Aquest és el nom que la ciència ha posat a un esgalaput (localisme de gripau) que també se’l denomina oficialment com a “gripau corredor”. Doncs l’altra nit mentre “ventava afotos” nocturnes me’n vaig creuar un, és una espècie de costums nocturnes i crepusculars com jo i, la veritat que és una mica tard perquè els amfibis estiguin actius, però estem tenint una tardor, de fet és tot l’any que el tenim, amb unes temperatures per sobre de la mitjana i la natura va una mica descontrolada.
Aquest gripau colonitza les zones àrides d’Europa occidental i el Cap de Creus; creieu-me que d’àrid n’és força. Durant aquests dies d’aigua n’hi ha a dojo. Doncs aquesta espècie que està protegida per la UICN en la llista vermella “en perill de desaparició per pèrdua d’hàbitat”. Està criant en les basses que s’han format per les extraordinàries pluges d’aquesta tardor i els seus capgrossos neden i es desenvolupen just abans de que arribi l’hivern! Esperem que quan neixin els subadults puguin arribar a bona fi.
Per distingir-lo penseu que és un gripau més aviat petit, per sota dels 10 cm de longitud, té una ratlla longitudinal a l’esquena de color groc verdòs i també unes “berrugues” algunes de color vermell. Un detall que també el diferencia de l’esgalaput comú és que les glàndules parotídies que són aquelles protuberàncies que tenen darrera els ulls, estan situades en paral•lel. Les potes són llargues i es que aquest bitxet corre en comptes de saltar com els altres, d’aquí el seu nom comú oficial.
Hola Eduard!
ResponEliminaLes fotos del teu blog continuen sent acollonants...com sempre!!
Realment, aquestes pluges han fet despertar molts amfibis...fins i tot les "misterioses" salamandres del sud més àrid i recòndit de la península del cap de Creus...
Des la primera cita, dels inicis dels anys 90 (en que en Toni Llobet & co.van trobar larves al cap de Norfeu)que no s'havia tornat a observar aquesta espècie en aquelles utm!! Doncs bé, l'última nit de la llevantada vam decidir fer la darrera sortida abans de publicar l'Atles d'amfibis i rèptils del Cap de Creus...i en vam trobar varis exemplars creuant la carretera de l'Almadrava (els "misteris de la ciència"!!).
Per cert, estem recollint noms comuns d'aquestes bestioles així que s'agrairan les vostres aportacions. A Llançà diem esglàput, granyota i ulls de bou (=larves).
Salut!
Joan
Hola Joan, i jo que em pensava que aquest blog era visitat per caiaquistes i prou!
ResponEliminaEls noms de "esglàput" que jo he mal escrit "esgalaput" es diu (la gent gran) a Castelló d'Empúries i també es fa ús de granyota.
Una abraçada