--------------------------------------------------------------------------------

dilluns, 14 de març del 2011

Estem de sort!

Si les previsions pel que fa a les precipitacions es compleixen, durant aquest cap de setmana i fins dimecres, poden caure més de cent litres sobre el Cap de Creus. Tot té una part negativa. El mal estat de la mar ens ha deixat a terra sense poder sortir a palejar, encara que s’ha de reconèixer que va bé descansar i dedicar el nostre temps a altres afers.
Ara la part positiva. Hem de considerar aquesta pluja una excel•lent notícia per moltes raons. Si les previsions del windgurú es compleixen, durant aquests dies hi hauran unes precipitacions totals de 132 litres per metre quadrat. Això vol dir que caurà un volum d’aigua sobre la superfície del Parc Natural del Cap de Creus equivalent al 20% del volum de l’embassament de Boadella i això és molta aigua.
Què passarà amb aquesta aigua? Doncs una part serà absorbida pel terreny i les plantes (evapotranspiració) i, l’altra s’evaporarà, però com la roca mare de bona part del Parc és molt impermeable, aquesta aigua anirà fluint pels recs i rieres fins anar a parar a la mar. Amb aquesta aportació d’aigua cap al mar hi arribaran molts de nutrients arrossegats i que compliran amb la seva extraordinària funció d’adobar el mar.
Si ens posem una mica “pagesots”, per allò de que mai estan contents, hauríem de dir que si aquesta pluja hagués caigut d’aquí un mes seria molt millor. Això ho dic perquè d’aquí un mes hi haurà altres paràmetres que juguen un paper molt important en aquest còctel de la vida, el quals es trobaran al seu punt òptim, com ara és el cas de la temperatura i la llum. També d’aquí un mes, moltes plantes que, ara tenen la flor, estaran fructificant i la seva carència d’aigua és molt més gran.
El més important és que aquests nutrients que ara arriben al mar, junt a la llum solar i una temperatura cada cop més alta, permetran el creixement de les algues. A partir d’aquí s’iniciarà la xarxa tròfica que ha d’acabar fins arribar a beneficiar als grans depredadors d’aquest ecosistema marí com són els llobarros i per tant, beneficiaran als grans “super-depredadors” com som els que intentarem pescar-los, si som el suficientment hàbils i tenim la sort necessària.
Que continuï plovent!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada