L’altre dia vaig
pescar una guiula mascle, tot i que estava pescant per menjar, no vaig poder
resistir d’alliberar-la. La raó per fer-ho va ser l’extremada bellesa
dels seus colors, que en època d’aparellament i, aquest va d’ara fins l’agost,
fa que siguin d’una intensitat aclaparadora i irresistible. No me la podia imaginar dins de la paella amb l’oli roent!
Aprofito l’avinentesa
per fer-vos un comentari sobre la reproducció d’aquesta “xulada” del nostre
litoral. Penseu que durant la parada nupcial, la parelleta puja fins la superfície tot
alliberant els ous i l’esperma, però no estan sols, els mascles joves els
envolten i també deixen anar esperma, aquesta actitud se la denomina “fecundació
paràsita”. Aquestes freses que solen fer-se a la posta del sol, la femella
allibera de 600 a
5500 ous planctònics i, aquests tenen una mida de poc més de mig mil·límetre.
Ara entenc perquè
diuen que és tan bona l’aigua de mar, penseu que quan ens en bevent un glop,
amb ella no entra tan sols aigua salada, si més no sabem que també ingerim altres
substàncies de propietats altament nutritives, reflexionem i no ens ho agafem
amb fàstics, tot el contrari! Si aquests ous porten tots els nutrients per
generar una nova vida, simplement, no poden ser dolents i si són d’una
preciositat com les guiules encara menys. Salut!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada