--------------------------------------------------------------------------------

dijous, 11 de febrer de 2010

El gavot, el nostre pingüí.

Al llarg dels mesos freds i al navegar per dins de les badies i golfets de segur que haurem vist uns ocells molt semblants als pingüins, dons no vas gaire errat! Es tracta d’un parent molt proper als pingüins, que van habitar a l’àrtic i que es van extingir. A l’actualitat totes les espècies de pingüins les tenim presents a l’altra punta del planeta a l’hemisferi sud...
Els trets morfològics més notables són que la part superior del cos és de color negre i blanc per sota, té una envergadura entre 60 i 70 cm, pesa uns 700 grs i el bec està comprimit lateralment. Normalment el veurem nedant sobre l’aigua i al apropar-nos es cabussarà durant una bona estona, per sortir una desena de metres més enllà. Si la mar està tranquil•la i transparent podrem observar com neda sota l’aigua, la seva coloració blanca i negra, permet que sigui fàcil de seguir-lo visualment, per nedar utilitza les seves ales curtes batent-les igual com si estigues a l’aire, vola dins l’aigua!
Es reprodueix als penya-segats de les costes de l’Atlàntic Nord, allí fa els nius i cova un sol ou, les seves colònies de cria de vegades poden arribar a ser de milers de parelles. A casa nostra és un visitant hivernal, el nombre d’exemplars que ens vista a l’hivern és molt variable, hi ha anys que a la badia de Roses es content per centenars, d’altres anys és menor el nombre d’hivernants. Són moltes les variables que intervenen, com és la meteorologia, l’èxit reproductor, la facilitat de trobar preses, així com d’altres variables encara no descobertes.
S’alimenta de petits peixos, com sardines, seitons, sonsos, etc. Els pesca perseguint-los sota aigua, pot nedar fins a fondàries de vora els deu metres. Sol pescar en solitari, però no és difícil de trobar-lo fent pesqueres conjuntes, en petits grups que s’ajuden per empaitar i encerclar a les seves preses.
Si encara no el coneixes aprofita aquestes setmanes d’hivern que ens queden per poder-ne observar. T’aconsellem que ho facis per dins de les badies i si vols estar més segur, ves-te’n a la badia de Roses, davant del port de Roses en podràs veure i sinó fes unes palejades per anar fins a una milla davant de les bocanes de la Muga o el Fluvià. Si la mar està planxada i portes uns prismàtics també pots donar un cop d’ull abans d’entrar a l’aigua i després fer una aproximació. Recorda de no anar amb preses i fer moviments bruscs, si ets delicat amb l’aproximació podràs arribar a tenir-los molt a la vora i disfrutaràs veient com es comporten. Ja ens diràs si has tingut sort!!!
*Aquests dies el millor per la seva observació és la badia de Roses

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada