--------------------------------------------------------------------------------

dilluns, 1 de novembre del 2010

Torna la sopa de gelatina

La vida és cíclica i els fenòmens que anem veient es van repetint des de temps immemorials i, malament el dia que això no passi.
Aquesta primavera ens varem fer ressó de l’aparició d’una explosió d’organismes gelatinosos semblants a les meduses, aquestes bestioletes solen portar molta confusió i són uns grans desconeguts, la creença més estesa és de que són meduses. Per saber-ne una mica pots rellegir el post d’aquesta primavera clicant AQUI.
Aquest organismes són filtradors, s’alimenten mitjançant la generació d’un corrent d’aigua que posteriorment filtren i d’aquesta manera van capturant el seu aliment. Apareixen de forma cíclica a la primavera i la tardor. Solen fer-ho coincidint amb les dues èpoques de pluja i l’explicació és molt senzilla. La pluja arrossega els nutrients de la terra i els aboca al mar pels rius i rieres. Aquestes adobades extraordinàries són les que permeten el creixement de les algues i tot seguit apareixen els que consumeixen aquestes algues, i posteriorment els que consumeixen els organismes que mengen les algues, i així es genera la xarxa tròfica, fins arribar als superdepredadors, com és el llobarro, objecte de desig de tants i tants pescadors.

Els que pesquem al curri tenim problemes amb l’aparició d’aquests organismes, se’ns queden enganxats a les arpetes de l’artificial i els peixos no piquen. Durant aquests dies convé anar revisant-lo periòdicament, tasca que pot arribar a ser esgotadora si utilitzes un suro per recollir el fil.
Costejant la mar d’Avall també hem vist grans concentracions de meduses molt a prop de Roses, tanmateix es tracta de la Pelagia noctiluca una de les més urticants que habiten les nostres aigües. Us deixem la bonica imatge que vàrem fer el dissabte al mati a la platja dels Palangres.:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada