--------------------------------------------------------------------------------

dimarts, 22 de febrer del 2011

Vés en compte a qui compres.

Quan comprem una llauna de tonyina de la marca CALVO i CAMPOS ens estan enganyant. Aquesta és la conclusió a que ha arribat Greenpeace.

Resulta que desprès d’haver fet un estudi genètic independent del contingut de les llaunes de tonyina d’aquests dotze països: Alemanya, Austràlia, Àustrica, Canadà, Espanya, Estats Units, Grècia, Holanda, Itàlia, Nova Zelanda, Regne Unit i Suïssa, han trobat irregularitats que infringeixen l’actual legislació europea.
Sabem que de vegades ens donen “gat per llebre”. El que sí que és bo, és que l’administració vagi desemmascarant a totes aquestes empreses que ho practiquen i que es vagi fent una llista negra i que es difongui. L’ única manera que abandonin aquestes males pràctiques és tocant-los-hi la butxaca.
Resulta que en el mercat espanyol les marques CALVO i CAMPOS i, segons els resultats del anàlisis abans esmentats, enllaunen a dues espècies diferents de tonyina i no una, tal i com ens volen fer creure. Les llaunes porten Thunnus albacares (tonyina que es troba a l’Índic, Atlàntic i Pacífic, la seva persecució per part de la industria conservera l’està duent a la desaparició de la majoria de llocs on fins fa poc hi estava en un bon estat poblacional) i Thunnus obesus (tots els estocs d’aquesta espècie estan baixant per la sobreexplotació que se’n està fent). Ens enganyen i ens fan partícips de la destrucció d’aquestes espècies de tonyina.
Sembla ser que actualment i per continuar amb la destrucció dels recursos marins s’ha posat en pràctica una nova modalitat de pesca, es tracta dels Dispositius d’Agregació de Peixos (DAP), coneguts per les seves sigles en anglès FAD. Es tracta de la creació d’uns illots flotants que van surant a la deriva i són seguits mitjançant tecnologia de geolocalització (GPS). Aquests dispositius tenen la particularitat d’agregar als peixos. Aquests es protegeixen sota l’ombra d’aquests illots i on hi ha el peix petit, ja se sap! tot darrera hi va el gros. Aleshores, amb xarxes d’encerclament el pesquers els capturen. El mal el fan quan en aquests DAP, també hi van taurons, tortugues, balenes, a part de les tonyines.
El resultat final és la captura de tonyines de diferents espècies, així com d’altres espècies que són expressament protegides. Això significa que el mètodes de pesca no és selectiu, ni sostenible..., les seves conseqüències són fatals per moltes espècies que acaben mortes dins de la xarxa i a la llauna de casa hi acaba arribant el que la legislació no permet. Cal que les llaunes portin tan sols la tonyina pescada amb mètodes selectius i sostenibles.
Existeixen certificats MSF que donen la garantia de com ha estat pescada la tonyina. És la nostra obligació de fixar-nos que les llaunes portin aquest símbol.
També tenim que al cantàbric s’està millorant les poblacions de bonítol del nord, perquè ara es tornen a pescar d’una forma equilibrada amb el mètode tradicional de la canya i l’ham.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada