--------------------------------------------------------------------------------

dijous, 7 de juliol del 2011

900 espècies invasores al Mediterrani

Les anomenen espècies lessepsianes perquè des del 1869 que aprofiten la via d'aigua que els ofereix el canal de Suez, dissenyat per l'enginyer frances Ferdinand de Lesseps, per entrar al Mediterrani. Per aquest motiu el Mediterrani és el mar que conté el major nombre d'espècies invasores del món, unes 900, tal com han establert uns biòlegs del departament d'Ecologia Marina de l'universitat de Gothenburg en una tesi doctoral recent. Segons aquests científics el problema per avaluar l'efecte de tots aquests centenars d'espècies d'animals i vegetals és el desconeixement que la biologia marina encara té sobre aspectes bàsics d'aquestes comunitats.
L'estudi s'ha prolongat durant 4 anys, amb la colaboració del Centre Helènic de Recerca Marina, en que han estudiat l'estructura i la funció de les comunitats de peixos en pradèries de posidonia i fons de sorra, dos dels ecosistemes més importants al voltant de l'illa de Rodes, al sud-est de Grècia. Segons els científics l'aparició de les espècies invasores té un efecte molt important sobre la cadena alimentària, sobretot quan les espècies es tornen dominants, com passa amb el peix cofre o el peix trompeta. Però per arribar a conclusions més clares els biòlegs afirmen que els falten els estudis previs. Els científics que han dut a terme l'estudi també critiquen les autoritats europees, que no són gens conscients de la velocitat a la que es dispersen aquestes espècies i del peril ambiental que comporten.
Algunes de les espècies més preocupants, segons la tesi doctoral, són el peix trompeta Fistularia commersonii (que també s'ha vist a la costa catalana), la barracuda de l'oceà Índic Sphyraena chrysotaenia, o el peix cofre Lagocephalus sceleratus que a més és tòxic per a la resta d'animals.
(Publicat al Club d'immerssió de biologia per en Jordi Regàs)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada