--------------------------------------------------------------------------------

diumenge, 17 de gener del 2010

Un cap de setmana instructiu

Aquest cap de setmana ha estat especialment instructiu. Tal i com vàrem anunciar en el nostre “post”, hi havia una conferència que es feia al mas de Caials, sobre les excavacions del Cap de Creus i, que us resumim per compartir el coneixement sobre aquest entorn que naveguem.

Nosaltres volíem emular aquests antics navegants i anar a la conferència tot travessant la mar d’Amunt, el que no volíem era emular els naufragis que ells varen patir. Una mar encara excitada (onades de >1m) pel tramuntanal de poques hores abans, van desaconsellar la travessa des del Port de la Selva fins als Caials de Cadaquès i aquesta decissió també és instructiva.
Sortíem de Port de la Selva a les deu del mati del dissabte, però de seguida vàrem veure que la mar estava massa mogut, unes onades altes i molt seguides picaven contra la costa i es produïa un rebot important. Abans d’arribar a cap Gros, varem gira cua. No podíem fer tot el recorregut amb aquella mar i, menys si pensem que la punta del cap de Creus era una incògnita. La decisió va ser molt assenyada i vàrem passar el matí per la zona de Llançà i el Port. Cal saber renunciar a un pla de navegació i excedir-nos, si cal, en prudència.. Abans de trobar-nos amb una situació compromesa aquesta és una decisió que cal saber prendre.
Abans de la xerrada de les excavacions subaquàtiques, els tècnics del parc natural ens varen fer cinc cèntims sobre el pla de deconstrucció del Club Mediterranée (Club Med). Aquest pla té tres puntals fonamentals: la deconstrucció dels edificis, la restauració dels hàbitats i l’ordenació de l’ús públic de l’espai.
Els treballs d’enderroc afectaran la totalitat de les edificacions existents en 450.000 m2 de l’urbanització, on hi ha 443 edificacions que tenen una totalitat de 12.012 m2 edificats i 16.020 m2 de paviment. Per tot això caldrà gestionar una totalitat de 42.398 m3 de runa.
La recuperació dels hàbitats tenen com a punt fort l’eliminació de les plantes al•lòctones, bàsicament Carpobrotus sp., les aïzoàcies i la gazàina.
Pel que fa a l’ús públic s’està construint un aparcament, uns miradors i un petit vial peatonal.
Als oients de la xerrada ens varen quedar alguns dubtes d’aquest projecte milionari. Si es destrueix i s’elimina de forma quirúrgica tota traça de les edificacions existents, que per altre lloc, és un exemple dins de l’arquitectura de l’època, perquè es fan noves edificacions per l’ús públic? I un segon dubte important ens sorgeix, en l’eficàcia de les mesures d’eliminació de la vegetació exòtica i la restauració dels hàbitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada