--------------------------------------------------------------------------------

diumenge, 12 de maig del 2013

Desert marí?





Durant aquesta època de l’any es produeix un dels fenòmens més extraordinaris en el Cap de Creus, el bloom dels organismes gelatinosos però, aquest any no el veig per enlloc. Què és el que està passant? La veritat que no ho sé i m’agradaria esbrinar-ho. Algú em pot ajudar?
Fa uns dies es publicaven unes dades a França sobre la productivitat marina del nostres sector, ens mostraven uns nivells de concentració de clorofil•la “a” (productivitat) molt elevades a mar obert, davant de la costa catalana. Serà que el mar és ple de menjar i aquests organismes filtradors es troben dispersos pel que normalment és un desert?..., la veritat que és una pura especulació que faig.
Un altre paràmetre a tenir en compte és la temperatura i, aquests primers dies de maig, la temperatura de l’aigua està per sota de la que hi havia l’any passat (-1ºC). La temperatura és una variable molt important, moltes vegades els processos biològics no es desencadenen per una qüestió d’un grau..., serà aquest el motiu de la manca del bloom de les salpes o gres? Qui ho sap?..., possiblement que seran tot un seguit de motius més complexes :-(
Nosaltres aquest diumenge hem navegat per la mar d’Avall, a recers de la tramuntana, que sembla que vol fer acte de presència cada cap de setmana..., haurem de tenir paciència. La força era moderada i ens ha permès fer el recorregut des de Portlligat fins s’Encalladora, allí li hem vist la boca al llop i hem tornat a cala Bona per inspeccionar-la, aviat hi anirem a dormir, També hem esmorzat tranquil•lament pensant en les properes sortides que volem fer quan la temperatura nocturna es moderi un xic.

4 comentaris:

  1. Amb nocturnitat jo també m¡'apuntaria un dia :-)

    Eduard un grau es molta diferència, segur que afecta.. el temps cada cop es més boig, les migracions de peixos i aus no son fixes i donen sorpreses, s'avancen unes, es retarden altres, algunes espècies estan desaparegudes quan haurien de ser aqui... no anem bé.

    ResponElimina
  2. Fet, Marc!
    Sense cap mena de dubte que 1 grau és molt, però darrerament diferencies d'un ºC i més en la temperatura de l'aigua i l'aire s'estan donant molt sovint.

    ResponElimina
  3. L'any de la nevada (2009?) l'aigua del mar va conservar temperatures pràcticament hivernals fins quasi l'estiu (estem parlant d'uns 15ºC a primers de juny). Es pot prendre com una petita referència; les dades de concentració de clorofil.la d'aquell any no sé si es deuen poder consultar enlloc.Recordeu si es va produir el bloom?
    salutacions

    ResponElimina