--------------------------------------------------------------------------------

diumenge, 20 de març de 2011

Pescar amb caiac de mar. Part I

(Article publicat a Forum de pesca per en Martí Q)
Vaig començar a pescar de molt petit, encuriosit per una canya de bambú sense rodet ni anelles que sempre havia vist voltar entre mals-endreços.
Ha plogut molt des de llavors i la meva afició ha passat per successives etapes, focalitzades cadascuna en diferents espècies i estils de pesca.
Una de les dues últimes etapes de les que parlo, és la pesca amb caiac. Les raons? doncs per recórrer una altra d'aquestes etapes i arribar còmodament a espais inaccessibles fins ara.
Passa però, que escollir bé el propi caiac i adaptar-te'l per fer-te'l més còmode, no sempre és trivial. Com me les he apanyades després de dos anys de sortides, ara us ho detallo.
EL TEU CAIAC. COM ESCOLLIR-LO:
Un caiac és una eina que et serà l'únic punt de flotació enmig del mar, l'únic mitja que tens per entrar-hi i sortir-ne, siguin quines siguin les condicions que et puguin sorprendre allà dins.
Et serà de gran ajut per pescar diferent i veure la costa des d'un altre punt de vista, però també et caldrà cuidar-lo perquè t'ha de durar molt de temps. Així doncs, inverteix una temporada en valorar tots els pros i contres de la pesca que vols practicar, per tal d'escollir el caiac que millor s'adapti a les teves necessitats.
Jo no tenia ni idea de caiacs i van acabar passant quasi dos anys mentre ho valorava, un temps per madurar la idea, parlar amb molta gent i assessorar-me, escriure als importadors perquè em fessin arribar els seus catàlegs, contrastar informacions i models, mirar on el compraria i decidir on el guardaria. Aquest text és potser l'escrit que m'hagués agradat trobar llavors per ordenar-me les idees. T'esbosso les grans preguntes que em vaig formular llavors, per si t'ha d'ajudar a estalviar temps i problemes.
I si escullo un caiac doble? Així, també em servirà per quan m'acompanyi algú!
Gran error si no és que els dos sortiu a pescar junts de forma habitual. Un caiac doble no navega bé si no són dos a remar-lo. Un caiac doble és més ràpid que un d'individual, efectivament. Però per pescar no es tracta de fer carreres precisament i la gestió de l'espai en un caiac doble, és complicada. Dos caiaquistes i només dues canyes pel curri. A parer meu, moltíssim millor si cadascú té el seu propi caiac independent. Cal afegir-hi -a més- el problema de carregar i descarregar un caiac doble si baixem sols. Són molt llargs i per tant, és poc pràctic i probablement te n'acabaràs cansant en quatre dies.
I si n'escullo un d'inflable? Així no tinc problemes d'espai ni transport!
A parer meu, també pot ser un inconvenient, depenent de la pesca que vulguis practicar. Un caiac inflable efectivament et facilitarà on guardar-lo, però un caiac el comprem per navegar i els inflables, són caiacs lents. Si pretens fer sempre pesca parada i no massa allunyat del punt de sortida, et pot ser una solució. Si pretens fer curricà, recórrer distàncies, sortir de la cala o preveus que et pugui pujar el vent (sempre hi ha alguna vegada que passa), no és el teu tipus de caiac. Tingues en compte també, que si optes per un d'inflable, hauràs de ser molt metòdic i ordenat amb hams, agulles i peixos per no punxar-lo.
Igualment tingues present que amb un caiac d'aquest tipus et caldrà matinar encara una mica més per a poder inflar-lo. No em llevo d'hora per pescar i després perdre el temps ran de mar inflant un caiac!
Voldria un caiac per pescar, però que no superi els 300 euros.
Si tens la sort de trobar el que necessites, bingo. Però no és el més habitual. D'entrada, trobo erroni escollir el teu caiac en funció del preu. Sobretot si l'has de fer servir habitualment. Tingues en compte que un caiac que no s'adeqüi a les teves necessitats, acabaràs cansant-te'n i deixant-lo de banda. Si és molt barat, però carregar-lo i descarregar-lo se't fa pesat, en poques sortides et farà mandra treure'l. Si en trobes un de barat que és curt, però a tu t'agrada fer curri, acabaràs pescant a jigging o fondal perquè estaràs tip d'acabar mort després de cada sortida. No et compris el caiac que menys et costi. Compra't el que més necessitis (i si és barat, millor per a tu). Si el caiac t'és còmode i t'agrada la pesca, ja l'amortitzaràs. Si et gastes pocs quartos però te n'has de cansar al cap de poques sortides, t'haurà sortit car. Com a solució, si t'agrada un model en concret però no t'hi vols gastar tant, et pots esperar un temps per tal d'estalviar una mica més o pots mirar el mercat de segona mà. A banda dels particulars, hi ha moltes botigues i escoles que renoven el material de forma periòdica.
Així doncs, un de plàstic o fibra. D'acord. Però llarg, o curt??
Altra vegada, no escullis la longitud del caiac en funció de l'espai que tens al parking de casa teva. Fes-ho pensant amb l'ús que li vols donar. Si t'hi cap al balcó però no t'és còmode per pescar-hi, acabaràs pescant des dels rocs i tenint un trasto al balcó.
Quan més ample sigui un caiac, més estable i més lent resulta. I a la inversa, quan més estret, menys estable, però avançaràs sense haver de clavar pràcticament el rem a l'aigua. Si vols embarcar i desembarcar a les roques per arribar a plantar les canyes a aquell lloc inaccessible des de terra, no et compris un caiac estret. Bolcaràs damunt dels musclos a les primeres onades.
Jo em vaig comprar un caiac de mar de 5m d'eslora (57cm de màniga) pels següents dos grans motius:
A. Tenia previst fer tirades llargues.
B. No volia que si em sorprenia la tramuntana, hagués de deixar el caiac a les roques i tornar a peu. En aquest sentit, un caiac de mar haig de reconèixer que ha estat un veritable encert. Si et trobes que contràriament a la previsió, el vent et sorprèn lluny del punt on t'has posat a l'aigua, reculls les canyes i tornes al cotxe remant sense patir.
I si bé inicialment se'm creaven dubtes sobre quina seria l'estabilitat del caiac quan hagués de treure un bonítol o una sèrvia, haig de dir que el meu caiac estret ha respost immillorablement bé. Així doncs, no em canso quan faig el curri durant hores, puc cobrir extenses zones de territori, tinc la seguretat si el vent va a massa i és estable quan pica una bona bèstia. Què més vull?
És un consell meu que tendeixis a escollir un caiac estret i llarg. Podràs fer els quilòmetres que vulguis fent curri, però també et servirà per jigging i pesca a fondal. Podràs anar a explorar zones relativament llunyanes si no trobes moviment de peix i estaràs invertint en seguretat per si et puja el vent d'imprevist. Amb un caiac ample podràs pescar tonyines si vols, però no és el més habitual i en canvi, aniràs limitat per a la navegació del dia a dia o te les veuràs negres per retornar a la costa, quan una palomida de 10 quilos t'arrossegui mar endins (en sé d'un que us ho pot explicar bé).
Un caiac de mar? orsa o timó o res de res??
Fixa't en els caiacs de riu: necessiten molta estabilitat i pràcticament pivotar per esquivar els rocs. Són caiacs molt curts i molt amples. Fixa't en els de competició de rem: són molt estrets i molt llargs i amb timó. És que necessiten anar com un llamp, però costen de fer girar i per això necessiten un timó. En resum: quan més llarg sigui el teu caiac, més necessitat tindràs d'una orsa o un timó. Normalment els que en necessitin, ja ho duran de sèrie o vindran preparats perquè te n'hi puguis muntar un.
Així doncs, si esculls un caiac estret i llarg, orsa o timó? Ah! bona pregunta! Jo també la vaig fer a un munt de gent caiaquera que sabien el que tocaven. Generalment, la gent preferia orsa. Jo hi tinc una orsa que ve de sèrie i haig de reconèixer que generalment no la utilitzo, però haig de reconèixer que en alguna ocasió de vent o onades laterals m'ha anat bé. La calo més o menys i m'estalvio d'haver d'estar lluitant contra les onades/vent, corregint la trajectòria i en conseqüència, cansant-me molt més i especialment del braç d'un dels costats. Cales l'orsa i remes molt millor i mantens el rumb fàcilment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada