--------------------------------------------------------------------------------

dimecres, 25 de gener del 2012

Impactes del canvi climàtic a l’ictiofauna del CdC

Arrel del conveni entre la fundació Abertis i l’UdG, aquests dies s’ha difós el treball anomenat: “IMPACTE DEL CANVI CLIMÀTIC SOBRE LES RESERVES MARINES: L’EXEMPLE DEL CAP DE CREUS”
L’equip investigador l’han format:
Universitat de Girona: Josep Lloret (coord.), Toni Font, Marta Muñoz, Margarida Casadevall
Institut de Ciències del Mar-CSIC: Montserrat Demestre, Paloma Martín, Ana Sabatés
Altres: Sílvia Gómez (UAB), Ignasi Solé (UPC), Núria Zaragoza.

La zona del Cap de Creus (CdC) té les aigües més fredes de la Mediterrània occidental i és per això que ha estat un escenari immillorable per duu a terme un estudi com aquest.
L’estudi ha arribat a les conclusions que davant del increment provat de les temperatures del mar (segons dades d’en Josep Pascual de l’Estrartit), les espècies de peixos lligades a les aigües fredes estan patint una franca regressió i fins i tot es parla de desaparició d’algunes espècies de les aigües del CdC. Mentre que les espècies més termòfiles (d’aigües calentes) estan apareixen i criant en aquest espai i que abans no ocupaven.
Per poder fer el treball s’han recollit dades de les confraries de pescadors, de pescadors artesanals i esportius i, també s’han agafat mostres “in situ”, les quals, han estat mesurades i estudiades en el laboratori (gònades).
De les espècies d’aigües calentes que sembla que poden ampliar la seva distribució geogràfica i fer-se més abundants a casa nostra, n’hi ha unes quantes que són molt apreciades pels pescadors esportius com nosaltres i sembla que ens pot beneficiar...
En aquest enllaç trobareu un pdf en espanyol resumint el treball, i en aquest altre enllaç trobareu el pdf de la versió en català del informe final complert.
Apali! Que no tot és agafar la canya i anar a fer uns “tiritos” com possessos..., també s’ha d’estudiar. ;-)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada