--------------------------------------------------------------------------------

divendres, 20 de juliol del 2012

Nedadors i caiaquistes

Escrit d'en Joaquim Verdalet que ha publicat el Club Pagaia a la revista feta en motiu de la celebració de la Lliga Catalana de Ciac d'aquest proper diumenge a Llançà.:
En ocasió de l'edició d'una revista per part del Club Pagaia, en motiu l'organització de la Copa Pagaia dintre el marc de la lliga Mare Nostrum de Caiac de Mar, varen proposar a Neda el Món d'escriure un article sobre l'estreta relació entre nedador i caiaquista, que he tingut l'honor i el plaer d'escriure. El podeu llegir a continuació.
Un projecte com el de Neda el Món, on l’objecte principal és organitzar travessies de llarga distància en aigües obertes i no competitives, en espais naturals, de manera sostenible, nedant pel plaer de nedar i integrant persones amb diferents capacitats i nivells, no seria possible sense l'estreta implicació dels caiaquistes del Club Pagaia.
És un orgull però, sobretot, molt tranquilitzador per Neda el Món poder comptar amb l'experiència dels palistes del Pagaia. Són fundamentals. Fonamentals abans de començar la travessia, pel seu gran coneixement de l'entorn marí i pel seu punt de vista proper del medi en el que nedarem. I fonamentals durant la travessia. Gràcies al Club Pagaia, Neda el Món ha pogut desenvolupar un efectiu protocol de seguretat.
Els caiaquistes són la primera línia de seguretat i els que estan més pròxims al nedador i a les embarcacions. Tenen un punt de vista privilegiat del desenvolupament de la prova, estant sempre en contacte amb l’organització per poder coordinar-se amb la resta de mitjans de l’operatiu de seguretat.
Els palistes guien els nedadors en la direcció correcte durant la prova, avançant-se a possibles perills, com zones poc profundes, i reconduint el rumb del qui es despista. A més, tenen una missió encara més important: donar suport al nedador. Suport no només a nivell d'orientació, avituallament, incidències o rescat, sinó fent una cosa que els surt de dins: donant ànims, tal i com expliquen molts nedadors al acabar les nostres travessies. Un “vinga”, “ja queda poc” o “ja es veu l'arribada” ajuden a fer braçades i són una empenta cap a l'arribada.
Els caiaquistes del Pagaia mantenen l'equilibri entre la professionalitat i el caliu humà. Saben donar-li un toc familiar a les travessies. Són el germà gran dels nedadors, sempre presents, però sempre a una distància prudent. Sempre apunt i a l’aguait per estar al costat del qui ho necessiti, disposats a donar el millor d'ells mateixos.
A Neda el Món rebem molts comentaris positius sobre la seva gran feina. Anar a ritme de nedador no resulta mai gens fàcil, especialment en els dies de mar moguda. Si a més el caiaquista ha d’anar pendent de l'un i de l'altre, queda més desprotegit davant les onades, fet que mai ha impedit que hagin desenvolupat la seva tasca amb excel·lència.
Si una característica tenen els integrants del Club Pagaia és que, a més de fer-ho molt bé, amb organització, previsió i una professionalitat envejable, sempre estan buscant la manera de fer-ho millor. Aquest afany de superació, de posar-se el llistó més alt, els apropa als nedadors. Uns palada a palada, altres braçada a braçada, amb un objectiu comú: gaudir del mar superant-se a si mateixos.
Mil gràcies palistes del Club Pagaia per estar al costat dels nedaddictes i amb Neda el Món!

2 comentaris:

  1. Tot un luxe i una lloança, que el meu escrit estigui en un bloc del que aprenc dia a dia sobre el caiac i el món natural.
    Podeu trobar la revista en format PDF a: http://ultra-quim.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  2. Quim, gràcies per les teves paraules, tu ets de les poques persones que té la visió de tots dos costats i, que portes en aquesta activitat des dels seus inicis per aquestes costes.

    ResponElimina