--------------------------------------------------------------------------------

dimarts, 19 de febrer del 2013

Balenes més velles que Matusalem.



Fa pocs dies publicàvem el 150è aniversari de l’aparició d’una balena morta a Llançà i que el seu esquelet ha tingut i té unes funcions pedagògiques als museus de Bcn. Doncs bé, avui us vull explicar que si aquest esquelet és vell, encara ho són més algunes de les balenes àrtiques (Balaena mysticetus) que poden estar vives a l’actualitat.
Diversos investigadors han trobat arpons clavats en els cossos de balenes mortes, el més sorprenent del cas és que aquests arpons tenen més de 100 anys, això ho han sabut perquè són models d’arpons molt antics, però per si amb això no n’hi ha prou, ho han datat a partir de l’aspartat que és un dels aminoàcids que constitueixen les proteïnes. A partir de les analítiques fetes en els ulls i les dents de balenes trobades mortes, s’han arribat a datar alguns exemplars.  Segons el resultat de les analítiques fetes per uns biòlegs californians (http://www.alaskareport.com/science10065.htm) s’ha vist, que la majoria d’elles havien mort entre els 20 i 60 anys, però cinc de les analítiques van donar uns resultats espectaculars, l’edat d’aquelles balenes era de 91, 135, 159, 172 i 211 anys !. El marge d’error d’aquestes analítiques està en un +/- 15%, això vol dir que aquesta darrera balena podria haver viscut entre un mínim de 177 anys i un màxim de 245 anys!
Us ho podeu imaginar..., és com dir que avui dia pot haver-hi balenes cabussant-se a l’Àrtic que van nàixer l’any en que Mozart va estrenar la seva primera òpera (1767), o l’any en que van arribar els primers baleners a l’Antàrtic o, un any abans que en Carles III obligués l’ensenyament del castellà a tot el territori del regne espanyol..., això sí que té gràcia, com podeu veure els de l’actual govern espanyol ens volen enviar al segle XVIII. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada