--------------------------------------------------------------------------------

dissabte, 19 d’abril del 2014

La desertització del mar?

La Sant Isidre  treballant 
Cova de l'infern amb dos dimonis 
Costat sud de s'Encalladora, al nord no vaig tenir valor de deixar la pala 
Martinets blancs en plena migració aturats pel vent a Jugadora

Aquest divendres hem navegat per la punta del Cap de Creus i ens ha acompanyat en Marc Adroher que tenia “mono” d’aquesta costa. Ens hagués agradat poder-ho fer per la mar d’Amunt però un filet de tramuntana ho desaconsellava. Per sort, aquesta tramuntaneta ens ha possibilitat donar-li la volta a l’illa de s’Encalladora cosa que no sempre és possible, per en Pi era el primer cop que ho feia amb mar de nord i s’ho ha passat bé, tots dos anàvem esperonats per l’adrenalina segregada per les glàndules suprarenals, mentre que en Marc, impàvid, anava fent de les “seves” arran de penya-segat.  Aquests divendres era un dia que tothom volia estar a l’exterior, intentant “fotosintetitzar”  melanina per esdevenir el que no som, o simplement per caminar i respirar aire net en llocs bells. El col·lapse a Cadaquès ha estat monumental..., sort que anàvem per mar ;-)
M’ha sorprès que encara a hores d’ara no hagin aparegut les salpes, aquests organismes filtradors tenen uns blooms poblacionals espectaculars alguns anys i, són la delícia de les tonyines, peixos lluna, tortugues i de mi mateix que també les consumeixo amb mesura, pur mar! La hipòtesis que em plantejo es que venim d’un llarg període de sequera que encara es manté i també d’una manca de tramuntanals forts durant aquest hivern, cal afegir-hi l’anomalia tèrmica en la temperatura del mar 2ºC per sobre de la mitjana per l’època. Tot plegat i amb altres variables que se’m escapen, fa que aquest any no hagin aparegut aquesta organismes i que possiblement hi hagi una manca de productors primaris, això pot afectar a la xarxa tròfica i a una bona part dels organismes aquàtics, i es tradueix amb una disminució de la pesca. Sort que els peixos poden moure’s hi desplaçar-se cap a altres zones més propicies però, els organismes que viuen fixats al substrat podrien patir si això no canvia.  Haurem d’anar observant cap a on evoluciona tot plegat.
Les darreres pluges han fet augmentar els nivells de productors primàris mar endins

2 comentaris:

  1. Una entrada molt educativa, i molt ben narrada.

    moltes gracies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a vosaltres, normalment els pocs comentaris que arriben fan referència a les imatges, em fa molta il.lusió que aquest cop sigui per l'escrit :-)

      Elimina