--------------------------------------------------------------------------------

diumenge, 27 d’abril del 2014

Cala Prona


Explica l’Arnald Plujà en el seu llibre “135 platges del Cap de Creus” que la cala Prona era la més preuada i desitjada pels pescadors, els de Cadaqués van arribar a pagar quantitats milionàries als de Selva de Mar per poder-hi pescar durant vint anys. Malauradament pels cadaquesencs, els de Selva la van reclamar abans d’hora i aquets fet originar un litigi que va finalment van guanyar els de Cadaqués. Aquest fet va obligar a retornar la part rebuda als de Cadaqués i això va implicar que moltes famílies de Selva haguessin de manllevar els diners d’allà on fos, fins hi tot venen propietats, cases, etc. Quins temps aquells en que tot el poble depenia d’un sol sector i tothom era subsidiari de les decisions que es prenien amb les conseqüents responsabilitats. Fos ara! dies en que ningú es responsabilitza de res, com han canviat els temps.

Aquesta barraca-refugi té el caràcter comunal entre els pescadors, al llarg de la seva història i, en anys de penúria, es va donar el cas de que no tenien diners per arreglar-la, va haver un moment en que es van veure obligats a arrendar-la a una família benestant (d’un indiano segons em varen dir). Aquest és el motiu de la divisió que té la barraca en la seva part interior, la qual és va fer en la darrera restauració. Possiblement que si tot continua igual aquesta acabarà sent una ruïna total, tot i que ara és utilitzada per un gran nombre de gent, bàsicament els estiuejants que hi venen a fer les seves xefles o a passar el dia. 
Quants dels actuals usuaris estariem decidits a fer una aportació per la seva restauració?

6 comentaris:

  1. Bona pregunta i bona foto de Prona. Gràcies al llibre de l'Arnald Plujà, "CdC 60 itineraris" vaig aconseguir trobar el camí per arribar a Prona caminant, que no és fàcil! Parlo de fa molts anys, no coneixia el kayak.

    ResponElimina
  2. i jo que em pesava que havies nascut dins d'un caiac ;-)

    ResponElimina
  3. Jo el camí a preu el vaig trobar a la tercera excursió, anava a parar més amunt, més abaix, es complicat de trobar el camí bo.
    Col·laborar per la seva conservació, no em faria res, la llàstima es que molta gent s'aprofita de la barraca i poca gent en te cura com s'hauria de tenir, diners malgastats ? Ah, ja han tret el cotxe de Joncols, per fí !!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs mira, la moguda de Jòncols ha fet que dus diaris (Diari de Girona i Punt Diari) hagin fet resorgir la not´ñicia a partir de l'entrada del Blog, fins i tot em varen demanar les fotos. Finalment el treball que fem des dels nostres blogs de formigueta té una recompensa en forma de satisfacció per aquetes petites batalles guanyades ;-) Ànim Dani amb el treball que fas tu també.

      Elimina
    2. Jo amb els comentaris de la gent dient que els agrada les cròniques i fotos o vídeos, en faig prou. Sobre el mitjans, vaig agafar una emprenyada ja que l'any passat van distribuir unes fotos i copiar el meu text íntegre sense ni demanar permís, i toca els nassos, si més no, que ho demanin i et citin, però copiar la feina altruista dels altres tota una agència de notícies, ho trobo fort....

      Elimina