--------------------------------------------------------------------------------

dimecres, 23 de gener del 2013

150 aniversari d'una balena !


El proper diumenge  27 de gener el Museu de Ciències Naturals de Barcelona celebra el 150 aniversari de la seva emblemàtica balena amb una Gran Festa animada pel científic de La partida de TV3,  Dani Jiménez.  La celebració s’iniciarà amb els seus divertits experiments a les 11h del matí i, de la seva mà,  els participants construiran la balena més gran del món i faran que el seu cor bategui (Stop motion).  Finalment, es desvetllarà el nom guanyador del concurs popular  Posa un nom a la Balena i es lliurarà un iPad mini al seu autor/a.
El Museu organitza una sèrie d’ activitats a l’entorn de l’aniversari d’aquest cetaci, l’esquelet del qual ha presidit durant molts anys una de les sales d’exposicions del Castell dels Tres Dragons i en l’actualitat es troba al vestíbul del Museu Blau. Entre d’altres activitats, s’ha  promogut el concurs  Posa un nom a la Balena en el qual han participat 850 persones amb un total de 623 propostes diferents. El juratn’ha seleccionat 10 però el nom final, que es donarà a  conèixer a la Gran Festa d’ Aniversari, s’ha decidit per votació popular. 
Amb aquesta celebració, el Museu commemora  que fa 150 anys, una balena de l’espècie rorqual comú (Balaenoptera physalus) de gairebé 20 metres de llargada i una tona de pes, va encallar a Llançà mentre es dirigia a la mar de la Ligúria a alimentar-se  com acostumen a fer els individus d’aquesta espècie.
Breu història de la Balena del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Una balena de l’espècie rorqual comú (Balaenoptera physalus), de gairebé  20 metres de llargada i una tona de pes va encallar a Llançà el juny de 1862.  La notícia va sortir  als diaris i va atraure la visita de personatges il·lustres com Narcís Monturiol o Paul Gervais,  un reputat zoòleg francès que va voler comprar l’esquelet però tant el poble de Llançà com les autoritats van preferir que es quedés a algun Museu de Catalunya.
El viatge en vaixell de la Costa Brava a Barcelona va ser el primer d’un seguit de trasllats que aquest esquelet ha resistit al llarg de 150 anys.  El seu destí  inicial va ser la Universitat de Barcelona però també ha estat exposat al  Museu Martorell, a dues ubicacions  dins el Castell dels Tres Dragons  fins que a l’estiu del 2011,  després d’un llarg procés de restauració de l’esquelet,  va arribar  al Museu Blau. Les dimensions del vestíbul del nou espai permetien penjar la balena al sostre en posició d’immersió. Per fer possible una instal·lació d’aquestes característiques, amb 44 cables d’acer,  va ser necessari un treball multidisciplinari amb la participació d’arquitectes, estructuralistes, experts en grans muntatges i especialistes en  assemblatge d’esquelets de cetacis. 
L’espècie
El rorqual comú és la segona espècie de cetaci més gran després de la balena blava. Viu en tots els oceans i mars excepte els més freds. Pot arribar a fer 27 metres de llarg, tot i que els exemplars que viuen al Mediterrani no superen els 22 metres. Pot pesar fins a 55 tones. Té una sola cria que en néixer fa uns sis metres i que és alletada per la mare entre sis i set mesos.
A la costa mediterrània, a l’estiu, es poden observar freqüentment rorquals comuns quan es desplacen cap al mar de Ligúria, on s’alimenten. El seu cos sobresurt parcialment de l’aigua i respiren per la part superior del cap. Mengen petits crustacis i peixos, fins a 4.000 quilos al dia. A vegades se n’han trobat exemplars encallats en platges del litoral català. . Com totes les altres espècies de cetacis s’ha vist afectada per l’acció de l’home, i es troba protegida per vàries legislacions vigents. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada