com a defensor de la natura  i al seu pragmatisme, per defensar que el projecte podria suposar una publicitat a nivell mundial del Parc, i que això de retruc possibilitaria una major protecció del Parc.
També hi va assistir l'arquitecte redactor del projecte Enric Ruiz Geli, que va defensar la cura en la defensa dels valors ambientals del seu treball, el qual no va ser qüestionat en el debat i que fins i tot va ser alabat, ja que les crítiques es varen centrar en la inconveniència de la seva ubicació a la Cala Montjoi.
El debat entre partidaris i detractors del projecte va ser civilitzat i amable, fins i tot quan va intervenir un representant del projecte, que va elogiar la figura d'en Ferran Adrià i la seva generositat en fer donació a la Generalitat dels terrenys a on s'ubica El Bulli, i de l'aportació a la Bulli Foundation del 90 % dels seu patrimoni personal. Les crítiques al projecte, en general, es varen desvincular de la figura d'en Ferran Adriá per centrar-se  en la necessitat de protegir Cala Montjoi.
L'acte, que va ser seguit amb gran interès, va donar als assistents , majoritàriament contraris al projecte, una visió de conjunt del moment polític i social que permet que projectes com aquest puguin ser aprovats per uns polítics que han perdut tota connexió amb la ciutadania. La oposició no va ser contra el projecte en sí mateix, sinó contra la seva ubicació, contra aquesta manera de fer dels nostres representants polítics, aquest menyspreu cap els votants, als que en el programa electoral se'ls promet una ampliació i millora dels Parcs Naturals, i un cop governen, donen prioritat a projectes que en res afavoreixen l'interès general. La corrupció del sistema es tan palesa, que no s'amaguen d'afavorir projectes que, com el de BCN World, vulneren tota legislació ambiental, urbanística i tributària.
Es va convidar als assistents a visitar el Palau Robert a Barcelona, a on serà presentat durant el mes de juny, a conèixer en profunditat el projecte i fer les aportacions i les crítiques que es creguin convenients.

4 comentaris:

  1. Molt ben explicat, un simple canvi d'ubicació geogràfic deixaria a tothom content, llàstima que les decissions polítiques sempre busquin el camí complicat....

    ResponElimina
  2. Es veu que la condició per fer.se que posa el Sr. F. Adrià es que ha se ser a Montjoi o no serà. És per això que a part de geni, alguns el consideren diví i com a tal està per sobre dels altres humans i les lleis que ens regeixen. :-( Intolerable, perquè tots som iguals devant de la llei, o no és així?

    ResponElimina
  3. Caram. M'agrada molt la visió de conjunt i la capacitat de separar projecte i ubicació, no és habitual trobar-ho.
    M'agrada molt tot el text, trobo que resumeixes amb les paraules certeres aquest tema tan complex.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Eh que està ben escrit! jo penso el mateix però, el text soc incapaç d'escriure'l jo, ho ha fet un company que molt de tant en tant i quan li demano de genollls fa alguna col·laboració al blog ;-). Ja li transmetre la felicitació de part teva Susana i a veure s' s'anima a fer-ne més.

      Elimina