--------------------------------------------------------------------------------

dimarts, 12 de març del 2013

Llevant

Les conseqüències del llevant solen durar alguns dies..., grans inundacions, intrusions d’aigua salada als conreus de la plana, platges desaparegudes o farcides de branques i troncs, etc. etc.. Avui tan sols m’agradarà poder-vos comentar un d’aquests etcèteres.
Resulta que quan el llevant bufa fort plou molt més a muntanya i, és lògic. L’ humitat que entra amb el vent travessa tota l'Empordà i se’n va fins a peu de muntanya, allà comença a pujar (efecte palanca) i a refredar-se i, és en aquesta zona on condensa la major part formant la precipitació que en aquest cas pot superar fàcilment el centenar de litres per metre quadrat. És aleshores, quan els rius incrementen sobtadament el cabal i comencen a baixar molt forts, fins i tot, poden formar una onada que arrossega tot els “febles” que es troba pel davant. A part de la porqueria que pot trobar a les lleres del riu, la riuada de la setmana passada que va escombrar els rius Muga i Fluvià, es va emportar moltes carpes que van ser sorpreses per la força de l’aigua i no van poder suportar el seu embat. Finalment aquets peixots van ser dipositats pel llevant a les platges de la badia de Roses i allí, van ser un festival pels gavians, les guilles i, finalment les larves necròfagues d’alguns insectes.
Per poc que puc, les hores posteriors a una llevantada, m’agrada anar a fer l’oportunista i passejar per la línea de mar totobservant el que la mar ha dipositat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada