--------------------------------------------------------------------------------

dilluns, 15 de juliol del 2013

Socialitzant.





Aquest divendres hem sortit (tard) per anar a fer nit a la mar d’Amunt. Ens hem dirigit al nostre destí, cala Prona i, fent el curri amb un resultat desastrós, un zero! Una altra cosa ha estat el resultat de la pesquera amb canya, hi ha hagut molta varietat, des dels omnipresents serrans i vaques serranes, fins els primers pagells de la temporada, varades i déntols. El sopar, simplement pantagruèlic, feina a acabar-nos el peix. Sort que portem nevera!
El dissabte s’ha aixecat encalmat  i  un hora abans de clarejar els llobarros s’han mostrat molt actius. A les quatre  he fet uns  tirs amb un vinil blanc però sense resultat, he de practicar més. Agafo el caiac per anar a veure sortir el sol per la costa direcció Portaló. Aquella hora és màgica i de pas vaig fent el curri. M’he trobat amb uns “autòctons” llevant xarxes arran del penya-segat i dic “autòctons” amb el ple sentit de la paraula. Nascuts en aquesta costa des de fa generacions, tenen els gens purament de la mar d’Amunt i com diu un d’ells, amb alguna aportació dels pirates que anaven passant de tant en tant per aquestes costes.
Viure en aquesta terra és sobreviure. La climatologia adversa, amb un vent que no deixa créixer les plantes i fa embogir persones i animals, no t’ho facilita; amb uns sòls escassos i pobres pel cultiu de conreus ho complicat d’allò més. La pastura i la pesca són junt amb una pobra agricultura, les úniques  opcions que et queden per poder sobreviure-hi a aquest entorn extrem. Aquest arguments fa que consideri a les persones que “furtivejaven” i al nostre entendre, com els únics que poden fer-ho i haurien d’estar exempts de càstig. Ha estat un plaer conèixer-los i molt enriquidor conversar amb ells.
Més tard han arribat una colla d’amics que venien a passar el dia, dinar i esmorzar “a tope” per fer la trobada anual de la Prona. Hem conversat amb ells i el mati s’ha passat... socialitzant...
Tampoc teníem pressa, una tramuntaneta inesperada que ha aixecat blancalls ens ha fet ser cauts i tornar cap al migdia.

5 comentaris:

  1. Tal i com tenim els mars, jo considero que ningú ha de quedar eximit de complir les lleis, per molt gen "autòcton" que pugui demostrar. Precisament l'escassetat actual de peix és el resultat de dècades (i m'atreveria a dir segles) de sobrepesca i depredació sense control, per part de foranis, però també d'autòctons. Que em demostrin de quina manera amb la seva activitat estan contribuïnt a la conservació de l'ecosistema marí. Llavors podrem parlar de quines activitats es poden permetre o no, amb independència de la seva "tradicionalitat".
    No és un bon exemple per ningú, ni que siguin indis en una reserva...
    En termes de conservació prioritària d'una zona tan fràgil, no estic d'acord en donar cap tracte preferent a ningú. Sense perjudici de que actualment s'estigui fent bé o no.
    És simplement una reflexió que m'ha suscitat la teva entrada, sense cap ànim d'atacar.

    En tot cas, quina enveja dones Eduard!! ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estimat Santi, totes les normatives poden tenir un apartat de excepcionalitats. El que vull dir, que al meu entendre, aquest és un dels casos d'excepcionalitat. Una abraçada

      Elimina
    2. Jo dono la raó a en Santi. Compte amb la "tradicionalitat" que ha fet desaparèixer moltes especies. Com la cabra de costa (equivalent al centollo galleg), que senzillament quan la pescaven l'hi trencaven el cap i la lleçaven, perquè "no tenia mercat i era molest desclavar-la de les xarxes". En dono fe i tinc vells amics i avantpassats que ho feien.
      Tot cal passar pel sedàs de la sostenibilitat i deixar de banda els sentimentalismes.

      Gràcies pels teus articles i deixar-nos gaudir de les teves fotografies.

      Elimina
  2. No entraré en un debat sobre pesca si o pesca no, no es el lloc adient, tot i que un dia caldria fer-ho...

    Jo estic a favor dels indis, de la pesca tradicional, està comprovat que es la que més respecte el medi i la que menys afectació te.

    Canviant de tema, la tramuntana de dissabte va ser forta per sort va amainar aviat, Eduard ja he visitat la mardamunt 3 cops aquest any i no coincidim, ets car de veure !

    Una abraçada :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Dani, no coincidim pels horaris i els llocs, com pots veure nosaltres hi anem sempre que podem, però en aquests dies d'estiu els horaris són "extrems" ;-)

      Elimina