--------------------------------------------------------------------------------

dimecres, 18 de setembre del 2013

Què s’ha de fer amb les cabres?



Fa poc més d’un any va aparèixer un ramat de cabres al mas Puignau (Port de la Selva), és aquell mas que et trobes quan surts per la pista que va a Sant Baldiri i arribes a la part alta, just abans d’anar cap a Sant Baldiri, o cap a Tavallera.
Un pensa que s’ha potenciat la introducció de les cabres pel control de la vegetació i així crear un mosaic paisatgístic, potenciant els prats de pastura que han d’alternar amb les bosquines on les cabres controlaran el sotabosc, etc, etc.  Teworía sentida i llegida moltes vegades i qu un hi creu.
El ramat i el pastor han desaparegut. El mas que estava fet una ruïna, es va utilitzar com a corral i ara és una ruïna plena d’excrements... Ell va venir de les terres del sud, no sé perquè va arribar fins aquí, ni qui el va portar o si va venir sol, el que està clar és que no ha trobat el que buscava.

Ens ha deixat una herència en forma de cabres que se li van despistar. Ara elles corren lliures pels penya-segats, aviat seran assilvestrades i una nova espècie domèstica s’instal·larà al Cap de Creus. Seran uns animals lliures, que menjaran on vulguin, el que vulguin i quan vulguin. Possiblement que això no sigui el millor per les plantes del Cap de Creus, per aquelles que subsisteixen en les zones més apartades i inaccessibles, algunes d’elles endèmiques. Aquestes tenen el perill d’acabar a l’estomac d’aquest caprí, si es que abans algú no intenta posar-hi una mica d’ordre. Crec que poden fer més mal aquestes cabres descontrolades durant els propers anys, que milers de visitants al voltant del far del Cap de Creus fent-se fotos de record del lloc. 

2 comentaris:

  1. Ara a més de les canyes, hauràs de dur una escopeta al caiac! després de l'arròs a Prona.... costellada de cabrit! ja m'ho imagino, tu! mmmh!!!

    ResponElimina
  2. Doncs si no s'actua, aquestes cabres no trigaran a ser un problema.

    ResponElimina