--------------------------------------------------------------------------------

divendres, 8 d’abril del 2011

La lluna és la culpable.

Finalment la redacció del blog ha posat en funcionament tots els seus recursos i ha fet treure fum als telèfons. Ens faltava la dada de saber si més enllà de la mar d’Amunt també s’han observat aquestes mortalitats de la franja litoral. Ens hem posat en contacte amb un grup de recerca del fons marí que té la seva àrea d’estudi per la costa de Palamós i que forment part de l’Udg. Ells també han observat aquest fenòmen d’assecament de la franja litoral amb la conseqüent mort dels organismes que allí hi viuen adherits.
Finalment guanya l'hipòtesis de l'assecament. Durant aquest equinocci de primavera la lluna ha estat “anormalment” a prop de la terra, aquest fenòmen passa cada 4,5 anys i es denomina perigeu, si això s’ajunta amb una conjunció amb el sol, aquest fet magnifica encara més la potencia de les marees i, és això el que ha passat aquest any.
Les marees d’aquesta primavera han estat les més fortes que es poden donar en anys, aleshores aquestes oscil·lacions han deixat al descobert durant un llarg període de temps tota la franja litoral. Els organismes no han resistit l’assecament i s’han mort.
ENIGMA RESOLT!

Diumenge dia 10 CONCENTRACIÓ A LA FOSCA. Tothom que vulgui pot anar-hi, estem convidats pels companys que naveguen per aquest indret. La trobada es farà a les 10 h. del matí a la platja i sembla que l'empresa Kayaking Costa Brava hi posa caiacs per "tastar" a veure qui posa el vi ranci!.

3 comentaris:

  1. Kayak_Experience hi posa la beguda espirituosa ;)

    ResponElimina
  2. No vaig sortir fins ahir. Malgrat que tard, confirmo que a Roses també havia baixat el nivell, com per les minves de Gener, però a l'Abril. Per cert, efectivament la temperatura augmenta. Dissabte ja vaig veure espècies de peixos que no haurien d'aparèixer fins benben entrades les calors estivals!! aquest any tot va avançat! i l'any passat tot anava endarrerit. El llépó ha passat com una exhalació aquest any i ja es comencen aveure peixarrots d'estiu. Visca, visca!!

    ResponElimina
  3. Haurem d'esmolar les eines i l'enginy!

    ResponElimina