--------------------------------------------------------------------------------

dimecres, 9 de juny del 2010

Recuperació de la baldriga balear???


Com sabeu al CdC es fan censos d’aus marines. Per fer-los els ornitòlegs, també anomenats col•loquialment “titeros”, es situen a la punta del CdC, i durant unes hores van anotant totes les aus que passen per aquest indret. A part del intens plaer que els hi dona la pràctica de la contemplació dels fenòmens de la migració i d’hivernada de les aus marines, també serveix per aprofundir en el coneixement de les diferents especies d’aus.
Durant aquest hivern s’ha descobert una nova cosa, segons sembla la baldriga balear (Puffinus mauretanicus) no està tan fotuda com es pensava.
Aquesta espècie d’au marina que tan sols es reprodueix a les illes Balears, concretament a les Pitiüses. Actualment està catalogada en estat crític. De fet es creu que son molt poques les parelles que es reprodueixen, varia segons els autors dels estudis i la mètode emprat. Les variacions van des de les més pessimistes, que diuen que hi ha 1750 parelles (2001) a les més optimistes que diuen que són 2400 (2005).
Quan anem amb caiac les podem veure volant arran d’aigua, just a un pam de la superfície. Solen desplaçar-se molt rapit, en un vol lineal, però quan cerquen l’aliment els hi agrada seguir a les barques de pesca, de vegades poden aproximar-se a la nostra posició, i donen un parell de voltes al nostre caiac, ho fan molt a prop, per veure si llencem alguna cosa per la borda que es pugui menjar.
Doncs els darrers censos que s’han fet aquest hivern, s’han arribat a comptabilitzar en un mateix indret concentracions de fins a 16.421 exemplars. Això ha animat molt als “titeros” i fa pensar que l’espècie estigui entrant en una fase de franca recuperació, cosa que caldrà comprovar en posteriors estudis poblacionals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada