--------------------------------------------------------------------------------

dissabte, 10 d’agost del 2013

Thysanozoon brocchii


L’altre dia mentre m’estava posant els peus d’ànec per cabussar-me vaig observar aquesta formosa bestiola que passejava arran de la superfície de l’aigua, va ser un cop de sort, perquè es tracta d’un cuc (planària) força mimètic. Inicialment vaig pensar que era una planària però a l’arribar a casa i observar la foto em va fer pensar amb un opistobranqui, resulta que aquesta confusió és molt típica que et passi. El gran fotògraf submarí Miquel Pontes i en Josep Mª Dacosta em van ajudar a determinar-la amb certesa.

Curiositats.:
Destacar la gran capacitat de regeneració, és a dir, el fet de poder partir-se per la meitat i originar dos individus exactament iguals que l'original. Tot i això, si pateixen una escissió en algun extrem, ja sigui l'anterior o el posterior, seran capaços de regenerar la porció petita que s'hagi fragmentat però aquesta porció petita no tindrà el suficient poder de regeneració com per originar un nou individu.
· Per evitar ser menjades segreguen substàncies tòxiques o repel·lents de forma semblant a la que ho fan els nudibranquis. A més a més, tant les papil·les que presenten a la part dorsal del cos, com la pròpia coloració els serveixen de senyal de alerta pels possibles depredadors.
· Emboliquen les seves preses amb secrecions mucoses que les immobilitzen. Acte seguit els injecten per la faringe evaginable o probòscide enzims que predigereixin l'aliment de tal manera que al cap d'una estona només l'han de xuclar per alimentar-se.
· Per evitar ser menjades segreguen substàncies tòxiques o repel·lents de forma semblant a la que ho fan els nudibranquis. A més a més, la seva coloració vistosa serveix de senyal de alerta pels possibles depredadors.

· En algunes planaries Australianes s'ha observat un comportament molt peculiar en el moment de la fecundació creuada. Aquest consisteix en ser l'únic fecundador i intentar a l'hora evitar ser fecundat per no tenir que passar pel procés de gestació que suposa una gran despesa energètica i un augment de probabilitats de ser depredat. Amb les planàries de la Mediterrània aquest fet no s'ha estudiat, però si fent submarinisme observeu dues planaries lluitant, no us espanteu, podrien estar reproduint-se!

7 comentaris:

  1. Has sentit a parlar de la cadena de blogs i del col·lectiu estelades al cim? Envoltar el cap de creus d'estelades també estaria bé, oi?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per cert, perquè et poses un pseudonim? Què fas algo mal fet?

      Elimina
    2. Servidor és un angelet. Que se m'escapi alguna trapelleria, molt de tard en tard, també pot ser, però no per necessitar pseudònim.

      Elimina
  2. No hi ha dubte que seria interessant marcar ni que sigui per unes setmanes el Cap de Creus amnb les estelades. Això si, caldrà demanar permís a la governadora..., la tramuntana ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. A l'acte he pensat que volies dir el permís de la virreina (un mal llamp la sucarrimi). Totes dues són prou emprenyadores, tot i que no hi ha punt de comparació, l'una es podria endur l'altra...

      Elimina
    2. Qui mana és la natura, encara que els humans no ens ho volem creure:

      Elimina
  3. vaja...
    us venia a convidar..pero veig que en Lior ja ha fet els honors...

    De la mateixa manera que per l'onze de setembre esta previst fer una cadena humana, els blogs també ens estem preparant per enllaçar-nos

    ens agradaria que us afegíssiu al projecte i si podeu fer-ne difusió

    animeu-vos !!

    http://cadenablogs-11setembre2013.blogspot.com/

    gracies a tots !

    ResponElimina