--------------------------------------------------------------------------------

dimarts, 15 d’octubre del 2013

Maleïdes cabres.

Fa poques setmanes em queixava de la desaparició del pastor (ramat) del mas de Puignau i l’aparició de cabres sense pastor a la zona de Puig Gros (Port de la Selva) amb el perill que això suposa per la vegetació del Cap de Creus, doncs avui he llegit un article d’en Joan Mayol en que expressava la seva preocupació per les cabres assilvestrades a la serra de Tramuntana de Mallorca (quadern Quercus nº 332. Octubre 2013).  L’Article que escriu a la revista “Quercus” el titula “Pitjors que el foc o que el ciment” i diu que les cabres són pitjors que els grans incendis o l’especulació urbanística que ha malmès gran part del litoral illenc i peninsular. Elles suposen un impacte continuo en l’espai i en el temps i això és pitjor que els incendis i el ciment.  
Els ecosistemes mediterranis estan preparats per rebre impactes puntuals, tant els aquàtics com els terrestres. Han desenvolupat tot un seguit de defenses per aquestes pertorbacions que s’estableixen en un curt període de temps i en una part del seu espai. Amb més o menys rapidesa, els ecosistemes “cauteritzen” la ferida provocada i, tot torna cap a l’equilibri o, va cap a l’estat de maduresa però, les maleïdes cabres sense pastors són un veritable flagell bíblic que impossibilita la recuperació de la vegetació i empobreix l’ecosistema portant-lo cap a la desertització.
Ara em pregunto, saben les autoritats que vetllen per la conservació del Cap de Creus que això pot passar?  llegiran el nostre blog?  Reaccionaran davant d’aquest fet ara que es pot arranjar? Soc massa pessimista i segurament que això ja s’està fent i, els caps de la guarderia ja pensen en l’estratègia per foragitar-les amb els seus magnífics fusells amb mires telescòpiques de visió nocturna. Què pensin aquests senyors amants de les armes, que ara que els hi cauen crítiques per anar disparant contra daines i senglars, poden venir al Cap de Creus amb l’excusa de defensar la vegetació amenaçada per les cabretes abandonades. Va nois, no patiu! que feina no us en faltarà.
Pd.: Sabies que els navegants es dedicaven a deixar cabres per les illes per crear un rebost de proteïna fàcil? D’aquí venen els noms de Cabrera, Capri, etc.

1 comentari: