Tots sabem que el clima és variable i també hauríem de saber que es produeixen unes oscil•lacions a escala regional que tenen uns efectes molt patents. Per exemple, a la regió del Pacífic oriental, li diuen “el Niño” i “la Niña”, ara ens començá a sonar una mica millor... Doncs a l’Atlàntic també es donen aquests tipus d’oscil•lacions i se les denomina NAO (North Atlantic Oscillation). Quan la Oscil•lació de l’Atlàntic Nord (OAN) és positiva, es donen vents de l’oest més forts i al NE americà tenen baixes temperatures, mentre que a Europa el clima es suavitza (plou menys i fa més calor). Quan l’OAN és negativa, el fred,el temporals i les tempestes es fan més patents a Europa. Aquestes condicions també afecten a les espècies marines migradores, al menys això és el que pensen alguns científics de L’Universitat de Màlaga.
Una de les espècies migradores afectada és la tortuga bova (Caretta caretta) i l’hi afecta la "OAN positiva". Al voltant de les illes Balears hi ha anys que troben moltes tortugues boves i s’ha vist que són de tres orígens diferents, n’hi ha que pertanyen a la mediterrània oriental i les altres dos són atlàntiques, unes de la zona de Florida i les altres de Cab Verd. Doncs resulta que aquests quelonis un cop han nascut en una platja se’n van mar endins i solen estar durant uns anys (fins que maduren) viatjant allà on el vent i les corrents les porten. Com podeu veure fan milers de quilòmetres. Un cop han madurat tornen als seus llocs d’origen i en aquest viatge han de passar per l’estret de Gibraltar. Doncs aquests científics han trobat que els anys en que dominen els temporals de l’Atlàntic amb vents de l’oest, a les costes de Cadis hi ha mes albiraments i avaraments d’aquestes tortugues. L’explicació que han trobat és que allí s’hi concentren per un costat les tortugues portades pels vents de l’oest i també les que surten del Mediterrani i no poden fer camí per les males condicions.
En l’altre treball que han realitzat han relacionat al bonítol del nord (Thunnus alalunga) amb l’OAN negativa, això ho han fet a partir de les dades cedides pels pescadors esportius. Com podeu veure la pesca esportiva també ajuda a la ciència! Han relacionat l’OAN negativa amb l’abundància d’aquest peix blau, possiblement que en aquests anys aquesta espècies depredadora té més preses. Com podeu veure a la natura tot està interrelacionat.
Oh!! que interessant!! la llàstima és que tota aquesta ciència i més coses que observin, ho utilitzaran per a pescar a major gran escala els governs. Oohhhh.... quin dilema. Que la humanitat disposi de més coneixement del medi en el que viu o que millor no el conegui, pel mal ús que en fa?? quin gran dilema, eh?!
ResponEliminaI sí que els esportius ajuden. Pregunta-li a ne'n Fran Valverde i les seves campanyes de marcatge d'espècies!! tenen peixos registrats amb recorreguts marins que deixen en estrepitós ridícul a ne'n David Meca!!
Martí
Gràcies per comentar. Avui quan l'he escrit he pensat que seria del teu agrat. És gratificant saber que hi ha gent que llegueix el que escrius. Thanks!
ResponEliminaEduard