--------------------------------------------------------------------------------

dilluns, 1 d’abril del 2013

Natura encapsulada.


Dijous passat la revista National Geographic publicava aquesta imatge del dia, és feta a Florida i un grup de caiaquistes navega per sobre d'uns manatis. És una imatge preocupant que ens ha de fer reflexionar com cada cop més la natura se’ns presenta com un parc temàtic de cartró pedra. Tota una nova generació s’està desenvolupant lluny dels ambients autènticament naturals i possiblement que aquets fet tindrà unes serioses conseqüències per la pròpia natura... Home inclòs.

9 comentaris:

  1. Ostres, quina bestiesa! Realment la imatge diu moltíssim del grau de massificació al que pot arribar el tema... Em pregunto quin "plaer íntim" pot produïr observar fauna en aquestes condicions...

    Reflexionant sobre el tema... (com ens convides a fer al post), el que també és cert és que la "ordenació" de l'accés del públic al medi natural i al gaudi de la biodiversitat obliga, en algunes ocasions, a "encapsular" uns o altres (o el públic, o la biodiversitat). Imagina't una foto aèria d'un aguait dels Aiguamolls (si tingués sostre transparent) ple a vessar de gent (encapsulada) observant ocells (encapsulats) a l'estany del Cortalet, abans d'ahir mateix, diumenge de Pasqua... és una "mala cosa"? No n'estic segur...

    Però vaja: millor que et passi un peix lluna a 200m un matí palejant sol o en bona companyia per la Mar d'Amunt que estressar manatís entre dotzenes de caiacs a Florida...

    ResponElimina
  2. El que realment em fa més por , és que hi hagi una nova generació que no hagi estat en contacte directe amb la natura. Hem de facilitar l’accés de la gent als espais naturals (dins d'un ordre) i no reservar-los per a una elit. Saps que hi ha intencions de no deixar accedir al transit particular la punta del Cap de Creus?

    ResponElimina
  3. Suposo que alguna dècada, això canviarà. Fa dècades, el control d'abocaments a lleres fluvials era simplement una entelèquia. Avui és una realitat. Millorable direu, però molt millorada respecte dècades pretèrites. Els aports de sorra a les platges, una altra aberració que espero algun dia es corregeixi. I sí, la teva refelxió d'avui em fa pensar en el concepte que socialment es té del mar: aquell espai d'esbarjo aquàtic i salat (i alegrement explotable). Es tracta el mar com un annex de les ciutats, la piscina salada annexa a la nostra població, un espai d'esbarjo comunitari, i amb poc cost de manteniment (no com d'altres instal·lacions municipals!). Recordo dos casos: la neteja d'algues i fulles de posidònia de les platges (és que molesten als banyises, diuen) i el cas aquell del tauró malalt que es va divisar en una platja de Tarragona. No van parar fins a caçar-lo i treure'l de l'entorn de les platges. Què s'ha cregut, la bestiota? espantar els banyistes d'aquella manera!! si haguéssim entés que no és ell que envaeix el nostre espai, sinó nosaltres que volem envair el seu i sense sentir ni a parlar de bèsties o algues que ens molestin al fer-ho... fins que no entenguem que el mar no està al nostre servei, sinó nosaltres al seu, no anirem bé.

    ResponElimina
  4. Gràcies Marti per la teva reflexió. Sempre m'ha fet gràcia quan passeges amb alguna persona, una mica neòfita amb temes de natura, i et pregunta perquè serveix aquell bitxo o simplement si es pot menjar. Aquesta visió egocentrista de la natura és inherent a l'espècie humana (occidental). Fora bo que a les escoles s’hagués ensenyat una mica d'altres cultures, ara se m'acudeix la filosofia dels indis de nord o sud Amèrica, per exemple.

    ResponElimina
  5. Més enllà dels recursos econòmics que genera per a moltes comunitats, el turisme global és una de les manifestacions gregàries humanes més perjudicials per la natura. Una veritable plaga. Aquesta foto expressa molt bé això..

    Jo he viatjat força i he viscut situacions com aquesta, que a un amant de la natura li fan sentir realment malament. Hi ha però altres maneres de fer turisme, com comprometre's amb els projectes de conservació de la zona o de les espècies a les que vas a veure, i sempre des d'una perspectiva d'ordre i dosificació.

    Crec que aquest mercat hauria d'anar per aquí, i no explotar massivament els llocs i menys els que són sensibles sense cap repercussió favorable per al lloc.

    Turisme ecològic discret i de qualitat??

    Això sí, els que ens considerem "respectuosos" amb el medi en la nostra activitat d'oci i lleure a la natura certament podem arribar a patir l'efecte col·lateral del turisme de masses amb la superregulació d'accés i de lleure en parcs i espais protegits.. però aquest és el problema de viure en un hot spot turístic; més enllà que aquestes regulacions puguin ser considerades excessives en alguns casos.

    Salut








    ResponElimina
  6. Enrriquidora aportació Santi. La subscric.
    És molt satisfactòri aquests posts en que tothom fa la seva aportació :-)

    ResponElimina
  7. Eduard la "natura encapsulada" ni es natura ni es res, es com comparar un dia al zoo amb un safari fotogràfic a la sabana, no hi ha color...

    Sobre la proposta de prohibició de navegar pel cap de creus, per on sigui, hi crec poc, hi ha 100 prohibicions de tots tipus, però sense vigilància i sanció efectiva i real, les prohibicions i res es el mateix, s'hauria d'invertir molt en vigilància, però sobretot en difusió, educació i coneixement, estem a una societat incivilitzada, però en gran part es per desconeixement i ignorància... (que no es una excusa, però es un fet), i als que ho fan de manera conscient, tampoc els passa res...

    ResponElimina
  8. Jo no prohibiria res, la solució a tots els problemes rau en l'educació. Cal educar, educar i educar. Malauradament la nostra societat tendeix a anar al reves, fins i tot estem "deseducant" , al menys així ho fan alguns mitjans (TV, etc) i la crisis de valors i del sentit comú és enorme.

    ResponElimina
  9. Recuerdo hace unos años que acompañé a una familia "made in usa" a las Grutas de San José de la Vall d´Uixó .... que no son algo espectacular pero la visita merece la pena. Lo más curioso fue que los hijos quedaron impresionados porque no eran de "cartón piedra" ... eran de verdad !!!.
    Ojito, que los predadores-pirañas esto lo saben y condicionar al político con sed de éxito popular es muy fácil (sin entrar en el tema de las untadas) .... y para disfrutar de la naturaleza hace falta una base de conocimiento o sensibilidad para entender la importancia de lo que se ve (que no es como una peli) ... y la gente quiere pelis ;-(

    ResponElimina