--------------------------------------------------------------------------------

dimarts, 20 de novembre del 2012

La boina.


Dissabte passat quan estàvem palejant pel litoral de Roses i a l’alçada de cala Murtra vàrem poder veure diversos exemplars de boines (Codium bursa) flotant.  
Aquesta alga que pot arribar a assolir més de 30 cm de diàmetre té un aspecte d’esponja però realment es tracta d’una alga. Viu a més de 10 metres de fondària i té un aspecte de bola i està plena d’aigua, fins que en arribar a la maduresa, queda deprimida per la part central i s’aplana, i és en aquest moment que pren el nom de boina.
Un segon aspecte més sorprenent encara és la seva constitució,  es tracta d’una sola cèl·lula gegant amb nombrosos filaments ramificats i entrellaçats que formen un teixit dens i ben consistent.
No perdeu l’ocasió de passejar per les cales del Cap de Creus , amb una mica de sort podreu tenir a les vostres mans una supercèl·lula vegetal d’aquestes dimensions. Sort!

2 comentaris:

  1. La ciència es un misteri, però avui m'has descobert el que passa veritablement a dins el cap de molts polítics, una sola cèl·lula (o neurona?? )densa i consistent, ara ho entenc...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquests són més aviat de naturalesa vírica amb una enorme capacitat de mutació. Instint de supervivència i/o de perpetuació.

      Elimina