--------------------------------------------------------------------------------

dijous, 6 de maig del 2010

Esperant l’arribada de Cynthia, una viatgera inesgotable.

Aquarel·la de Cynthia feta per en Ferran Paramo

Ara que estem a la primavera es produeix el fenomen de la migració, la més coneguda és la dels ocells. Dies enrera em queia la bava veient com tres-centes grues en perfecta formació de “V” passaven per sobre de Castelló i Roses, tot un espectacle! També estem veient com les apreciades tonyines estan fent el seu viatge migratori, però avui volem parlar de la migració d’un insecte, concretament d’una papallona. No ens referim a la famosa papallona monarca (Danaus plexippus), si no que fem referència a una papallona molt més discreta, la papallona dels cards (Cynthia cardui), que l’any passat va tenir una de les migracions més espectaculars mai vistes i constatades pels científics.

Podem dir que ella és una de les raons del perquè ens hem endinsat en el món del caiac i de la mar d’Amunt. La nostra història personal amb aquesta espècie comença la primavera passada i ens va cor robar. Resulta que en una sortida familiar amb caiac pel golfet, vàrem ser testimonis de la migració que quedarà en els anals del mon de la lepidopterologia. Durant tot aquell cap de setmana, podem testimoniar que milers de papallones travessaven les aigües en un vol rectilini a 1-2 metres de la superfície de l’aigua i en direcció nord. No es tractava d’un núvol compacte de papallones, si no que de forma continuada i amb una separació d’alguns metres, no paraven de passar exemplars de totes mides, però sempre amb el mateix disseny de dibuix i coloració, algunes tenien parts de les ales trencades, lo qual denotava la dificultat i duresa del viatge que estaven realitzant. En arribar a casa vaig agafar la guia d’identificació per confirmar l’espècie i el dilluns l’Agnès Batlle, companya de feina i estudiosa de les papallones de l’Empordà, em va confirmar el fenomen. Posteriorment vàrem passar les dades a l’amic Constantí Stefanescu (un dels “popes” de les papallones de Catalunya) i ens va confirmar l’excepcionalitat del fet.
Per poder superar l’hivern, els insectes fan una aturada anomenada diapausa hivernal, n’hi ha que el passen en forma d’ou, com ara és el cas del mosquit tigre, d’altres poden passar-lo en forma de larva, com ho fan els espiadimonis (odonats), però la papallona dels cards no té cap adaptació per suportar les baixes temperatures, i no li queda altre remei que buscar (seguir) el bon temps, és per això que migra a l’estil dels ocells.

Equip de la BBC filmant Cynthies al Marroc.
Resulta que tot just ara s’està desvetllant el secret de les localitzacions d’hivernada de l’espècie. Aquesta tardor (2009) un equip de la BBC Wildlife va acompanyar al nostre amic Constantí al Marroc, concretament a la regió de l’anti-atlas, i així poder difondre el desvetllament d’aquest secret. A casa nostra aquest descobriment no ha estat mereixedor de cap titular de premsa..., l’espai mediàtic és ocupat pel futbol, els polítics i altres lladregots (podeu llegir el relat d’aquest descobriment en el bloc d’en Ferran Pàramo). Desprès de recorre aquesta regió situada al sud de la serralada de l’Atlas, han trobat les localitzacions on la Cynthia cardui passa l’hivern. Allí les papallones troben els nutrients per desenvolupar-se, s’aparellen i es reprodueixen. Penseu que hi ha zones on la densitat de crisàlides és aproximadament de 10 per metre quadrat, això vol dir que en una superfície equivalent a un camp de futbol poden néixer 100.000 papallones!
Els darrers hiverns han estat especialment plujosos en aquesta regió i això ha permès el desenvolupament d’una població de “Cynthies” molt alta. A l’ haver-hi abundància de vegetació, les erugues, que són fitòfagues, s’han desenvolupat amb molt d’èxit. Si afegim unes bones condicions per realitzar el viatge, vents dominants del sud, suaus i humits, l’èxit del viatge està assegurat.
Haurem d’estar atents per si aquest any es repeteix l’espectacle. Bons albiraments!
P.d.:Segons les darreres noticies que tenim, les condicions d’hivernada han estat dures (manca de pluges repartides a l’hivern i fred) i pot ser que l’espectacularitat de la migració de l’any passat no es podrà repetir, realment va ser excepcional!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada