--------------------------------------------------------------------------------

dimarts, 12 d’octubre del 2010

A propòsit del Llevant.

Sens dubte qui governa a l’Empordà és la tramuntana. Ella és qui dicta la llei de la vida, modela la vegetació i les pedres. Dóna la fisonomia peculiar al paisatge de la comarca. Carrega d’electricitat estàtica l’ambient i influencia en el caràcter de les persones. Purifica l’aire i el fa saludable. L’Empordanès l’ha de tenir en compte a l’hora d’escollir els conreus i els camps. Carrega d’energia el mar i limita el pas de navegants. Per la migració dels ocells és una autèntica barrera infranquejable. És un vent sec i potent. Els habitants d’aquesta terra l’estimem i l’odiem a la vegada, però no seríem el que som sense ella.
Sempre parlem de la tramuntana com el vent més influent de l’Empordà, però n’hi ha un altre que és el vent més desitjat per la gent de la terra, aquest vent és el llevant.

El llevant és el vent de la pluja per antonomàsia, ell neix al nord d’Àfrica (Tunísia) i fa un recorregut semicircular, primer és dirigeix cap al nord i posteriorment cap a l’est , per espetegar de dret sobre la nostra costa. En aquest viatge de centenars de quilòmetres arrossega la humitat de la mar mediterrània i, a l’arribar a terra ens la deixa anar en forma de pluja.
Aquest vent sol bufar sobretot al mes d’octubre i fa que sigui el mes més plujós de l’any. Consultant la taula de precipitacions de Castelló d’Empúries que va des del 1982 fins ara, podem veure que la mitjana de les precipitacions a casa nostra és de 608,5 litres/any i l’octubre amb 107,3 litres de mitjana, és el mes més plujós amb diferència, el segon mes més plujós és setembre am 59,4 litres. L’octubre que va ploure més en aquesta estació meteorològica, va ser el de l’any 1994 amb 483,8 litres. Aquell any la pluja total va ser de 907,2 litres!
El llevant és desitjat i pregat per tots perquè ens fa recuperar els aqüífers que explotem per poder viure i a més, omple el pantà de Boadella que en depèn bona part de la pagesia ,i des de fa uns anys alguns dels municipis turístics més importants, així com, la capital de la comarca.

Però una conseqüència que ens porta aquest vent és un mar que té les ones més altes i poderoses que s’hi generen. Quan el mar empeny, els rius no poden desguassar i per això es formar els aiguamolls, que tenen la funció de laminar els fluxos dels rius. Pel que fa a la força de les ones no cal dir res, tones d’aigua espeteguem sobre tota la línea de costa a una velocitat i amb una constància que pot durar dies, l’energia que es desferma és molt gran i els seu poder destructor és enorme.
L’home amb la prepotència que ens caracteritza no tenim en compte a l’hora d’ocupar el territori costaner aquestes condicions, tan pel que fa a la pluja com a la força del mar. Hem edificat en zones inundables i ens hem menjat la línea de la costa. Hem construït espigons que trenquen el transport de les sorres i les dinàmiques de generació de platges.

No tenim cap dret en queixar-nos per les destroces dels temporals. Resulta que els senyors enginyers i arquitectes, no han estudiat les condicions ambientals locals i han projectat des de la llunyania i ignorància de la realitat d’aquesta terra. Les conseqüències són de tots conegudes. Milions d’euros s’han d’esmerçar anualment per refer les platges, diners que són de tots i es malbaraten en cada regeneració que es fa. Ningú es pregunta quin és l’origen del problema, ni es planteja actuar sobre aquesta arrel per corregir els errors. Quan de sobrats anem!
Beneïda sigui la crisis econòmica que ens farà baixar els fums i veure-hi més clar..., al menys aquesta és l’esperança que tinc!
Ah! per cert, un altre dels efectes és el de "batedora", aquest temporal que estem tenint ha fet baixar la temperatura de l'aigua de 18,3ºC fins 16,7ºC, això és degut a que les capes superiors s'han barrejat i la temperatura s'ha homogeneizat.

2 comentaris:

  1. Primer de tot, felicitar-vos per aquesta vessant didàctica que en moltes ocasions desenvolupeu en aquest bloc amb les vostres entrades.
    M'agradaria fer-vos una pregunta en relació al darrer tema que heu tractat del temporal. Jo pensava que temporals d'aquest tipus són el que s'anomena "gota freda" i que es produeix quan precisament l'aigua del mar és més alta que la temperatura atmosfèrica, que normalment passa durant aquesta època. És això? És així?
    Gràcies

    ResponElimina
  2. Hola Marti,
    La gota freda no porta associats vents de llevant necessàriament. Senzillament és quan es despenja una massa d'aire fred que topa amb el càlid i humit de la mediterrània.La reacció són el desenvolupament de tempestes de molta potència i curta durada. La llevantada sempre és vent de llevant carregat d'humitat, que topa amb un front fred i té una durada de dies, amb pluja continuada que acumula quantitats importants de precipitació.
    Eduard

    ResponElimina