--------------------------------------------------------------------------------

dijous, 13 d’octubre del 2011

Què passa amb el peix?

Sabies que cada espanyolet consumeix una mitjana de 45 quilos de peix l’any, quan la mitjana europea està en 22 kg i la mundial en 17 kg.
Si comencéssim a comptar el dia 1 de gener i tan sols comptéssim amb els recursos de la costa espanyola, a l'arribar el 9 de maig ja se’ns hauria acabat el peix!
Això vol dir que el peix que consumim la resta de l’any , més de la meitat, ha de venir de fora. Podem consolar-nos pensant que els portuguesos es quedarien sense peix molt abans, per Sant Jordi, seguits d’Alemanya i Itàlia que també ho farien pocs dies desprès.
Per exemple aquests dies els vaixells que es dediquen a la pesca del peix blau estan xuclant les moles del Cap de Creus i pels restaurants dels nostres poblets s’estan servint l’anxova fora de mida....
A tot aquest panorama hem de pensar que els anomenats “caladors” estan a punt de col•lapsar-se i tot gràcies a les millores tecnològiques que s’han anat incorporant als vaixells. Les polítiques pesqueres comunitàries han fracassat estrepitosament. També s’ha descobert el fals etiquetatge dels peixos, de manera que ja no sabem el que ens mengem. L’Universitat d’Oviedo diu que el 40% del lluç està mal etiquetada i ho diu una Universitat!
Ara diuen que hi ha una nova proposta sobre la taula per canviar de polítiques i fer-les més sostenibles, però ja han començat les pressions dels “lobis” de la pesca industrial per descafeïnar la proposta.
Amb qui podem confiar? Amb els polítics, amb els mercats..., amb la nostra consciència manipulada i enganyada pels mitjans de comunicació....., amb qui?
Amb el sentit comú i prou

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada