Falta poc perquè es declari l’Àrea Marina protegida (AMP) del Cap de Creus i sembla que està en la fase final d’aprovació. Entenem, que hi ha algú, que amb les tisores a la mà, va fent el retalls dels serrells i, ho fa perquè els que hi tenen interessos no en quedin molt afectats (s’ha de ser políticament correcte). De vegades els retalls són tan aparatosos que la protecció queda en paper mullat i, si no, mirem com està part del PNCC, amb el cul a l’aire, rebent encara les agressions de l’activitat humana, ja sigui per les conductes desaprensives d’alguns visitants-turistes-usuaris com: pescadors industrials, submarinistes d’aquí i d’allà, furtius de tota mena, navegants insensibles o insensats, i fins i tot, per la mateixa administració que el regenta. Sort en tenim de la governanta, altrament anomenada “tramuntana”, que imposa la seva particular llei de protecció i ens priva el pas bona part de l’any.
Però, avui us volem parlar de la primera AMP que es va crear, la va declarar el MARM (Ministeri Medi Ambient Rural i Marí) el 2009 i, és un mandat (?) de l’Unió Europea pel qual s’han de declarar unes zones de protecció marina.
Es tracta del CACHUCHO una muntanya submarina que emergeix de les profunditats abissals a més de 4500 metres de fondària, és tan gran com els “Picos de Europa”. S’ubica en el mar Cantàbric a 65 km de la costa. Allí un grup de geòlegs, físics i biòlegs l’han estudiat i han donat a conèixer la seva diversitat, estructura i distribució de les comunitats. Les metodologies que s’han desenvolupat pel grup de recerca ECOMARG són les que després s’han aplicat o s’aplicaran en 10 llocs més, per fer aquesta xarxa coherent d’AMP’s.
S’han inventariat més d’un miler d’espècies en el Cachucho, s’han descobert 3 noves espècies per la ciència, com un crustaci (Amphipeda, Caprillidae) anomenat Liropus cachuchoensis i es creu que se’n descriuran fins unes 40 espècies noves .
Òbviament, el que té més importància són els hàbitats, d’aquests destaquen alguns de vulnerables com, els boscos de gorgònies, les agregacions d’esponges, corals d’aigua freda i diverses espècies de taurons de profunditat.
A veure quan tenim la nostra AMP del Cap de Creus. Per ara l’únic que tenim per passar l’estona és l’APM de TV3..., quin acudit més tonto..., ho sento!
Ja tenim aquí “Altres històriesdemar”
Fa 4 dies
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada