--------------------------------------------------------------------------------

dimecres, 30 de juny del 2010

Les belleses submergides del Cap de Creus.

Imatge (força deficient) de fals coral (Myriapora truncata)

Una de les coses més bones que podem fer amb caiac és parar en el racó més inhòspit i de difícil accés, per un cop allà posar-nos les ulleres i el tub i accedir al món submarí de la Mar d’Amunt. És absolutament recomanable! Davant nostre se’ns obrirà un món desconegut, però d’una bellesa exquisida. En algunes zones fins i tot barroca, per no dir xorigueresca!
A partir de les properes setmanes anirem fent alguns “post” referents a tots aquests habitants que poblen els primers metres dels roquissars i fons sorrencs de la nostra costa, sota el trencall de les onades. Tot i ser una zona que està molt batuda per l’onatge, podrem anar descobrint moltes belleses que aquí s’amaguen.
Una de les sorpreses que ens hi trobarem i que dona peu a confusió és el fals coral (Myriapora truncata). Es tracta d’un briozou que forma unes colònies arbustives, les quals, es bifurquen amb l’extrem trucat. Són d’aspecte taronja o groguenc. Li podem observar els porus per on surten els petits individus (zooides) de la colònia, que tenen un color taronja o groguenc, el que els diferencia del coral autèntic que tenen els zooides blancs. La secció de les branques de la colònia és circular. Viu en petites cavitats ombrívoles i es creu que són hermafrodites. Les colònies són extremadament fràgils i si les toquem es poden trencar i si més no, es moren. Si això passa, la part de la colònia que ha mort, té un aspecte blanc com el de la imatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada