Falciot pàl·lit
Ballester
Falciot negre
Aquesta tarda hem sortit a bogar amb uns companys i la sortida ha estat des de Garbet. Tot i que l’autoritat (Mossos d’esquadra) hi era present no ens han dit res a l'hora de l’avarament. Teníem una mica més de dues hores de llum i hem decidit anar fins a Portbou, aquest recorregut és molt tranquil, fins i tot en aquestes dates de mitjans de juliol. Aquí la massificació no hi arriba.
Avui ens hem parat en una platja de les més impressionants que conec, i ho és pel imponent penya-segat que té. Està format per tota una munió d’estrats replegats que li confereixen un aspecte de desordre i sembla que hagi de caure en aquell mateix moment que l’observes. S’aixeca verticalment, és més, a la part superior queda extraplomat! Té una alçada de més de cent metres. Quan et trobes a la seva platja et sens insignificant i torbat per la possibilitat de que aquell paredó es desplomi sobre teu, com es diria ara: és un penya-segat “inquietant” .
A l’hora que hem arribat hi havia un grup de ballesters cridaners (Apus melba) fent vols per la part alta de la paret. Aquests dies d’estiu quan naveguem vora dels penya-segats més alts (Puiggros, Claper, Norfeu, Punta de CdC, etc) podem observar als falciots. Els falciots són aquesta mena “d’orenetes” de color negre que fan uns vols molt ràpids i solen emetre uns crits molt sorollosos que tots associem amb l’estiu. Doncs bé, de falciots en tenim de tres menes (espècies) diferents.:
El falciot negre (Apus apus), que cria als penya-segats i emet un xiscle molt estrident quan vola i qui més qui menys sabem reconèixer.
El falciot pàl•lid (Apus pallidus), ell també nia en aquests penya-segats i com el seu nom indica té una coloració més clara, també el podem diferenciar per la taca blanca que té a la gola. Molt abundant al Cap Norfeu, però el podem veure una mica per tots els penya-segats. No marxa fins ben entrada la tardor.
El ballester (Apus melba), que també és un falciot de mida més gran, té un crit molt característic i fàcilment identificable, però el distingirem perquè té la panxa i la gola blanca.
A partir d’ara podrem intentar diferenciar les tres espècies de falciot que poblen els nostres penya-segats. Sort!!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada