--------------------------------------------------------------------------------

divendres, 22 d’octubre del 2010

Regulació del trànsit per la punta del Cap de Creus

Al mes de maig el nostre blog es va fer ressò de la notícia de que es vol fer una “regulació” de l’entorn terrestre de la punta del Cap de Creus. Aquesta notícia s’ha tornat a revifar aquesta darrera setmana i han començat les primeres tímides mobilitzacions...
Aquesta regulació sembla que pot passar per tancar l’accés a la Punta del Cap de Creus als vehicles privats, per l’impacte que això significa (!?). La idea sembla que va per habilitar un aparcament a s’Alqueria i fer una mena de “shutel” amb un bus o un trenet turístic!!!
Si és que al final ens faran avorrir els parcs naturals,. aquests s’estan convertint amb les finques dels “senyoritos”, dels quatre privilegiats que gràcies al seu ofici poden anar-hi, ja siguin tècnics del Parc, científics o serveis de guarderia, això sí, la població que es foti.
Actualment hi ha una afluència enorme de vehicles a la punta del CdC i aquest fet ens hauria d’alegrar. Molta gent ens visita i accedeix a aquest paratge màgic i en surt amb un foto que testimonia haver arribat a l’extrem més oriental dels Pirineus. Són milers les persones que cada any fan això i la gran majoria s’estan en aquest paratge el temps just per fer la foto i mirar l’horitzó, després se’n van i cap problema.
Fóra bo de saber l’impacte negatiu que això significa, estudi que estic segur que no existeix i, si l’han fet, que ho diguin, si us plau! ...que el discutirem.
Estic absolutament convençut que en l’hipotètic cas de que un estudi de l’impacte ambiental fet sobre aquest indret, com a mínim, hauria de concloure quina és la capacitat de càrrega d’aquest indret i, a partir d’aquí podríem parlar de posar unes mesures per ordenar el trànsit privat a la zona.
Hores d’ara, també estic completament segur que si posem en una balança els aspectes negatius del trànsit privat a la Punta del Cap de Creus i a l’altre costat i posem TOTS els aspectes positius que hi ha en que aquest accés sigui lliure com ara, guanyarien de carrer els aspectes positius.
Si els nostres tècnics i polítics s’avorreixen en els seus despatxos i han d’excusar el seu sou, millor que mirin cap d’altres llocs, i els impactes reals que aquest Parc estan patint. Posem l’exemple del fondeig de vaixells a les cales, això sí que provoca un greu impacte, per exemple sobre les praderies de posidònia, què passa ?, que no tenen valor de posar-se amb els senyors que passegen els seus iots per aquestes cales?, o es que resulta que aquests senyors són gent molt ben posicionada i pertanyents a la casta dels intocables?.
Tenim una línea de costa on la única reserva integral es redueix a la part exterior de s’Encalladora, si no fos per la estimada Tramuntana, la mar d’Amunt estaria saquejada dels seus recursos naturals. Fóra bo que traguessin els cartells que ells mateixos (PNCC) han posat en els espais més verges i emblemàtics com és el que hi ha a la cala Portaló, això sí que provoca un impacte visual intolerable. Podríem continuar desgranant totes les barbaritats que es fan i, que realment són molt més greus que el tema dels vehicles al far del CdC.
Sembla que l'únic que saben fer és posar entrebancs per l'ús públic i no fan res per gestionar i conservar els recursos naturals, és clar que per poder fer-ho se n'ha de saber i com a mínim tenir una mica d'imaginació i sentit comú.
Mentre tinguem un país portat per polítics mesquins i tècnics mediocres estem condemnats a la foscor. Per sort tenim uns paratges naturals d’altíssim nivell, capaços d’assimilar l’impacte dels mals gestors, però això deu tenir un límit, esperem que estiguem encara lluny d’arribar-hi.

3 comentaris:

  1. la veritat és que els tècnics són el braç executor d'uns polítics que ni tan sols han vingut mai al Cap de Creus. Si s'ha de fer alguna cosa, és contra els polítics que a les seves campanyes s'omplen la boca de fer Parcs Naturals per tot el país i després ni els doten de recursos econòmics, ni de personal, ni guardes... I no sabeu que guapo que es queda inaugurant una reserva natural integral. Encara que no es tingui ni idea del que comporta.

    Jo estic en contra de prohibir. Prefereixo explicar les coses... però sé que som 4 tontos que creiem en la natura i el mar i aquestes coses. I he anat a la Punta a Ple estiu i la gent no fa fotos i prou... potser si se'ls expliquès les coses.

    Ara, jo ho vaig fer i em van dir (un estiuejant de Cadaqués)que estava molt d'acord que hi haguésin parcs naturals, que no hi haguesin boses pel terra i cagarades de gos... vull dir que el mon està ple de gent que no en té ni idea i segueix fent el que vol.

    Polítics, estiuejants, gent del país i nosaltres mateixos...

    que complicat. No?

    marcel

    ResponElimina
  2. hola

    tot i poder estar en part d'acord, fas algunes afirmacions gratuites. com pots dir que no tenen impacte les milers de cotxes qeu circulen per la zona? i gent passejant el gos? i recollint plantes aromàtiques? tu saps que això no té cap impacte? ho dubto... i si no, ves al montseny i veuràs l'impacte de gent circulant epr tot arreu, sense respectar res...
    i no soc tecnic, ni politic, ni res de res...

    salut

    barnat

    ResponElimina
  3. Hola Barnat:
    Dius que he dit: "com pots dir que no tenen impacte les milers de cotxes qeu circulen per la zona?". Si us plau, pots dir-me on has llegit aquesta afirmació gratuita que dius que faig?
    Eduard

    ResponElimina