--------------------------------------------------------------------------------

dimarts, 5 de febrer del 2013

Comença l’espectacle !













Dies enrere mentre navegàvem amb una temperatura d’allò més plàcida vam observar  l’aparició de fitoplàncton , aquestes taques d’aigua tèrbola portaven associades algunes meduses als seu voltant (P.noctitula).  Possiblement són  l’efecte de les minves de gener i la suavitat de les temperatures que posen en funcionament els resort de la vida i, és que perquè tot rodi a la natura hi ha una variable molt important, la temperatura, aquesta està lligada a les hores de llum.  Ara el dia s’allarga i les temperatures de mica en mica es recuperaran i tindran el seu efecte. El canvi climàtic introdueix petites variacions de dècimes de grau en les temperatures que, es tradueixen en canvis “notables” en la fenologia de les plantes i els animals.
 Doncs aquest divendres, vaig tenir la sort de fer festa (local) i sortir a navegar amb la meva filla, ella va observar l’aparició dels primers “sifonòfors”,  es tractava de l’anomenada  Forskalia edwarsi que la darrera temporada 2012 va ser molt abundant durant els mesos de març i abril, i amb la Forskalia arribaran tota una colla d’espècies gelatinoses que converteixen els fons del Cap de Creus en un escenari farcit d’estranys i, meravellosos personatges que la resta de l’any no podem veure . Ens haurem de preparar pel gran espectacle, al meu entendre,  el més bonic d’aquestes aigües.
Tots al·lucinem amb la presència dels dofins i els rorquals, però les explosions o blooms de llapó o gres, nom comú d’aquests organismes gelatinosos, és el més gran espectacle que es produeix i ens ofereix cada any el Cap de Creus i que passa absolutament desapercebut per la majoria dels mortals d’aquestes contrades, el dia que algú ho descobreixi s’oferirà com a producte turístic de primer ordre per la desestacionalització de la temporada turística.

6 comentaris:

  1. Que grans les teves anotacions Eduard...Gràcies per ser el nostre "Hola" de la natura del CdC :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Realment el blog pot ser com la llibreta de camp, en comptes de dibuixos hi posem fotos i te la grandesa de poder-ho compartir i, això si que el fa molt i molt interessant.
      Gràcies, Santi

      Elimina
  2. Totalment d´acord, Eduard, el bloom de gelatinosos es increible. I encara queda per arribar el millor

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat que estic impacient per poder passar unes quantes hores i dies badant davant d'aquest univers d'organismes tan desconeguts i tan sorprenents. Esperem que la meteo ens respecti i aquesta primavera en puguem disfrutar de valent

      Elimina
  3. Eduard, hem de fer que "ningú" ho descobreixi perquè no es converteixi en efecte turístic, que llavors ja sabem què passa.
    Espero poder sortir a mar i veure-ho i si pot ser amb tu, ja serà la "bomba"!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tenim tot el mes de març i d'abril per anar-hi! lo millor seria posar-se el neoprè i baixar.

      Elimina