--------------------------------------------------------------------------------

diumenge, 25 de maig del 2014

Je suis desolé


No sé si era el matí gris i fresc de primavera en que esperes veure-ho tot de color però, avui veia la part negativa de la vida.
Hem sortit de Port de la Selva per anar a la Prona a esmorzar i observar el que s’està couen al mar aquests dies. Ja fa unes setmanes que tinc la mosca al nas de que n’està passant alguna de grossa. El mar està buit, no hi ha res, moribund. Aquest any no es veuen les explosions d’organismes gelatinosos tant típiques de la primavera, el qual mengen les tonyines i peixos lluna. Si no hi ha plàncton, no hi ha menjar i no hi ha peixos. El motiu? La manca de pluges? La manca de forts tramuntanals d’hivern? Els pescadors artesanals tampoc veuen peixos a les xarxes, Què està passant? Avui l’únic que he pescat han estat plàstics, és aquesta la raó.
Tres observacions més em fan creure que no anem pel bon camí, la primera ha estat l’aparició de cadàvers d’ocells marins, es tracta de baldrigues. Mai havia vist una baldriga morta i avui hem trobat quatre cadàvers surant. Què els hi esta passant a les baldrigues? Es que no troben menjar i moren de inanició?



Si mires a la costa també veus com les espècies invasores van avançat per sobre de les autòctones, us deixo un parell de fotos que ho demostren. En una es veu una taca marró de carpobrotus que cada vegada és més gran. Suposo que des del Parc Natural no tenen pressupost per controlar-ho. L’altra és d’una cabra del grup abandonat pel pastor que hi va haver al mas Puignau i que segueixen menjant pels penya-segats i afectant a les espècies vegetals que allí hi viuen, algunes d’elles úniques. Tot desequilibris provocats per la nostra ma. Espero que aviat surti el sol. 
Je suis desolé!!!
MIREU QUE M'HAN DIT


2 comentaris:

  1. Eduard, Tens raó, en el medi marí estem tenint una primavera atípica. Això també va passar l´any passat, l´explosió de vida ni rastres.
    Nosaltres aquest cap de setmana també hem trobat una baldriga mediterrània morta a la platja de Sant Pere.
    Records

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Manel ho diré a la gent que estan treballant aquest tema

      Elimina