--------------------------------------------------------------------------------

divendres, 21 de desembre del 2012

Primer derelicte iber o hem de dir català?


Que el Cap de Creus és un excel·lent lloc de derelictes ,se sap des de fa molts anys, els més apreciats pels estudiosos són els d’origen grec i romà, però fa pocs dies ha sortit la notícia de la troballa del primer vaixell iber. És del segle I abans de Crist, es trobava a 20 metres de profunditat al Cap de Vol i sota 60 cm de sorra, cosa que ha permès un bon estat de conservació. Quantes vegades hem passat per sobre d’aquesta joia? Doncs moltes, ja que el Cap de Vol es troba a límit dels municipis de Port de la Selva i Llançà.
La certesa de que és iber ve per la forma de la seva quilla, resulta que és planera, això li permetia navegar per aigües somes com són els aiguamolls costaners, concretament els del Maresme. Se sap que es dedicava al cabotatge, transportava vi de baixa qualitat possiblement de Badalona, i això,  se sap perquè les àmfores anaven tapades amb un suro foradat, el qual, permetia la sortida dels gasos de la fermentació de l’apreciat líquid. El vi anava destinat a les legions romanes que en aquella època feien la campanya de la Gàl·lia i aquesta àmfores duien el segell d’aquesta zona (Bétulo).
Un altre detall que se sap és que a la base del màstil s’hi havia amagat una moneda (poc coneguda) de l’època del ibers, una mena d’amulet de la sort. Tots aquests detalls junt amb el fet de que els quadernes anessin lligades amb cordes és el que fa concloure als arqueòlegs de que es tracti del primer derelicte iber conegut.

2 comentaris:

  1. Magnífic!! Eduard, t'ho havia dit alguna vegada que aquest bloc m'agrada molt, oi??


    Martí

    ResponElimina
  2. Molt bon Nadal i un fago-petó a la Mariona, que segur que està per menjar-se-la

    ResponElimina