--------------------------------------------------------------------------------

diumenge, 25 de novembre del 2012

“Boira a Pení, plega es volantí....”








Aquesta és una dita de la mar d'Avall que acaba dient.:  “... i ves-te’n a dormir”. Significa que quan bufa fort el garbí, millor que no t’enganxi al bell mig de la mar. Quan els vents de component sud bufen fort, tal i com ha passat aquest dissabte, es produeix un efecte palanca a la serra de Verdera i en arribar l’aire humit a la part més alta d’aquestes muntanyes es condensa, i genera una mena de capell amb aspecte de boira o núvol. Aquest fenomen quan es produeix i, si et trobés a mar, millor que pensis en tornar a port, perquè a la  plana ja està bufant i li queda poc per arribar. És un vent que aixeca una onada molt desagradable de ser navegada i, si és molt fort, pot arribar a ser perillós per les petites embarcacions.
La mar d’Amunt queda força arrecerada, tot i això, hi ha dos llocs que poden portar-nos problemes els dies de garbinada, la badia de Port de la Selva i el Golfet. Quan el vent es despenja per les respectives valls, es comprimeix i s’accelera, aleshores pot ser molt fort i ens podrem trobar amb problemes si no estem acostumats a navegar amb vent d’alta intensitat, per sort com el seu recorregut per mar és curt, no aixeca onada grossa i aleshores la qüestió és més de força que de tècnica.
Aquest dissabte el vent era un “garbí aponentat” i una altra dita diu que “de ponent ni vent, ni gent”,  és obvi que fa segles que de ponent no ens arriba res de bo. Esperem que aviat ens alliberem d’ells i que tot això no quedi en una falsa il·lusió.
Doncs, el que volia explicar-vos és que nosaltres hem anat a cercar la calma de la mar d’Amunt, hem fet el curri amb un resultat minso, però no s’ha tornat de buit i a més, desprès d’esmorzar hem fet un volt  i hem recollit quatre bolets per fer l’aperitiu. Què més podem demanar? Mai tornes de buit a casa! La mar sempre et regala alguna cosa bona.

5 comentaris:

  1. Eduard!
    Que tens lectors pescadors!!! Jejeje. Que vau pescar?

    Dani U.

    ResponElimina
  2. Vaig pensar amb tu jeje! Vam dinar al Cap de Creus i veiem tot l'espectacle des d'aquell mirador privilegiat. M'hagués agradat molt sortir de Porlligat fins a Port de la Selva amb aquell mar!
    Eduard, tema pesca has de baixar a veure'm home!
    Ahir un Déntol d'1kilet ;)

    ResponElimina
  3. La veritat que la pesca no era ben bé la intenció, moltes sortides el que fem és arrossegar l'artificial per si algú si vol clavar. Dissabte van ser oblades, res de bonítols, ni llobarros.

    ResponElimina
  4. Molt interessant aquetes dites Eduard, no les coneixia. A mí (i als Pagaia) el vent del sud em va enganxar a Port-Bou. L´idea era arrivar a Banyuls.
    A la tornada molt i molt de vent i dificultats per arribar a Colera.
    Malgrat tot ens hem curtit una mica més

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sempre que et trobes amb unes condicions dures a mar un creix com a caiaquiste. La satisfacció posterior ho denota. Salut

      Elimina