--------------------------------------------------------------------------------

dimecres, 6 d’abril del 2011

Mortalitat a la costa. Hipòtesis 1

Seguint el fil dels altres post, avui us presentem les proves gràfiques dels efectes de la darrera llevantada. En el cas de la hipòtesis de que la mortalitat dels organismes del litoral, hagi estat motivat per un vessament, aquest podria tenir l’origen en un abocament fet des d’un vaixell o efectuat durant el temporal de llevant (hipòtesis 1). Durant aquests temporals i aprofitant l’alt cabal dels rius, ha estat freqüent trobar-se amb conductes desaprensives d’abocaments incontrolats sobre les lleres dels rius de residus de tot tipus.
Us adjuntem les imatges de la mesura (concentració en mgr/lit) de la producció primària (clorofil•la a) sobre la superfície del mar.
La primera imatge correspon al gener en plena època hivernal, moment en que la concentració d’algues i la seva activitat és francament baixa.

La segona imatge correspon a pocs dies després del temporal de llevant (25/03/2011), aquí es veu com la gran quantitat de nutrients aportats pels rius ha reactivat de manera inusitada l’activitat fotosintètica i els nivells de Chl a són molt alts (coloració vermella).

La tercera imatge es veu com aquests nutrients i les seves conseqüències en forma d’algues es dispersen mar endins. Imatge presa pel satèl·lit el dissabte passat 2 d'abril. 
Aquesta hipòtesis 1 (la de que fos una mortalitat deguda a un vessament “químic”) és rebutjable si ens trobéssim amb una afectació generalitzada de la franja litoral de tota la costa. Aleshores agafaria força l’hipòtesis 2 de l’assecament.
Si podeu aportar les vostres observacions de mortalitats vistes en altres punts de la costa ens ajudareu a esbrinar aquest enigma. Hores d'ara encara no hem pogut saber si això passa per altre zones del Cap de Creus o de la Costa Brava. 

3 comentaris:

  1. Us adjunto el link de l'historial del windguru des de gener. Crec que han estat uns messos amb un pas constant de fronts això vol dir que després entren baixes pressions.
    És a dir, que el mar no ha pogut estar molts dies baix i amb la quantitat de tramuntana que hi ha hagut l'aigua ha estat en contacte amb els organismes d'aquesta zona (supralitoral) i aquests han d'estar molt adaptats a aquestes condicions i règims (estius llargs amb moltes altes pressions).

    La clau per descartar les condicions naturals seria trobar un historial de pressió i potser de temperatura de l'aigua (la de l'aire ha estat força regular).

    Jo també ho havia vist feia uns dies i no tenia clar que era. Preguntaré als avis pescadors.

    http://www.windguru.cz/cat/historie.php?id_georegion=150&id_zeme=724&id_region=0&mis_spot=48903&search=&id_typspot[1]=1&id_typspot[2]=2&id_typspot[6]=6&id_typspot[4]=4&id_typspot[3]=3&id_typspot[5]=5&id_typspot[10]=10&id_typspot[7]=7&id_typspot[8]=8&id_typspot[9]=9&id_typspot[11]=11&id_typspot[999]=999&mis_fav=0&id_spot=48903&odden=6&odmes=1&odrok=2011&doden=6&domes=4&dorok=2011&tj=c&wj=knots&step=3&pwindspd=1&psmer=1&phtsgw=1&pwavesmer=1&ptmp=1&papcp=1&ptcdc=1&pmwindspd=1&odeslano=1&model=gfs

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies Gregal, la teva aportació és molt important. Ara hauriem de saber que és el que ha passat a la resta de la costa, aquesta dada és molt important per poder descartar el vessament químic, que seria una hipòtesis plausible en cas de que la mortalitat fos localitzada en un tram reduit de la costa. estic per fer una sortida per la mar d'Avall...

    ResponElimina
  3. Bon dia i felicitats pel blog, molt interessant!

    Una pregunta, on puc trobar les imatges de la mesura de la producció primària actualitzades?

    Gràcis per avançat!

    ResponElimina